Λευκές κηλίδες στο δέρμα: Πού μπορεί να οφείλονται και πότε πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό

Newsroom
Μοιράσου το
Λευκές κηλίδες στο δέρμα: Πού μπορεί να οφείλονται και πότε πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό
Οι λευκές κηλίδες στο δέρμα συχνά αναπτύσσονται στα χέρια (κυρίως στους πήχεις), τις κνήμες των ποδιών ή το πρόσωπο; Είναι φυσική απόρροια της ηλικίας ή οφείλονται σε κάτι άλλο; Και πότε πρέπει να μας οδηγήσουν στον ιατρό;

Οι λευκές κηλίδες στο δέρμα συχνά αναπτύσσονται στα χέρια (κυρίως στους πήχεις), τις κνήμες των ποδιών ή το πρόσωπο; Είναι φυσική απόρροια της ηλικίας ή οφείλονται σε κάτι άλλο; Και πότε πρέπει να μας οδηγήσουν στον ιατρό;

«Αναλόγως με την εμφάνισή τους και τα σημεία του σώματος όπου αναπτύσσονται, οι λευκές κηλίδες μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες», απαντά ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος στον ΕΔΟΕΑΠ. «Σε πολλές περιπτώσεις είναι σημάδια της έκθεσης στον ήλιο, ενώ σε άλλες ενδείξεις διαφόρων δερματοπαθειών».

Υπολογίζεται ότι κάθε εκατοστό του δέρματος διαθέτει 7,6 εκατομμύρια κύτταρα και 24.000 μελανοκύτταρα. Τα μελανοκύτταρα παράγουν τη χρωστική ουσία του δέρματος, τη μελανίνη. Η ποσότητά της καθορίζει και τη χροιά του δέρματος. Η υπερπαραγωγή της σκουραίνει το δέρμα, ενώ η έλλειψή της το καθιστά πιο ανοικτόχρωμο από το φυσιολογικό.

Η έκθεση στον ήλιο στη διάρκεια της ζωής επηρεάζει άμεσα τα μελανοκύτταρα, αυξάνοντας ή μειώνοντας τον αριθμό τους. Όταν ο αριθμός τους μειώνεται, ελαττώνεται η παραγωγή μελανίνης και έτσι μπορεί να εμφανιστούν λευκές κηλίδες.

«Οι λευκές κηλίδες που οφείλονται στην αθροιστική έκθεση στον ήλιο δεν είναι επώδυνες, ούτε ευαίσθητες στην αφή. Δεν προκαλούν επίσης κνησμό (φαγούρα)», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Αποτελούν απλώς μία αλλαγή στον χρωματισμό του δέρματος, η οποία όμως είναι συχνά πολύ ενοχλητική».

Η αλλαγή αυτή συχνά έχει τη μορφή μικρών σταγόνων (κατά μέσον όρο έχουν διάμετρο 1-3 χιλιοστά) στο δέρμα. Επιστημονικά αποκαλείται ιδιοπαθής σταγονοειδής υπομελάνωση και συνήθως γίνεται πιο έντονη καθώς ένα άτομο μαυρίζει από την έκθεση στον ήλιο το καλοκαίρι. «Η σταγονοειδής υπομελάνωση δεν συνιστά λόγο ανησυχίας, αλλά χρειάζεται έξτρα προστασία από τον ήλιο διότι τα σημεία με λιγότερη μελανίνη καίγονται εύκολα», διευκρινίζει ο ειδικός.

Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Λευκές κηλίδες στο δέρμα, αν και μεγαλύτερες απ' ό,τι με την ιδιοπαθή υπομελάνωση, μπορεί να προκαλέσει και η ποικιλόχρους πιτυρίαση. Αυτή είναι μία μυκητίαση του δέρματος, που συνήθως εκδηλώνεται στην πλάτη ή στον θώρακα, αλλά μπορεί να προσβάλλει και το πρόσωπο.

