Νέο τεστ PCR ανιχνεύει την παραλλαγή Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο τεστ PCR ανιχνεύει την παραλλαγή Όμικρον
Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής επιβεβαίωσε την εγκυρότητα της ειδικής μεθόδου που ανέπτυξε για την ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την εγκυρότητα της ειδικής μεθόδου που ανέπτυξε για την ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον. Όλα τα εργαστήρια που διενεργούν τεστ PCR θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα μέθοδο για να ανιχνεύσουν και να ταυτοποιήσουν την Όμικρον χωρίς να απαιτείται η δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία της αλληλούχησης DNΑ.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, η οποία είναι αρμόδια για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, δήλωσε σχετικά «Η νέα αυτή μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα ταχύτερης και φθηνότερης ανίχνευσης της Όμικρον, επιτρέποντας την καλύτερη ανίχνευση της νέας παραλλαγής που εξαπλώνεται στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Η επιστήμη έχει αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας στον αγώνα μας κατά του κορονοϊού. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους επιστήμονες για τις άοκνες προσπάθειές τους στη διάρκεια της πανδημίας και πέραν αυτής».

Η Eπίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, προσέθεσε: «Για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό, χρειαζόμαστε τα πλέον αποτελεσματικά και επικαιροποιημένα εργαλεία που μας παρέχει η επιστήμη. Η ταχεία διασπορά μεταδοτικότερων παραλλαγών όπως της Όμικρον καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ τη χρήση διαγνωστικών μεθόδων ακριβείας. Η νέα μέθοδος διεξαγωγής τεστ που παρουσίασε σήμερα το Κοινό Κέντρο Ερευνών θα συμβάλει στην ταχύτερη ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον και θα μειώσει την πίεση που δέχονται οι ικανότητες αλληλούχησης των κρατών μελών. Έτσι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη διασπορά της Όμικρον, να απομονώσουμε αποτελεσματικότερα τα κρούσματα και να μειώσουμε τη μεγάλη πίεση που ήδη δέχονται τα συστήματα υγείας μας».

Σε ειδικά τεστ ανίχνευσης της Όμικρον που διενεργήθηκαν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών, η νέα μέθοδος PCR αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποδοτική. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε εργαστήριο που χρησιμοποιεί συνήθη τεχνολογία PCR να εντοπίζει γρήγορα την παραλλαγή Όμικρον χωρίς να απαιτείται η χρονοβόρα διαδικασία της αλληλούχησης. Το τροποποιημένο αντιδραστήριο που αναπτύχθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών μπορεί να παραγγελθεί από τους τακτικούς παρόχους τεστ PCR για άμεση χρήση. Κάθε εργαστήριο που σήμερα διενεργεί τεστ PCR θα μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα. Αυτή η νέα μέθοδος θα παρουσιαστεί σήμερα στα κράτη μέλη στην Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider