Υγεία
23-12-2021 | 13:07

Μετάλλαξη Όμικρον: Δεδομένα δείχνουν πως είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα κατά 70-80%

Newsroom
Μοιράσου το
Μετάλλαξη Όμικρον: Δεδομένα δείχνουν πως είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα κατά 70-80%
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν πως η νόσηση που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού είναι κατά 70% έως 80% λιγότερο σοβαρή απ' ό,τι η Δέλτα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των αφρικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο των Ασθενειών (CDC), όμως αυτό δεν πρέπει να εικάζεται πως ισχύει για όλες τις χώρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θα πρέπει να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική με πολύ προσοχή», δήλωσε σε ονλάιν ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Τζον Νκενγκασόνγκ. «Είναι οι πρώτες ημέρες και πρόκειται για τοπική παρατήρηση για τη δημόσια υγεία».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως παράγοντες όπως η νεαρή μέση ηλικία του νοτιοαφρικανικού πληθυσμού μπορεί να παίζουν ρόλο σ' αυτό που παρατηρείται στη χώρα.

Η έξαρση της Όμικρον στη Νότιο Αφρική στις αρχές Δεκεμβρίου, σε μία χώρα με υψηλού επιπέδου μοριακή επιδημιολογική επιτήρηση της COVID-19, σήμανε το «καμπανάκι» σε όλον τον κόσμο για την έλευση ενός εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού. Οι πρώτες εμπειρικές αναφορές έκαναν λόγο για ήπια περιστατικά σε σχέση με τα περιστατικά που είχαν δει σε προηγούμενα κύματα, ωστόσο οι προσωπικές αυτές παρατηρήσεις θα χρειάζονταν επιπλέον στοιχεία ώστε να αποδειχθεί αντικειμενικά η ηπιότερη κλινική εικόνα της νόσου. 

Σημαντικά μειωμένη η πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο

Η τεχνική ανάλυση από το Imperial College του Λονδίνου με βάση κρούσματα της Δέλτα και Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά δεν είχε βρει στατιστικά σημαντική διαφορά. Αυτή η αρχική ανάλυση βασιζόταν σε 24 εισαγωγές περιστατικών σε νοσοκομεία στελέχους Όμικρον σε σύγκριση με 1392 εισαγωγές στελέχους Δέλτα. Οι πιθανότητες εισαγωγής φαίνονταν όντως μικρότερες για τα κρούσματα με στέλεχος Όμικρον, ωστόσο ήταν περιστατικά με μικρή ηλικία και για αυτό η στατιστική ανάλυση δεν είχε την ισχύ να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Ωστόσο, η επικαιροποιημένη ανάλυση που έγινε διαθέσιμη χθες, έδειξε ότι η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι σημαντικά μειωμένη (κατά 15%) για τα περιστατικά μολυσμένα με Όμικρον σε σχέση με Δέλτα, ενώ επίσης σημαντικά μειωμένος είναι ο χρόνος νοσηλείας (κατά 40%). Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η σημαντική μείωση οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιθανόν έχει μολυνθεί από τα προηγούμενα στελέχη χωρίς να έχει καταγραφεί και οι επαναλοιμώξεις είναι αυτές που έχουν αρκετά μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας (κατά 50-70%).

Συμπερασματικά τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η Όμικρον έχει σημαντικά μειωμένη βαρύτητα λοίμωξης, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την πίεση που θα προκαλέσει το στέλεχος στα συστήματα υγείας εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητάς του. Ένα άλλο βασικό στοιχείο που λείπει από τις αναλύσεις είναι η εκτίμηση της θνητότητας του στελέχους, κάτι που θα χρειαστούμε περίπου 1 μήνα ακόμα για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.