Fraport: Ρεκόρ επιβατικής κίνησης και νέες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ ετησίως στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fraport: Ρεκόρ επιβατικής κίνησης και νέες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ ετησίως στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια
Πόσο θα κλείσει η επιβατική κίνηση το 2023 - Τα σχέδια για τη συνέχεια και οι προκλήσεις

Νέες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ ετησίως σχεδιάζει η Fraport Greece για την περαιτέρω αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας τα οποία και διαχειρίζεται. Έχοντας καταγράψει ήδη μία ισχυρή χρονιά εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα φτάσει, για πρώτη φορά φέτος, τα 34 εκατ. και στοχεύει στην προσέλκυση ακόμα περισσότερων επιβατών το 2024 μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες.

Χρονιά ρεκόρ το 2023

«Το 2023 είναι μία καλή χρονιά για τη Fraport Greece», δήλωσε χθες ο κ. Γιώργος Βήλος, γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, στο πλαίσιο της παρουσίασης των φετινών επιδόσεων των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κώς, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος). Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε έως τον Οκτώβριο η συνολική κίνηση στα 14 περιφερικά περιφερειακά αεροδρόμια καταγράφηκε αυξημένη κατά 8,4% σε σχέση με πέρυσι και 12% υψηλότερη από την χρήση χρονιά του 2019 ενώ για το σύνολο του έτους, και δεδομένου ότι ο Νοέμβριος συνεχίζει ανοδικά, η εταιρεία αναμένει νέο ρεκόρ διακινουμένων επιβατών τοποθετώντας τον πήχη στα 33,8 εκατομμύρια, σε σχέση με τα 31,2 εκατομμύρια επιβάτες του 2022 και τα 30,2 εκατομμύρια επιβάτες του 2019.

Οι ανοδικές αυτές επιδόσεις αφορούσαν μάλιστα σχεδόν στο σύνολο των 14 πυλών εισόδου της χώρας, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της εταιρείας. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Μύκονος, η επιβατική κίνηση της οποίας καταγράφηκε έως και τον Οκτώβριο, 1,9% χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι. Ακόμα και έτσι βέβαια ο προορισμός κινείται υψηλότερα από το 2019, αφού ήδη από πέρυσι είχε καταφέρει να υπερβεί τις επιδόσεις της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς του 2019 κατά 11%.

Νέες επενδύσεις για περαιτέρω αναβάθμιση των αεροδρομίων

Για τη συνέχεια εταιρεία η οποία έχει ήδη επενδύσει 1,8 δισ στα αεροδρόμια, εκ των οποίων τα 1,23 δισ αφορούσαν το αντάλλαγμα παραχώρησης, σχεδιάζει την περαιτέρω αναβάθμιση τους. Για τον πρόσθετο εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων δρομολογεί ετησίως περί τα 50 εκατ επενδύσεις, ενώ σύμφωνα με τα στελέχη της δεν αποκλείεται να προβεί και σε νέες επέκτασης ανάλογα με την επισκεψιμότητα που παρουσιάζει ο κάθε προορισμός. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το αεροδρόμιο της Σαντορίνης με τι θα port να εξετάζει ήδη αν απαιτείται επέκταση του τερματικού σταθμού.

Κίνητρα και στρατηγικές συμπράξεις για τον τουρισμό

Στόχος άλλωστε, προς την κατεύθυνση του οποίου δρομολογούνται πολλαπλές ενέργειες είναι η προσέλκυση περισσότερων επιβατών και μάλιστα εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου, όπως αναφέρθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fraport με στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών παρέχει κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες τόσο για τους χειμερινούς όσο και για τους θερινούς μήνες. Ήδη από το 2018 έχει ξεκινήσει πρόγραμμα χειμερινών κινήτρων το οποίο προβλέπει έκπτωση περίπου 7 € ανά επιβάτη σε νέα δρομολόγια που θα υιοθετήσουν γι' αυτή την περίοδο οι αεροπορικές. Συνολικά με το εν λόγω κίνητρο έχουν επιβραβευθεί 14 νέα διεθνή χειμερινά αεροδρόμια κατά βάση από τη Θεσσαλονίκη, έναν προορισμό που φέτος παρουσίασε πολύ καλές επιδόσεις.

Πρόσφατα δε, υιοθέτησε και ένα ακόμα κίνητρο για την ανάπτυξη της κίνησης κατά τους περιφερειακούς μήνες το οποίο προβλέπει έκπτωση 25% έως 50% επί των τελών για κάθε επιπλέον επιβάτη που θα επισκεφτεί τη χώρα μεταξύ Οκτωβρίου- Απριλίου. Ήδη από τον Οκτώβριο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής του κινήτρου, 62 αεροπορικές έτυχαν έκπτωσης ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση παρατηρήθηκε αυξημένη κατά 7% τον Οκτώβριο και κατά 14% το Νοέμβριο. Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με την αρωγή του εν λόγω κινητού έφτασαν 200.000 επιπλέον τουρίστες.

Παράλληλα συμπράττει και με τοπικούς φορείς (επιμελητήρια, ξενοδόχους) σε μια προσπάθεια να εντοπίσει ευκαιρίες ανάπτυξης νέων δρομολογίων εξωτερικού τις οποίες θα εκμεταλλευτεί σε συνεργασία με τος αεροπορικές. Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η σύμπραξη τουρισμού για τα Χανιά με την Marketing Greece και τους ξενοδόχους στην οποία πρόσφατα προστέθηκε και o EOT.

Οι προκλήσεις για τη συνέχεια

Παρά το ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τον ελληνικό τουρισμό και την στρατηγική επέκτασης της εταιρείας οι προκλήσεις δεν έχουν εκλείψει όπως επεσήμαναν τα στελέχη της. Μία εξ’ αυτών αφορά στην έλλειψη προσωπικού η οποία φτάνει τα 80.000 με 100.000 άτομα σε όλο το εύρος της τουριστικής αλυσίδες. Επιβαρυντικό κρίνεται και το ευρύτερο πληθωριστικό περιβάλλον το οποίο επιφέρει αυξήσεις τιμών σε όλο το εύρος του τουρισμού. Οι δύο αυτές συνθήκες μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, λειτουργούν συνδυαστικά εις βάρος του κλάδου αφού διαταράσσουν την σχέση ποιότητας τιμής – αφενός πέφτει το επίπεδο της ποιότητας της υπηρεσίας και αφετέρου η υπηρεσία αυτή προσφέρεται σε υψηλότερη τιμή.

Στις υφιστάμενες προκλήσεις εντάσσονται και τα φαινόμενα υπέρ τουρισμού, οι αλλαγές στο προφίλ των επισκεπτών που έφερε η πανδημία και φυσικά οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες δημιουργούν ένα δυναμικό περιβάλλον και νέες συνθήκες σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Στην περίπτωση του υπέρτουρισμού, τα κίνητρα για επιμήκυνση της σεζόν είναι μια κάποια λύση αφού βοηθούν ώστε να αποσυμφορηθούν οι μήνες Ιουλίου και Αυγούστου. Εξίσου απαραίτητες για την βελτίωση της κατάστασης κρίνονται και οι επενδύσεις σε υποδομές. Όσο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις η επίδραση τους δεν μπορεί προς ώρας να ποσοτικοποιηθεί , αφού η κρίση συνέπεσε με το τέλος της σεζόν, σίγουρα όμως αναμένεται να αφήσει το αποτύπωμα της, όπως επισημάνθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fraport Greece: 32,3 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν το 10μηνο του 2023 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Fraport: Ξεκινά η β' φάση των εργασιών αναμόρφωσης και ανακατασκευής του διαδρόμου στο αεροδρόμιο Κέρκυρας

Fraport: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα EBITDA στο γ' τρίμηνο - Ανέκαμψε η επιβατική κίνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider