Κορονοϊός: Νέα στοιχεία - Διαφορετικά τα συμπτώματα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Νέα στοιχεία - Διαφορετικά τα συμπτώματα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία
Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση The Lancet, οι ερευνητές ενέταξαν  15.049 εθελοντές, οι οποίοι εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2020.

Δεκάδες συμπτώματα της λοίμωξης από τον κορονοϊό, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, αναδεικνύει νέα μελέτη από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 18 διαφορετικά συμπτώματα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και ποια από αυτά ήταν πιο πιθανό να "προμηνύουν" Covid-19.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) ήταν το σύμπτωμα με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ακολουθηθεί από θετική διάγνωση στα τεστ κορονοϊού, ενώ ακολουθούσε ο πόνος στο στήθος. Με βάση τα ευρήματα αυτά, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο, με τη χρήση του οποίου εντοπίζουν με ακρίβεια 80% ποιοι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα μπορεί να έχουν Covid-19.

Τα ευρήματα της μελέτης:

Στη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση The Lancet, οι ερευνητές ενέταξαν 15.049 εθελοντές, οι οποίοι εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2020.

Τις τρεις πρώτες ημέρες που αρρώστησαν, κατέγραφαν αναλυτικά όλα τα συμπτώματά τους. Εκείνα που ήταν πιθανότερο να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα στον μοριακό έλεγχο ήταν κατά σειράν:

  • Η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία)
  • Ο πόνος στο στήθος
  • Ο επίμονος βήχας
  • Η δύσπνοια
  • Ο πόνος στην κοιλιά
  • Οι φλύκταινες στα πόδια
  • Ο πόνος στο μάτι
  • Η ασυνήθιστη μυαλγία (πόνοι στους μυς)

Εντούτοις, οι ερευνητές εντόπισαν διαφοροποίηση στα συμπτώματα μεταξύ των διαφορετικών ηλικιών, αλλά και των δύο φύλων.

Ανάλογα με την ηλικία

Στις ηλικίες 16-39 ετών το σύμπτωμα που ήταν πιθανότερο να ακολουθηθεί από θετικό μοριακό έλεγχο ήταν η ανοσμία. Επόμενα σε σημασία ήταν κατά σειρά ο πόνος στο στήθος, ο πόνος στην κοιλιά και η δύσπνοια

Στις ηλικίες 40-59 ετών τα συμπτώματα που ήταν πιθανότερο να συνοδευτούν από διάγνωση της Covid ήταν κατά σειράν ο επίμονος βήχας, ο πόνος στο στήθος, η απώλεια της όσφρησης.

Στις ηλικίες 60-79 ετών, τα "προγνωστικά" συμπτώματα ήταν κατά σειρά ο πόνος στο στήθος, η ασυνήθιστη μυαλγία και η δύσπνοια.

Στις ηλικίες άνω των 80 ετών τα συμπτώματα που ήταν πιθανότερο να υποδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός ήταν κατά σειρά ο πόνος στο στήθος, η ασυνήθιστη μυαλγία, η δύσπνοια, η διάρροια

Μεταξύ των φύλων

Ωστόσο, οι ερευνητές εντόπισαν διαφορές και στα συμπτώματα μεταξύ των φύλων. Στους άνδρες ισχυρότερα "προγνωστικά" συμπτώματα της Covid-19 ήταν η δύσπνοια, η κόπωση και τα ρίγη, ενώ στις γυναίκες η ανοσμία, ο πόνος στο στήθος και ο επίμονος βήχας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η νέα μελέτη διεξήχθη πριν κυριαρχήσει στη Βρετανία η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά την περίοδο που το στέλεχος το οποίο κυριαρχούσε ήταν το βρετανικό (στέλεχος Άλφα). Το στέλεχος Δέλτα προκαλεί και άλλα συμπτώματα, η προγνωστική αξία των οποίων δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Dr Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, η Covid-19 που προκαλεί το στέλεχος Δέλτα «μοιάζει περισσότερο με ένα άσχημο κρυολόγημα» στους νέους που μολύνει.

Σύμφωνα με τον Dr. Spector, ο οποίος είναι επικεφαλής της μεγάλης μελέτης για τον κορονοϊό Zoe Covid Symptom Study, τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα από τους ασθενείς με «Δέλτα» είναι πονοκέφαλος, πονόλαιμος και
συνάχι.

"Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να εκδηλωθεί με διαφόρους τρόπους. Επομένως, κάθε σύμπτωμα ύποπτο γι’ αυτόν, πρέπει να ελέγχεται αμέσως", τονίζουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider