Ελλείψεις φαρμάκων: Μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη του προβλήματος ζητούν οι φαρμακευτικές

Newsroom
Μοιράσου το
Ελλείψεις φαρμάκων: Μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη του προβλήματος ζητούν οι φαρμακευτικές
Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), αναφορικά με το μείζον θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, λίγες ημέρες μετά την καταγγελία από την πλευρά του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων ότι 5 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας διέταξε έλεγχο των εταιρειών αυτών και δεσμεύτηκε για την επιβολή των αυστηρότερων των ποινών σε περίπτωση που οι καταγγελίες επιβεβαιωθούν.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του Υπουργείου/ΕΟΦ, ο ΣΦΕΕ, χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Πολιτείας για τη διεξαγωγή ελέγχων, τονίζοντας ότι αυτή θα έπρεπε να είναι μια μόνιμη πρακτική που αφορά όλους τους κύκλους της αλυσίδας του φαρμάκου, ώστε να προλαμβάνονται τα προβλήματα και όχι να εφαρμόζεται αφού αυτά παρουσιαστούν. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, ο ρόλος του ΕΟΦ στο συγκεκριμένο ζήτημα καθίσταται κομβικός και απαιτείται και καλύτερη στελέχωση των αρμοδίων τμημάτων και εγκατάσταση νοοτροπίας συνεχών ελέγχων.

«Η προτεραιότητα των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, την οποία στηρίζουμε παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες χρηματοδοτικές συνθήκες εκ μέρους της Πολιτείας.

Στηρίζουμε τα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία για αυτό το σκοπό, θα έπρεπε όμως τα μέτρα αυτά να εστιάζουν κυρίως στην πρόληψη και δευτερευόντως στην αποκατάσταση των προβλημάτων.

Ως ΣΦΕΕ, από τις 15/7/2022 έχουμε στείλει τις προτάσεις μας προς το Υπουργείο και τον ΕΟΦ με κύριο άξονα τη διαφάνεια και τον έλεγχο στην εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος στην επιστολή του.

Έλεγχος σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα

Ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι, όπως από το 2016 οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό), έτσι πρέπει να κάνει και το χονδρεμπόριο.

«Δυστυχώς, η διαφάνεια δεν επεκτείνεται πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών. Μια αντιστοίχιση της συνταγογράφησης (στοιχεία ΗΔΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ) με τα στοιχεία του ΕΟΦ θα αναδείξει εάν υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά των παραγωγών.
Αντίστοιχα μέτρα προτείνει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), χρησιμοποιώντας δεδομένα του NMVS (FMD Directive), καθότι τα θέμα των ελλείψεων είναι Ευρωπαϊκό, στην Ελλάδα βέβαια για άλλους λόγους», αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

Καταλήγοντας, επισημαίνει πως είναι εμφανές και γνωστό ότι οι χαμηλές τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στο 50% του μέσου όρου της Ευρώπης και στο ¼ της Γερμανίας – Αυστρίας.

«Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, εκτός αν αποφασίσετε ριζικές μεταρρυθμίσεις και δεν εννοούμε αυξήσεις τιμών», τονίζει.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες μέλη του ΣΦΕΕ δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις, ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές, και καλεί τον Υπουργό Υγείας να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό ισχύει το ίδιο και για τους άλλους εταίρους της αλυσίδας του φαρμάκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: ΕΔΕ κατά Πολάκη - 3 μέτρα για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Νέα υποχρεωτική έκπτωση σε φάρμακα με αναδρομική ισχύ