INSIDE OUT

Η νέα Μάχη του Αγνώστου Στρατιώτη - Φόροι παντού - Η ματιά του Μοσχονά για το εγχείρημα Τσίπρα

Μαρία Νταλιάνη
15-10-2025 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η νέα Μάχη του Αγνώστου Στρατιώτη - Φόροι παντού - Η ματιά του Μοσχονά για το εγχείρημα Τσίπρα

Μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη συνεχίζεται το πολιτικό μπρα ντε φερ, καθώς μετά το τέλος της απεργίας πείνας του κ. Ρούτσι, αποκαλύφθηκαν ξανά τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους μετά την μετωπική σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη το 2023. Το επόμενο επεισόδιο, έχει πολλά επίπεδα.

Στη Βουλή, είναι το πλέον βέβαιο θα υπάρξει μεγάλη ένταση, όταν έρθει η τροπολογία μεταβίβασης της αρμοδιότητας φύλαξης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Απόντος του υπουργού σε επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ, είναι άγνωστο ακόμα πότε θα συμβεί αυτό.

Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου σε δύο εβδομάδες, καθώς στο σημείο στήνεται η εξέδρα των επισήμων.

Το επόμενο διάστημα, κι αν στο μεταξύ δεν ξαναρχίσει ο πόλεμος στη Γάζα, η εγχώρια αντιπαράθεση θα αφορά και τα ονόματα, με το σκληρό απευθείας ερώτημα στους πολιτικούς: να σβηστούν ή να μην σβηστούν.

Μνήμη

Για τον πρώην υπουργό και βουλευτή Θ. Παπαθεοδώρου, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Την ευθύνη της φύλαξης του χώρου έχει η αστυνομία, και ο σεβασμός και αποτίμηση τιμής στους νεκρούς των Τεμπών δεν θα αποδοθεί με την αναγραφή των ονομάτων μπροστά από τον Άγνωστο. «Το παιχνίδι παίζεται για την ιστορική μνήμη» σημείωσε (One). «Ποιος την διαφυλάσσει και ποιος όχι. Όσο για την ανάρτηση του ΠΘ, ο Παπαθεοδώρου εκτιμά πως είχε καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Φόροι

Την ώρα που στην Ελλάδα η μπάλα έχει φύγει από τους φόρους κaι έχει πάει στα σύμβολα, σε μια άλλη χώρα του Νότου, η μπάλα βρίσκεται στους φόρους. Η Μελόνι μειώνει τους φόρους από το 35% στο 33% για εισοδήματα μεταξύ 28.001 και 50.000 ευρώ τηρώντας προεκλογικές υποσχέσεις, αλλά στην οικογενειακή φωτογραφία στο Σαρμ ελ Σέιχ έδειχνε «αλλού», ενώ κάπνιζε και το ένα τσιγάρο μετά το άλλο προκαλώντας την προσοχή του Ερντογάν.

Και φόροι

Οι φόροι και η οικονομία είναι κεντρικό θέμα και λίγο παραδίπλα στο χάρτη, σε μια ακόμα μεγαλύτερη χώρα από την Ιταλία. Ο Μακρόν απέσυρε, δια του Λεκορνί, την ιδέα να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους Γάλλους κερδίζοντας χρόνο μέχρι τέλος του 2027. Όμως. ένας νεαρός καθηγητής των Οικονομικών, ο Γκαμπριέλ Ζουκμάν

έχει βάλει φωτιά στα τόπια. Η ιδέα του είναι απλή: να φορολογούνται με συντελεστή 2% ετησίως οι περίπου 1.800 Γάλλοι πολίτες που διαθέτουν περιουσία άνω των 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπαίνουν κάθε χρόνο στα ελλειμματικά κρατικά ταμεία περί τα 20 ή και 25 δισ. ευρώ.

O 39χρονος Ζουκμάν, όταν διορίστηκε για πρώτη φορά Πρωθυπουργός ο Λεκορνί, έγραψε στο X: «Καλησπέρα, κύριε πρωθυπουργέ. Έφτασε η ώρα να φορολογήσετε τους δισεκατομμυριούχους». Ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι Γάλλοι συμφωνούν σε θηριώδη ποσοστά (80%) με την ιδέα.

Επιτελείο

Το ποιοι πληρώνουν και ποιοι δεν πληρώνουν φόρους είναι πάντα διαχωριστική γραμμή για πολιτικές και ιδεολογίες αιώνες τώρα. Η Ελλάδα το έζησε έντονα την περίοδο 2015 - 2019 , όταν η τότε κυβέρνηση δια του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη, επέλεξε να τα πάρει από εκεί που μπορεί, δηλαδή αυτούς που δεν μπορεί να γλιτώσουν, δηλαδή δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, και συνταξιούχους, δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης. Ενδιαφέρον θα έχει το σχετικό κομμάτι του βιβλίου που έχει γράψει ο Αλέξης Τσίπρας για το επίμαχο ζήτημα, καθώς και οι αντιδράσεις που θα προκαλέσει.

Επίσης, ενδιαφέρον θα έχει η άποψη που θα σχηματίσει το νέο επιτελείο του πρώην Πρωθυπουργού για το θέμα, καθώς σε αυτό μετέχουν οικονομολόγοι όπως ο Γιώργος Χουλιαράκης, στελέχη της αγοράς όπως ο Δημήτρης Λιάκος, διανοούμενοι με αντίληψη της οικονομίας όπως ο Αντώνης Παπαγιαννίδης, και άλλοι.

Στο επιστημονικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Τσίπρα επίσης, ακούγονται και ονόματα που θα προκαλέσουν αίσθηση όπως ο Χάρης Τζιμήτρας καθ. Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων διευθυντής του Κέντρου Κύπρου του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ειρήνη του Όσλο (PRIO Cyprus Centre) και ανώτερος συνεργάτης (Senior Fellow) στο Atlantic Council.

Και ο πρώην Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος.

Εύφορη γη, αλλά για ποιον;

Το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα πρωταγωνιστεί. Μια απάντηση στο «γιατί τώρα» έδωσε, μεταξύ άλλων ο καθ. Γεράσιμος Μοσχονάς

«Ο πρώην πρωθυπουργός αποσκοπεί στο να καλύψει το πρωτόγνωρο για την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία κενό εκπροσώπησης στην ευρεία Κεντροαριστερά – Aριστερά» έγραψε σε άρθρο (Καθημερινή). «Η σκληρή ειρωνεία, βέβαια, και το οξύμωρο που συνοδεύει το διάβημα Τσίπρα είναι ότι ο ίδιος, με το 17,83% του 2023, δημιούργησε το έλλειμμα εκπροσώπησης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος απλώς διεύρυναν το κενό, δεν το δημιούργησαν. Κενό όμως υπάρχει.

Αυτό το κενό αποτελεί «δώρο» για τον πρώην πρωθυπουργό. Και το timing μοιάζει τέλειο. Είναι όμως; Υπάρχουν δώρα που μπορεί να φέρουν κακή τύχη στον αποδέκτη. Το δώρο αυτό, εκτιμάμε, ήρθε πολύ νωρίς. Και ενώ το timing μοιάζει πολύ καλό, δεν είναι.

Γιατί;

Συνεχίζοντας την σκέψη του, ο Μοσχονάς υποστηρίζει ότι «η σημερινή εικόνα του Τσίπρα παραμένει ακόμη αυτή του 2022 και 2023, ενός πολιτικού που, σε αντίθεση με το 2012 και 2015, δεν έλαμπε πλέον ούτε σημάδευε τη συλλογική μνήμη με ενδιαφέρουσες ή καινοτόμους πρωτοβουλίες.

Από αυτή τη γωνία θέασης, η σημερινή μεγάλη κρίση ηγεσίας στην Κεντροαριστερά – Αριστερά ήρθε υπερβολικά νωρίς για τον Αλέξη Τσίπρα. Τι κάνει κανείς απέναντι σε ένα τέτοιο –δηλητηριασμένο– δώρο; Είτε αυτοπροστατεύεται και δεν το αγγίζει, χάνοντας, ίσως για πάντα, τη μεγάλη ευκαιρία επιστροφής, είτε αρπάζει την ευκαιρία επιχειρώντας ταυτόχρονα να εξουδετερώσει τον μεγάλο κίνδυνο που μια τέτοια πρόωρη ευκαιρία συνεπάγεται. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τη δεύτερη επιλογή».

Χρησμός

Ο Μοσχονάς γνωρίζει τον χώρο. Θυμίζει ότι ο Τσίπρας είναι απρόβλεπτος. Διέψευσε τις πιθανότητες –και τις εκτιμήσεις– τρεις φορές: το 2012, παίρνοντας τη μεγάλη εκλογική ανηφόρα, το 2019 με το τόσο αξιοπρεπές 31,53% και το 2023, αυτή τη φορά παίρνοντας τη μεγάλη κατηφόρα.

Οι βεβαιότητες σε ένα τοπίο τόσο ρευστό και χωρίς πραγματική εικόνα τού υπό σχηματισμόν κόμματος είναι βιαστικές, γράφει. Και καταλήγει:

«Οι μεγάλες αντιφάσεις, παρελθούσες, παρούσες και μέλλουσες, του πολιτικού προσώπου «Τσίπρας» θα επιλυθούν στο παρόν. Και θα επιλυθούν διά της ισχύος. Μέχρι τότε ένα είναι βέβαιο: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει περιθώριο αποτυχίας, γιατί σε αυτή την περίπτωση η αποτυχία θα είναι οριστική».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:48

Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν άλλον έναν άνθρωπο στη Μινεάπολη, λέει ο κυβερνήτης της Μινεσότα

18:29

Στα Καλάβρυτα, στο χιονοδρομικό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

18:22

«Φέρτε πίσω τον χρυσό»: Γερμανοί οικονομολόγοι πιέζουν για απόσυρση από τα αμερικανικά θησαυροφυλάκια

18:03

Η Γερμανία και η Ιταλία υπενθυμίζουν στον Τραμπ τη θυσία των στρατιωτών τους στο Αφγανιστάν

17:54

Γιατί τα 60 θεωρούνται η πιο ευτυχισμένη ηλικία της ζωής μας, σύμφωνα με τους ειδικούς

17:43

Νέες συναντήσεις Ουκρανίας-Ρωσίας πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, λέει ο Ζελένσκι

17:35

Η Σιγκαπούρη «πέφτει με τα μούτρα» στη μάχη της τεχνητής νοημοσύνης

17:17

BYD: Στόχος να πουληθούν 1,3 εκατομμύρια οχήματα εκτός Κίνας το 2026

17:02

Γ. Γεραπετρίτης για Συμβούλιο Ειρήνης: Είμαστε υπέρ των πρωτοβουλιών που προωθούν την ειρήνη

16:53

Ο Τραμπ απειλεί τον Καναδά με δασμούς 100%

16:35

Γερμανός ταξίαρχος: Το ΝΑΤΟ θέλει να δημιουργήσει μια «αυτοματοποιημένη ζώνη» άμυνας στα σύνορα με τη Ρωσία

16:10

Αυξημένα 24% τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών – «Όπλο» για συγκράτηση των τιμών

15:55

Αλβανία: Ενώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος θέλουν να σταματήσουν τουριστικό σχέδιο του γαμπρού του Τραμπ

15:33

Κραν Μοντανά: Έντονη διαμαρτυρία της Ιταλίας για την αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη του κλαμπ

15:16

Στο Ισραήλ οι αμερικανοί ειδικοί απεσταλμένοι για να συζητήσουν το μέλλον της Γάζας

14:59

Σε επιφυλακή 150 εκατ. Αμερικανοί λόγω χιονοθύελλας - 14 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14:44

ΗΠΑ: Ο αντιπρόεδρος Βανς θα ταξιδέψει τον Φεβρουάριο στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

14:29

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα 1,2 εκατ. κατοικίες μετά το μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών

14:18

DW: Οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος στην ΕΕ

14:02

Ιράν: Ξεπέρασαν τους 5.100 οι νεκροί από την καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με ΜΚΟ

13:48

Διευκρινίσεις ΔΕΔΔΗΕ για το έργο υπογειοποίησης στον Υμηττό μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα

13:35

Ποιο ελληνικό νησί είναι στους 10 κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως για το 2026

13:27

LNG: Κυρίαρχο καύσιμο μετάβασης στη ναυτιλία - Επενδύσεις άνω των 150 δισ. δολαρίων σε 10 χρόνια

13:14

H ΕΕΕΠ προχωρά σε νέα «ακτινογραφία» της αγοράς τυχερών παιγνίων

12:59

Αφγανιστάν: Εξήντα ένας νεκροί σε τρεις ημέρες λόγω της κακοκαιρίας

12:45

Λιβύη: 25ετές deal με TotalEnergies και ConocoPhilips για πετρελαϊκές επενδύσεις άνω των 20 δισ.

12:27

Ολοκληρώθηκαν οι σημερινές συνομιλίες Ουκρανίας - Ρωσίας στο Αμπού Ντάμπι

12:15

Πώς η επέκταση της σεζόν αλλάζει τον χάρτη του τουρισμού

12:02

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ

11:45

Ριφιφί: Η πραγματική ιστορία πίσω από τη «ληστεία του αιώνα»