Η Υγεία βασικός πυλώνας της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Υγεία βασικός πυλώνας της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας
Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα μπορούν να διασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παρεχόμενο για τον πολίτη αγαθό της υγείας.

Του Yπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη

Η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα μπορούν να διασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παρεχόμενο για τον πολίτη αγαθό της υγείας.

Ωστόσο, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, στόχευση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων είναι η διασφάλιση προς τους πολίτες του δημοσίου αγαθού της υγείας.

Υπό αυτήν την έννοια, η Υγεία μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τουλάχιστον στα ακόλουθα πεδία, όπως αυτά αναδείχθηκαν και με την εμπειρία της πανδημίας:

Πρώτο πεδίο είναι το σκέλος της έρευνας και της τεχνολογίας. Έχει καταστεί πλέον σαφές ότι τα χρήματα που δαπανώνται για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων και το R&D στους τομείς της υγείας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για καλύτερες υπηρεσίες και αγαθά της υγείας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουν διασφαλιστεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης του αναπτυξιακού/ επενδυτικού claw back για τις εταιρίες που θα επενδύουν στην έρευνα, με επιστροφή μέρους των χρημάτων που καλούνται να καταβάλουν για το claw back. Παράλληλα θα θεσπιστεί πιο ευέλικτο πλαίσιο κλινικών δοκιμών στη χώρα μας.

Δεύτερο συναφές με το πρώτο πεδίο είναι αυτό της παραγωγής. Η πανδημία και σε αυτό το σημείο κατέδειξε την ανάγκη στήριξης της εγχώριας αλλά και ευρωπαϊκής παραγωγής στο σκέλος της φαρμακοβιομηχανίας και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και την απεξάρτηση της Ευρώπης από την αγορά, κυρίως της Ασίας. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, μέρος των 250 εκ ευρώ από το αναπτυξιακό claw back θα δοθεί ως επιστροφή και για όσους αναπτύσσονται παραγωγικά στην Ελλάδα, ενώ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανοίξει αυτή η κουβέντα συνολικά.

Το τρίτο επίπεδο συνδέεται με την ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκτός από τα απευθείας κονδύλια που θα δοθούν για την Υγεία και ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ, εκ των οποίων πάνω από τα μισά για τις υποδομές και την ψηφιοποίηση του ΕΣΥ, θα υπάρξει και επιπλέον αναπτυξιακή δραστηριότητα μέσω των ΣΔΙΤ και των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας από μόνος του δημιουργεί συνθήκες και ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Στο ΕΣΥ, μάλιστα, η επιλογή της λειτουργίας των νοσοκομείων και με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας προς όφελος του πολίτη με τα απογευματινά χειρουργεία και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως ΝΠΙΔ εγγυώνται τη βάση για καλύτερη ανάπτυξη.

Τέλος και στον ιδιωτικό τομέα και τους ιδιώτες παρόχους η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως γνήσιου ασφαλιστικού φορέα και η υπογραφή των συμβάσεων και η αποζημίωση με όρους ποιοτικών κριτηρίων θα υποχρεώσει τους παρόχους να είναι πιο ανταγωνιστικοί και στις τιμές και στην ποιότητα για να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Η Υγεία στην μετά πανδημία εποχή θα αποτελέσει βασικό πυλώνα και της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενισχύσει αυτό το πλαίσιο με ένα σκοπό: την καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή του αγαθού της υγείας στους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider