Απώλειες της τάξης του 32% καταγράφουν το τελευταίο διάστημα οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, λόγω της διεθνούς ανησυχίας για την ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού, με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από τη μαζική «φυγή» των επενδυτών από την εγχώρια αγορά και τη στροφή τους σε ασφαλή επενδυτικά «καταφύγια».

Τα ανωτέρω υποστηρίζουν οι αναλυτές της JP Morgan σε νέα 15σέλιδη έκθεσή τους για τον Μάρτιο 2020, με διακριτικό τίτλο «Market update on Greek banking sector».

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, οι πρόσφατες ισχυρές πιέσεις που έχουν εκδηλωθεί στις τραπεζικές μετοχές, δεν συνδέονται με τον απευθείας, πιθανό αντίκτυπο του κοροναϊού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά με το ευρύ αρνητικό κλίμα της αγοράς.

Η επενδυτική κοινότητα συμφωνεί, σε γενικές γραμμές, με τη θετική στάση της JP Morgan έναντι των ελληνικών τραπεζών, τις οποίες βρίσκει «ελκυστικές», όπως άλλωστε υπογράμμισε στο αμέσως προηγούμενο report του Φεβρουαρίου.

Τιτλοποιήσεις

«Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ρίσκο του κοροναϊού να ρίξει βαριά τη σκιά του στις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων που σχεδιάζουν οι τράπεζες», προβλέπουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας και επισημαίνουν πως «υπάρχει αισιοδοξία πως τα εγχώρια τραπεζικά συστήματα θα κατορθώσουν να καλύψουν ένα μέρος της των υποχρεώσεων του Πυλώνα 2 (Pilar 2 ή P2R) με τα εργαλεία κεφαλαίων Tier 2 και AT1 μέχρι το τέλος του 2021 (με περαιτέρω σαφήνεια να αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου του 2020). Ωστόσο, όπως διαπιστώνει η JP Morgan, οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας, εμφανίζονται πιο συντηρητικές.

Συνεχίζοντας η JP Morgan, εκτιμά πως η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να επωφεληθεί, εάν η Eurobank και η Alpha Bank κλείσουν με επιτυχία τις πράξεις τιτλοποιήσεων, ενώ, όπως διαφαίνεται, υπάρχει προθυμία, τόσο από τις ελληνικές, όσο και από τις ευρωπαϊκές αρχές, να αποφευχθεί η πιθανότητα νέων αυξήσεων κεφαλαίων στην Ελλάδα.

1 2

Περιθώριο ανόδου

«Μετά το πρόσφατο sell-off των ελληνικών τραπεζών που συνδέεται με τους φόβους για την εξάπλωση του κοροναϊού, οι τιμές στόχοι που έχουν δοθεί για τις ελληνικές τράπεζες καταδεικνύουν πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου των μετοχών τους έως και 34%», επισημαίνει η JP Morgan.

Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει πως, οι τιμές στόχοι των ελληνικών τραπεζών δεν αντανακλούν την τρέχουσα κατάσταση, κυρίως λόγω των πρόσφατων εξελίξεων που συνδέονται με την εξάπλωση του κοροναϊού.

a

s