Στα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα οι βλάβες της μοιάζουν ανοικτόχρωμες, ενώ σε όσους έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα μοιάζουν καφετιές. Η κατάσταση σχετίζεται με την έντονη εφίδρωση, δεδομένου ότι οι μύκητες χρειάζονται υγρασία για να αναπτυχθούν.

Οι υπαίτιοι μύκητες αφαιρούν χρωστική από το δέρμα και η έλλειψή της δημιουργεί τις χαρακτηριστικές κηλίδες της, οι οποίες δεν έχουν τόσο σαφή όρια, όσο εκείνες της ιδιοπαθούς υπομελάνωσης.

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση αντιμετωπίζεται με ειδικά προϊόντα και φάρμακα, αλλά συχνά χρειάζονται μήνες, ίσως και ένας χρόνος ή περισσότερο, έως ότου αποκατασταθεί η μελάγχρωση του δέρματος. Η έκθεση στον ήλιο και η αυξημένη εφίδρωση επιδεινώνουν την κατάσταση.

Λεύκη

Μία άλλη δερματοπάθεια που προκαλεί λευκά σημάδια στο δέρμα είναι η λεύκη. Πρόκειται για μία χρόνια, αυτοάνοση δερματοπάθεια, κατά την οποία τα μελανοκύτταρα του δέρματος καταστρέφονται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Οι δερματικές βλάβες της λεύκης δεν είναι επώδυνες, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ό,τι με την ιδιοπαθή υπομελάνωση ή την ποικιλόχρου πιτυρίαση. Επιπλέον, είναι ευάλωτες στα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα.

Η λεύκη συνήθως εκδηλώνεται για πρώτη φορά σε νεαρά άτομα (έως τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης). Μπορεί να σχετίζεται με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Τυπικά αρχίζει με ανοικτόχρωμα σημεία στο δέρμα γύρω από τα δάκτυλα, το στόμα, τα μάτια, τη μύτη, τον ομφαλό κ.λπ. Εκδηλώνεται ως μεγάλες, λείες «πλάκες» λευκού ή ανοικτόχρωμου δέρματος, που μεγαλώνουν εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Λευκή πιτυρίαση

Η λευκή πιτυρίαση επίσης προκαλεί λευκές κηλίδες στο δέρμα. Μερικές φορές συγχέεται με μυκητίαση του δέρματος, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία μορφή ατοπικής δερματίτιδας (δηλαδή εκζέματος). Όταν το υπόλοιπο δέρμα σκουρύνει λόγω της έκθεσης στον ήλιο, οι προσβεβλημένες περιοχές φαίνονται ακόμα πιο λευκές.

Οι λευκές κηλίδες που προκαλεί συνήθως εκδηλώνονται σε παιδιά και εφήβους (κυρίως στις ηλικίες 3-16 ετών). Συνήθως αναπτύσσονται στα μάγουλα και γενικότερα το πρόσωπο, αν και μπορεί να επηρεάσουν επίσης τον αυχένα, τους ώμους και τα μπράτσα.

Το σχήμα τους είναι στρογγυλό ή ωοειδές και είναι μεγάλες (συνήθως έχουν διάμετρο πάνω από μισό εκατοστό η κάθε μία). Οι κηλίδες αυτές χαρακτηρίζονται από ξηρότητα που μερικές φορές προκαλεί κνησμό. Μπορεί επίσης να ξεφλουδίζουν, αν και αυτό είναι συχνότερο τον χειμώνα. Αρχικά μπορεί να είναι κόκκινες όπως συμβαίνει με το έκζεμα, αλλά όταν επουλωθούν απομένουν λευκές κηλίδες.

«Οι περισσότερες λευκές κηλίδες στο δέρμα δεν είναι ανησυχητικές, αλλά συχνά δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα που μπορεί να είναι ενοχλητικό. Πρέπει όμως να αξιολογούνται από τον δερματολόγο ιατρό για να γίνεται σωστή διάγνωση και να χορηγηθεί, αν είναι απαραίτητο, η κατάλληλη θεραπεία», επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης. «Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό εάν οι κηλίδες εξαπλώνονται ή μεγαλώνουν. Με την έγκαιρη επέμβαση μπορεί να αποκατασταθεί σε πολλές περιπτώσεις η μελάγχρωση του δέρματος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:22

Μαρόκο: 15 νεκροί και 37 τραυματίες από ανατροπή λεωφορείου

22:08

ΗΠΑ: Ο συλληφθείς για την επίθεση στον Σαλμάν Ρούσντι δηλώνει θαυμαστής του αγιατολάχ Χομεϊνί

21:58

Ο δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ ενδιαφέρεται για εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

21:46

Σημαντικά κέρδη για το πετρέλαιο, μετά από 4 αρνητικές συνεδριάσεις

21:43

Η Next.e.Go ξεκίνησε την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικών οχημάτων στη Βουλγαρία

21:28

Ουκρανός υπ. Εσωτερικών: «Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια» σχετικά με τον σταθμό της Ζαπορίζια

21:17

Δύο ιστιοφόρα με 170 μετανάστες προσάραξαν στα Κύθηρα

21:04

ΗΠΑ: Πρόθεση της Fed να «αφήσει το γκάζι» στην αύξηση των επιτοκίων της

20:51

Απώλειες για τον χρυσό, εν αναμονή της Fed

20:41

Πυροσβεστική: 35 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

20:33

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη στην Καμπούλ

20:29

Δύο μετάλλια για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης

20:27

Optima Bank: Από 3,42 έως 3,84 ευρώ η η εύλογη αξία των μετοχών Byte

20:12

Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν για γιγάντιες εκρήξεις ηφαιστείων τα επόμενα 100 χρόνια

20:01

Αύξηση μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους φέρνει το «κοινωνικό πακέτο» της ΔΕΘ

19:58

Bloomberg: Στις 7 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του iPhone 14

19:50

Στόλτενμπεργκ: Ο IAEA πρέπει επειγόντως να επιθεωρήσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

19:37

Motor Oil: Προχωρά η σύσταση εταιρείας με την Ελλάκτωρ για τις ΑΠΕ

19:32

Η Ρωσία εκσυγχρονίζει εγκαταστάσεις δοκιμών όπλων της σοβιετικής εποχής

19:20

Γεωργαντάς: Άμεσα οι διαδικασίες για να δοθεί λύση στο θέμα των αλιευτικών προϊόντων

19:16

ΗΠΑ: Σε υψηλό 20 ετών οι θάνατοι από τα τροχαία - Κοντά στους 1.000 οι νεκροί ποδηλάτες

19:03

Ευλογιά των πίθηκων: Αύξηση των κρουσμάτων κατά 20% παγκοσμίως σε μια εβδομάδα

18:58

Η επιφυλακτικότητα επέστρεψε στις ευρωαγορές - Απώλειες 2% στην Φρανκφούρτη

18:51

Σ. Αραβία: Το κρατικό fund «ψωνίζει» στην Wall Street - Αγορές μετοχών της Microsoft και της Alphabet

18:40

Ρωσία: Παρελθόν ο διοικητής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας μετά τα πλήγματα στην Κριμαία

18:37

Τουρκία: Ράλι κοντά στο +50% για τις τραπεζικές μετοχές τον τελευταίο μήνα

18:26

Ισπανία: Τα κυβερνητικά μέτρα αποδίδουν - Κατά 3,7% μειώθηκε η κατανάλωση ρεύματος

18:19

Νορβηγία: Ζημιές 174 δισ. δολαρίων για το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο του κόσμου

18:04

DW: Θα προμηθευτεί νέους ρωσικούς S-400 η Τουρκία;

18:03

Το NATO έτοιμο για «επέμβαση» στην ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου