Εμβολιασμοί: Στις 10 Ιουνίου ξεκινούν τα ραντεβού για τους 25-29 ετών με όλα τα εμβόλια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβολιασμοί: Στις 10 Ιουνίου ξεκινούν τα ραντεβού για τους 25-29 ετών με όλα τα εμβόλια
Τι είπαν στη σημερινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Ιουνίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στις ηλικίες των 25-29 ετών με τα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα ραντεβού, με 100% πληρότητα στα ραντεβού σε πολλές περιοχές, όπως η Αττική, στα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Για τα τρία παραπάνω σκευάσματα θα ανοίξουν επιπλέον ραντεβού για τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, ώστε να κλείσουν περισσότεροι πολίτες.

Συνολικά έχουν γίνει 6.225.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα: Σήμερα ξεπεράσαμε τους 4.000.000 συμπολίτες με μια δόση και 2.350.000 και με τις δύο δόσεις.

Ο ίδιος φάνηκε σίγουρος ότι το καλοκαίρι δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για να μειωθούν τα ραντεβού προς εμβολιασμό, επισημαίνοντας πως «ό,τι ραντεβού ανεβαίνει στην πλατφόρμα εξαφανίζεται μέσα σε ώρες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα προνόμια όσων εμβολιάζονται και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει» και όταν θα υπάρξει πλήρης επάρκεια εμβολίων θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ο ίδιος τόνισε ότι με το πράσινο πιστοποιητικό μπορούν κάποιοι να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες όταν έχουν πλήρως εμβολιαστεί χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το 90% των ατόμων που βρίσκονται σε μονάδες covid είναι ανεμβολίαστοι.

Επεσήμανε ότι υπάρχει μία απροθυμία στους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν.

«Προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός όσων έχουν κληθεί αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί».

Βασικό είναι, όπως είπε, να πειστούν από το περιβάλλον τους και από την εμπειρία που έχουμε όλοι μέχρι τώρα. «Όλοι μας έχουμε ευθύνη να πείσουμε κάποιον που διστάζει»

Εμβολιασμός εφήβων

Υπάρχουν έρευνες που δίνουν έγκριση για τον εμβολιασμό των εφήβων, αλλά και έναρξη εμβολιασμών σε μία σειρά από χώρες. Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών θα μελετήσει όλα τα θέματα και θα συνεκτιμήσει τους εξής παράγοντες: τον ρόλο των παιδιών στη διάδοση, τη θνητότητα, τη νοσηρότητα κλπ.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των παιδιών στην Ελλάδα δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ούτε θα παίξει ρόλο πχ για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Εγκυμοσύνη

Η νόσος του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις εγκυμονούσες, πχ τη νόσο του πλακούντα, αλλά δεν επιδρά στις γεννήσεις.

Η σύσταση για τις εγκύους παραμένει υπέρ του εμβολιασμού, πρόσθεσε.

Τέλος έκανε αναφορά σε περιοχές της χώρας μακριά από το κέντρο που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κάτι που είναι πολύ αισιόδοξο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider