Συναγερμός σε Μακεδονία και Θεσσαλία: Κόκκινος ο μισός χάρτης - Εισήγηση για δύο επιπλέον περιοχές

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συναγερμός σε Μακεδονία και Θεσσαλία: Κόκκινος ο μισός χάρτης - Εισήγηση για δύο επιπλέον περιοχές
Η κατάσταση αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον επιδημιολογικό χάρτη, στον οποίο η μισή χώρα είναι «κόκκινη», ενώ οι ειδικοί εισηγούνται την ένταξη άλλων δύο περιοχών στο ίδιο επίπεδο κινδύνου.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού σε Μακεδονία και Θεσσαλία, όπου η συντριπτική πλειονότητα των περιοχών βρίσκεται σε επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» και τα ποσοστά εμβολιασμού στις περισσότερες εξ αυτών κάτω από το 50%.

Η κατάσταση αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον επιδημιολογικό χάρτη, στον οποίο σχεδόν η μισή χώρα είναι «κόκκινη», ενώ οι ειδικοί εισηγούνται την ένταξη άλλων δύο περιοχών στο ίδιο επίπεδο κινδύνου.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη η Θεσσαλονίκη, ο Έβρος η Μαγνησία, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη, οι Σέρρες, η Καρδίτσα και η Ημαθία.

Επιπλέον, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων αποφασίστηκε η εισήγηση για ένταξη στο ίδιο επίπεδο κινδύνου των Γρεβενών και των Τρικάλων και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη (κάτω από 48%) είναι η Δράμα, η Πέλλα, το Κιλκίς, η Πιερία και οι Σέρρες.

Με το βλέμμα στη Θεσσαλονίκη

Τα βλέμματα των ειδικών είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κατέγραψε την Τρίτη αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 7 μηνών, με 574 διαγνώσεις.

Την ανησυχία εντείνει ο επικείμενος εορτασμός του Πολιούχου της συμπρωτεύουσας στις 26 του μήνα, αλλά και οι παρελάσεις που θα ακολουθήσουν, συνθήκες που προοιωνίζουν περαιτέρω αύξηση της διασποράς, με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο έτος.

Την ίδια στιγμή μεγάλη πίεση δέχεται ήδη το σύστημα Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, Τρίτη, στα νοσοκομεία της 3η ΥΠΕ νοσηλεύονταν 334 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων οι 263 ανεμβολίαστοι. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 67 ασθενείς, εκ των οποίων μόνο οι 3 ήταν εμβολιασμένοι.

Αντίστοιχα, στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ νοσηλεύονταν 311 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, εκ των οποίων οι 233 ανεμβολίαστοι. Σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου νοσηλεύνονταν 37 ασθενείς (32 ανεμβολίαστοι), ενώ υπό εντατική θεραπεία (ΜΕΘ) βρίσκονταν συνολικά 54 ασθενείς, από τους οποίους εμβολιασμένοι ήταν μόλις 6.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, με τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών μειώθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ Covid και γενικών περιστατικών στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινά διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ,

Προβλήματα φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί και αναφορικά με τα προγραμματισμένα χειρουργεία, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ έχουν περιοριστεί οι χειρουργικές αίθουσες. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο λειτουργούν 3 χειρουργικές αίθουσες από τις 9 που διαθέτει και τις 7 που λειτουργούσαν πριν. Αντίστοιχα, στο Παπαγεωργίου από 12 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν 6, ενώ στο Παπανικολάου από 12 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 8.

Έρχεται μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι διανύουμε το φθινόπωρο, το τελευταίο 10ήμερο καταγράφεται μια μικρή συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων, συνολικά στην επικράτεια.

Χθες. Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.739 κρούσματα, με 376,384 τεστ και τη θετικότητα να διαμορφώνεται περίπου στο 1%. Παράλληλα, 356 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 29 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19.

Οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω επιβάρυνση από εδώ και στο εξής, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, κατά συνέπεια και του συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και της χαλάρωσης των μέτρων στους αμιγείς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, η οποία αναμένεται να αρχίσει να «αποτυπώνεται» στη διασπορά του ιού εντός της εβδομάδας.

Ορισμένοι επιστήμονες μάλιστα προβλέπουν εκτόξευση των νέων διαγνώσεων το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη μέσα στο μήνα Νοέμβριο τα νέα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τα 5000 ημερησίως, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Από την άλλη πλευρά οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας επιμένουν ότι το μοντέλο των περιορισμών που ανακοινώθηκε προ δεκαημέρου είναι στη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι να τηρηθούν τα μέτρα που προβλέπονται και να μην καταστρατηγούνται.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως όλοι συμφωνούν στο ότι έρχεται δύσκολος χειμώνας για τις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και κάνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σε κάθε περίπτωση, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το ενδεχόμενο ένταξης στον επιδημιολογικό χάρτη των «μωβ» περιοχών, δηλαδή των περιοχών «πολύ αυξημένου κινδύνου», όπου θα ισχύουν επιπλέον περιορισμοί, κυρίως όσον αφορά στα μέτρα ατομικής προστασίας. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στο… τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το αργότερο μέχρι αύριο Πέμπτη, οπότε και πιθανότατα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η αύξηση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα

Στα 3.739 τα νέα κρούσματα, 29 θάνατοι και 356 διασωληνωμένοι

Σαρηγιάννης: Αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, 5.000 κρούσματα ημερησίως μέσα στο Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider