Αλτσχάιμερ: Ερευνητικό αντίσωμα φαίνεται να επιβραδύνει τη νοητική έκπτωση

Newsroom
Μοιράσου το
Αλτσχάιμερ: Ερευνητικό αντίσωμα φαίνεται να επιβραδύνει τη νοητική έκπτωση
Σε σχέση  με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, η ομάδα που έλαβε Lecanemab παρουσίασε επιβράδυνση της νοητικής έκπτωσης κατά 27%.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που δίνει μελέτη για τη χρήση μονοκλωνικού αντισώματος έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ. Μέχρι τώρα έχουν δοκιμαστεί διάφορες θεραπείες χωρίς ωστόσο κάποια από αυτές να αποφέρει αποτελέσματα.

Το Lecanemab, είναι ένα ερευνητικό αντίσωμα εναντίον του β αμυλοειδούς (Αβ) για τη θεραπεία της Ηπιας Νοητικής Διαταραχής (MCI) και της ήπιας άνοιας τύπου Αλτσχάιμερ (AD), με επιβεβαιωμένη παρουσία παθολογίας αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, το οποίο φαίνεται ότι επιβράδυνε τη νοητική έκπτωση.

Τα ευρήματα παρουσίασαν οι εταιρείες EISAI και BIOGEN στις 30 Νοεμβρίου 2022 στο συνέδριο Clinical Trials on Alzheimer's Disease (CTAD), στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, ενώ ταυτόχρονα η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Ο Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Νοσοκομείο Αιγινήτειο) Νίκος Σκαρμέας, συνοψίζει τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

Η μεγάλη παγκόσμια επιβεβαιωτική κλινική μελέτη Φάσης 3 «Clarity AD» ήταν διάρκειας 1,5 έτους και περιέλαβε τυχαιοποίση 1.795 ασθενών με πρώιμη AD (ομάδα Lecanemab: 898 ομάδα εικονικού φαρμάκου: 897) σε 235 τοποθεσίες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν 1:1 για να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο είτε Lecanemab ενδοφλέβια κάθε δύο εβδομάδες.

Σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, η ομάδα που έλαβε Lecanemab παρουσίασε επιβράδυνση της νοητικής έκπτωσης κατά 27%. Η διαφορά στους ρυθμούς νοητικής έκπτωσης ανάμεσα στο εικονικό φάρμακο και το Lecanemab άρχισε ήδη να παρατηρείται ήδη από τους πρώτους έξι μήνες και παρουσίασε σταδιακή αύξηση με την πρόοδο της μελέτης. Η θεραπεία με Lecanemab έδειξε 31% χαμηλότερο κίνδυνο εξέλιξης στο επόμενο στάδιο της νόσου. Με τη χρήση στατιστικών μοντέλων εκτιμάται ότι οι ασθενείς στην ομάδα του lecanemab χρειάζονται 25,5 μήνες για να πέσουν στο ίδιο νοητικό επίπεδο με αυτό που οι ασθενείς του εικονικού φαρμάκου φτάνουν στους 18 μήνες, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της νοητικής εξέλιξης κατά 7,5 μήνες.

Επιπροσθέτως παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο φορτίου του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο στους ασθενείς που έλαβαν Lecanemab σε σχέση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Παρόμοιες θετικές επιδράσεις σημειώθηκαν και για άλλους βιοδείκτες της νόσου.

Οι πιο σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν εγκεφαλικές αιμορραγίες (Lecanemab: 17,3% εικονικό φάρμακo: 9,0%), και εγκεφαλικό οίδημα (Lecanemab: 12,6%, εικονικό φάρμακο: 1,7%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

HIV/AIDS: Μείωση με ερωτηματικό στα νέα περιστατικά – Έρχονται self test και προφυλακτική αγωγή

Ποιες καρδιολογικές εξετάσεις πρέπει να γίνουν μετά από ιογενείς λοιμώξεις

Σιδηροπενία: Τι πρέπει να γνωρίζουμε