Γρίπη: Μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με εποχική επιδημία η Ελλάδα – «Άλμα» στους εμβολιασμούς

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γρίπη: Μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με εποχική επιδημία η Ελλάδα – «Άλμα» στους εμβολιασμούς
H Ελλάδα να είναι μία από τις έξι χώρες που ήδη ξεπέρασαν το επίσημο όριο για την κήρυξη επιδημίας.

Αντιμέτωπη με μια πρώιμη έναρξη της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης βρίσκεται η Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι μία από τις έξι χώρες που ήδη ξεπέρασαν το επίσημο όριο για την κήρυξη επιδημίας, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην τελευταία έκθεσή του για τα μεταδοτικά νοσήματα.

Σύμφωνα με το ECDC, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η επιδημία εποχικής γρίπης ξεκίνησε φέτος δύο με τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα, σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Την εβδομάδα που έληξε στις 20 Νοεμβρίου, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες όπου το ποσοστό των θετικών τεστ γρίπης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υπερέβαινε το επιδημικό όριο του 10%.

Κυρίαρχο είναι το στέλεχος A (H3) της γρίπης, αν και ανιχνεύονται και άλλα στελέχη γρίπης Α και Β.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό των θετικών δειγμάτων από ασθενείς που προσέρχονται σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης παραμένει σταθερό εδώ και δύο εβδομάδες, στο 12%.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά την εβδομάδα που έληξε στις 20 Νοεμβρίου, σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση 29% στις επισκέψεις σε γιατρούς ατόμων με «γριπώδη συνδρομή», δηλαδή με συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, η καταβολή, ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες, σε συνδυασμό με βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν τα βρέφη και τα παιδιά, από 0 έως 14 ετών. Θετικά στον ιό βρέθηκαν τα 18 από τα συνολικά 322 δείγματα που έχουν εξεταστεί.

Κατά την εβδομάδα αναφοράς, σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος από τη νόσο για την περίοδο 2022-2023. Πρόκειται για γυναίκα 78 ετών, η οποία έχασε τη ζωή της από επιβεβαιωμένη γρίπη, ενώ νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στη ΜΕΘ είχε εισαχθεί τις προηγούμενες ημέρες και δεύτερο κρούσμα, ένας 82χρονος άνδρας, ο οποίος παρά τα βαριά συμπτώματά του δεν κατέληξε.

Κατακόρυφη αύξηση των εμβολιασμών

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, το ποσοστό των πολιτών που έλαβαν το αντιγριπικό εμβόλιο αυξήθηκε κατά σχεδόν 30%. Ειδικότερα, από το 1,7 εκατ. των εμβολιασμένων ως τα μέσα Νοεμβρίου, σήμερα έχουν εμβολιαστεί πάνω από 2,2 εκατ., σε συνολικά 2,5 εκατ. εκδοθείσες συνταγές. Μέσα στο επόμενο διάστημα απομένει να εκτελεστούν επιπλέον 300.000 συνταγές.

Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι από τους 2,2 εκατ. πολίτες οι 1,5 είναι άτομα άνω των 60 ετών, ομάδα για την οποία υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό, καθώς διατρέχει υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσο. Χαμηλά παραμένουν, όμως, τα ποσοστά των εμβολιασμών σε παιδιά και ενήλικες με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, με τον αριθμό τους να φτάνει μόλις τις 230.000.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει προμηθευτεί εφέτος 4,2 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια, προκειμένου να καλυφθεί ο πληθυσμός, σε μια χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω πτώσης της ανοσίας έναντι της γρίπης, που επήλθε εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: Δεν εξετάζεται επιστροφή της μάσκας στα σχολεία

Πώς η διακοπή του καπνίσματος βοηθά ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Ψυχική Υγεία: Έρχονται 4 νέα Κέντρα Ημέρας, 1 κινητή Μονάδα και 3 Στεγαστικές Μονάδες Αποκατάστασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider