Με ευρωπαϊκές προδιαγραφές το νέο νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ευρωπαϊκές προδιαγραφές το νέο νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα
Νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην Ανακουφιστική Φροντίδα και την  Κύρωση Σύμβασης με το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" παρουσίασαν, στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν στην Ανακουφιστική Φροντίδα και την Κύρωση Σύμβασης με το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" παρουσίασαν, στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Με το νομοσχέδιο για την Ανακουφιστική Φροντίδα, η οποία αποτελεί ένα πεδίο με διαχρονικά κενά, διαμορφώνονται νέα δεδομένα για την παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς, τα οποία προσεγγίζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ως Ανακουφιστική Φροντίδα ορίζεται η παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας ασθενών με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και ολοκληρωμένες ειδικές δομές, σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο φροντίδας υγείας.

Διαμορφώνεται ολόκληρη η αρχιτεκτονική υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας και επιχειρείται η προσαρμογή στα αντίστοιχα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εφαρμογή των ενδεδειγμένων ιατρικών πρωτοκόλλων σε όλους τους αναγκαίους τομείς βιολογικής και ψυχικής υποστήριξης ασθενών και των οικογενειών τους.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το υπάρχον νομικό πλαίσιο, διαμορφώνει την κεντρική αρχιτεκτονική του συστήματος παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας, οργανώνει τις υπάρχουσες δομές με κεντρικό συντονισμό, διαμορφώνει ειδικές δομές υποστήριξης ανά βαθμίδα και Περιφέρεια και φιλοδοξεί να παρέχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ανακουφιστικής Φροντίδας ασθενών.

Οι σκοποί της μεταρρύθμισης

Πρωταρχικός σκοπός είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας παροχής των υπηρεσιών σε φιλικό περιβάλλον για τον ασθενή, εντός της κατοικίας του ή και ειδικών δομών φροντίδας, που δεν τον υποχρεώνουν σε μακροχρόνια νοσοκομειακή παραμονή. Η διαμόρφωση των ειδικών δομών εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των προσφιλών του προσώπων στη διαδικασία της αποθεραπείας του και της ιατρικής του υποστήριξης. Γίνεται κεντρική καταγραφή των αναγκών των ασθενών που χρήζουν Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Κατανέμονται οι ανάγκες αυτές σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας που δρουν σε περιφερειακό επίπεδο. Ανατίθεται ο συντονισμός της επιστημονικής προσπάθειας σε κεντρικό επίπεδο σε ειδική επιστημονική επιτροπή για την ανάπτυξη και την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης. Διαμορφώνονται οι δομές σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και συντονίζονται για την παροχή των υπηρεσιών τους. Συστήνεται αρμόδια Διεύθυνση στο Υπουργείο Υγείας. Εξασφαλίζονται ειδικοί πόροι χρηματοδότησης από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με ειδική διαμόρφωση πλαισίου δωρεών. Διαμορφώνεται πρόγραμμα εξειδίκευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού που παρέχει τις υπηρεσίες της Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Κύρωση σύμβασης με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Οι υπουργοί πρότειναν παράλληλα νομοσχέδιο που αφορά στην κύρωση τροποποίησης της κύριας σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Με τις ρυθμίσεις του Α’ Μέρους του νομοσχεδίου ενισχύεται και επεκτείνεται το υπό κατασκευή νέο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την προσθήκη: ενός Συγκροτήματος Μαγνητικού Τομογράφου (3T MRI), ενός Τμήματος Απεικόνισης Μαστού, ενός Καρδιαγγειακού Συγκροτήματος (Cath Lab), ενός Συγκροτήματος γ-Κάμερα, δύο επιπρόσθετων Χειρουργικών Αιθουσών, και προβλέψεων για θεραπευτική άσκηση/αποκατάσταση.

-Με τις ρυθμίσεις που περιέχονται στο Β’ μέρος του νομοσχεδίου αντιμετωπίζονται προβλήματα που προκλήθηκαν από την διάδοση του κορονοϊού Covid-19 και παρατείνεται η ισχύς διατάξεων που αφορούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.

________________________________________

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου - Τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν

Τα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο

Μέσω τηλεδιάσκεψης το Υπουργικό Συμβούλιο - Η ατζέντα της τηλεδιάσκεψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider