Υγεία
22-12-2021 | 22:50

ΠΟΥ: Η αδικία στην διανομή των εμβολίων παρατείνει την πανδημία

Newsroom
Μοιράσου το
ΠΟΥ: Η αδικία στην διανομή των εμβολίων παρατείνει την πανδημία - Οι πλούσιες χώρες κάνουν τρίτες δόσεις ενώ οι φτωχές καμία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επέκριναν την Τετάρτη τα προγράμματα ενισχυτικού εμβολιασμού των προηγμένων χωρών καθώς οι φτωχές χώρες αγωνίζονται να λάβουν τις αρχικές δόσεις, προειδοποιώντας ότι η άνιση πρόσβαση στους εμβολιασμούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μεταλλάξεις που παρατείνουν την κρίση.

«Τα γενικά ενισχυτικά προγράμματα είναι πιθανό να παρατείνουν την πανδημία, αντί να την τερματίσουν, εκτρέποντας την προσφορά σε χώρες που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, δίνοντας στον ιό περισσότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σύμφωνα με το CNBC.

Τα σχόλια από τον ΠΟΥ έρχονται καθώς οι υγειονομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ προωθούν ενισχυτικές για όλους τους κατοίκους ηλικίας άνω των 16 ετών εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων λόγω του στελέχους της Όμικρον. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προσφέρει μια τέταρτη δόση εμβολίων Covid-19 σε άτομα άνω των 60 ετών.

Επί του παρόντος, η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων από την Covid είναι μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων, όχι εμβολιασμένων χωρίς αναμνηστικές δόσεις, σύμφωνα με τον Τέντρος.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει ώθηση στην έξοδο από την πανδημία», είπε.

Γιατί εμφανίστηκε η Όμικρον στην Αφρική

Οι ειδικοί στην παγκόσμια υγεία λένε ότι η εμφάνιση της Όμικρον συνδέεται με την ανισότητα των εμβολίων. Η ‘Ομικρον πιστεύεται ότι προέκυψε από έναν ασθενή με HIV στη Νότια Αφρική, όπου μόλις το 26% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, είπαν οι επιστήμονες. Ο ιός μεταλλάσσεται ιδιαίτερα καλά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπου μπορεί να ζήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να καταλάβει πώς να επιβιώσει μέσα στον ανθρώπινο ξενιστή του.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι μόνο τα μισά κράτη μέλη του θα έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος αυτού του έτους «εξαιτίας των στρεβλώσεων της παγκόσμιας προσφοράς», είπε ο Τέντρος.

Η ανισότητα στον τομέα των εμβολίων είναι «η πιο φρικτή αδικία του 2021», δήλωσε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης υγείας του ΠΟΥ, στην ενημέρωση.

Photo: GettyImages/Ideal Image
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.