Κορονοϊός: Πώς φτάσαμε στα 2.107 κρούσματα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Πώς φτάσαμε στα 2.107 κρούσματα
Η μάσκα είναι σαφώς από τα βασικότερα μέτρα προστασίας και πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός. 

Στο μίγμα των παραγόντων που συνετέλεσαν στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα, με αποκορύφωμα τα 2.107 που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.

Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων 7 ημερών υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 1.081 νέα κρούσματα από μόλις τα 442 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ανά μέρα. Στο διάστημα αυτό οι διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 2,5 φορές, ενώ τα ενεργά κρούσματα άγγιξαν τις 9.000.

Η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, λόγω εφησυχασμού αλλά και διαφορετικής διάθεσης ενόψει των διακοπών, σε συνδυασμό με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε ορισμένες περιοχές της χώρας συνέβαλαν στην υποτροπή της επιδημίας, που έχει θέσει σε συναγερμό τα κυβερνητικά και επιστημονικά επιτελεία.

Τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης που διενεργεί ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, καταδεικνύουν σαφώς ότι ο συνωστισμός, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της βραδινής διασκέδασης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας.

Εντούτοις, το "άλμα" των κρουσμάτων υποκινήθηκε και από τον αυξημένο αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων.

Τα ημερήσια τεστ που διενεργούνται στις δομές Υγείας, αυξήθηκαν στις 44.000 τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων που γίνονται από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ). Οι ΚΟΜΥ διενεργούν πλέον 10.000 τεστ την ημέρα, λόγω της γενικότερης ανησυχίας του πληθυσμού αλλά και της ανάγκης πιστοποίησης των μη εμβολιασμένων προκειμένου να ταξιδέψουν.

Παράλληλα, ωστόσο, μειώθηκαν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Σε κάθε περίπτωση μέσω αυτών διαγνώστηκαν το 51% των κρουσμάτων, ενώ η θετικότητα τετραπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα, από το 0,05% στο 0,22%.

Τις τελευταίες μέρες, είδαμε στην Ελλάδα και τα «δόντια» της μετάλλαξης Δέλτα, διαπιστώνοντας την ικανότητά της να δημιουργεί με μεγάλη ευκολία αλλά και αποτελεσματικότητα εστίες υπερμετάδοσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέχρι προχθές είχαν ταυτοποιηθεί 121 δείγματα που φέρουν το συγκεκριμένο στέλεχος. Η διασπορά αφορά κυρίως σε νέα άτομα, αφού το 70% των κρουσμάτων απομονώθηκαν σε ηλικίες μικρότερες των 40 ετών. Το 84% αφορούν σε άτομα ελληνικής εθνικότητας, μόλις 14%, των κρουσμάτων είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 7% είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου.

Η πλειονότητα αυτών είχαν συμπτωματική λοίμωξη, ενώ 13% των κρουσμάτων με το στέλεχος Δέλτα χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Ωστόσο, κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος έναντι του κορονοϊού.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής - Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατέστησε σαφές ότι συμμετοχή της «Δέλτα» στην αύξηση των κρουσμάτων είναι δεδομένη, εντούτοις διευκρίνισε ότι η συμμετοχή αυτή δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί.

«Συνεχίζουμε με ψυχραιμία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άλλη μία πρόκληση. Ο πρωτεύων στόχος μας είναι η εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης όλων των συνανθρώπων μας ηλικίας άνω των 50 ετών.
Παράλληλα, οι νέοι μας, που σήμερα αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων, θα πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα και πριν πάνε διακοπές, όπου -όπως είναι αναμενόμενο- λόγω της αυξημένης κινητικότηταςμ θα εκτεθούν περισσότερο στον ιό.

Η εντατική ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μείωση της διασποράς του ιού. Παράλληλα, η συνεπής διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού τεστ, ιδιαίτερα από τους νέους μας, θα συμβάλει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση νέων κρουσμάτων, πριν εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου και πριν προλάβουν να μεταδώσουν στο εργασιακό, οικογενειακό αλλά και φιλικό τους περιβάλλον.

Τέλος, με τα σημερινά δεδομένα, είναι εξαιρετικά σημαντικό, να μην ξεχνάμε τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας. Τόσο ο ΠΟΥ όσο και το CDC τονίζουν τη σημασία αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους, για όλο το διάστημα που η πανδημία είναι ακόμα εδώ», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Αναφερόμενη στη μάσκα, τόνισε ότι είναι σαφώς από τα βασικότερα μέτρα προστασίας και επεσήμανε τη διατήρηση της χρήσης της σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 2.107 νέα κρούσματα - 10 θάνατοι - 153 διασωληνωμένοι το τελευταίο 24ωρο

Στέλεχος Δέλτα: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα - Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται

Κυβερνητική σύσταση για self test σε όσους επιστρέφουν από νησιά - Διαφορετικό το 4ο κύμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider