Εμβόλιο AstraZeneca: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας, η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμβόλιο AstraZeneca: Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας, η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών
AstraZeneca emvolio
Καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας για το εμβόλιο της AstraZeneca αποφάσισε η Επιτροπή που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης.

Να συνεχιστεί το ισχύον πρόγραμμα εμβολιασμού, χωρίς αλλαγές στα όρια ηλικίας, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά από έκτακτη σύσκεψη, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, παρά τα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, η Επιτροπή αποφάσισε ότι τα οφέλη υπερτερούν του του πιθανού κινδύνου για το λεγόμενο "Σύνδρομο TTS" (θρομβώσεις με θρομβοπενία).

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44 και 47 και 61 ετών και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά αναφέρεται ότι το τελευταίο δίμηνο, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ με επιπλοκές της Covid-19 και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω και δεδομένου ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι ακόμα σε εξέλιξη, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης- θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού στη χώρα μας, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Είναι ενδεικτικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε 9 εκατ. δεύτερες δόσεις, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις. Αλλαγή με διαφορετικού τύπου εμβόλιο συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρομβοεβολίκού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση.

Υπενθυμίζεται αυτή τη στιγμή το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών. Περιορισμός ως προς την επιλογή εμβολίου τίθεται μόνο για την ηλικιακή ομάδα 30-34, που μπορεί να κάνει μόνο το AstraZeneca, ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, και αυτή η ηλιακιακή ομάδα θα έχει δυνατότητα επιλογής από το Σάββατο, 29 Μαΐου.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πυρά» ΕΕ κατά AstraZeneca - Ζητά να της επιβληθεί βαρύ πρόστιμο

Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για AstraZeneca

gazzetta
gazzetta reader insider insider