Πιθανές οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού τον χειμώνα - Καθησυχάζει ο ΕΜΑ για τα εμβόλια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιθανές οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού τον χειμώνα - Καθησυχάζει ο ΕΜΑ για τα εμβόλια
Στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί και ένα άλλο εμβόλιο της Pfizer που στοχεύει της υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον ενώ η Moderna ετοιμάζει επίσης ένα παρόμοιο εμβόλιο.

Νέες παραλλαγές του κορονοϊού ίσως εμφανιστούν τον χειμώνα, με τον ΕΜΑ να διαβεβαιώνει πως τα υπάρχοντα εμβόλια θα πρέπει να προστατεύσουν τον πληθυσμό από τις σοβαρές μορφές της ασθένειας.

«Ο κόσμος δεν θα πρέπει να περιμένει ένα συγκεκριμένο εμβόλιο. Θα μπορούσε να εμφανιστεί μια ολοκαίνουρια παραλλαγή, κάτι που δεν είμαστε σε θέση να το προβλέψουμε σήμερα», σημείωσε ο επικεφαλής της εμβολιαστικής στρατηγικής του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων χτες άναψε το «πράσινο φως» στα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna για την υποπαραλλαγή Όμικρον ΒΑ.1, καθώς και το αρχικό στέλεχος.

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια θα απευθύνονται κατά βάση στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως στους ηλικιωμένους, τις έγκυες και τους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα, σύμφωνα με τον Καβαλέρι ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπων θα λάβει τα αρχικά εμβόλια.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της εμβολιαστικής στρατηγικής του ΕΜΑ, τα αρχικά εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή λοίμωξη της Covid-19 και τον θάνατο, όμως δεν προφυλάσσουν εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider