«Ανάρπαστος» γίνεται ο ελληνικός τουρισμός πολυτελείας

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
«Ανάρπαστος» γίνεται ο ελληνικός τουρισμός πολυτελείας
luxury tourism
Αρχής γενομένης της πανδημίας μέχρι και σήμερα οι ναυλώσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και τουριστικών πακέτων πολυτελείας έχει αυξηθεί άνω του 50%, σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς. Ανοδική πορεία και για τα πεντάστερα της χώρας. Οι προβλέψεις για φέτος.

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κόντρα στις προκλήσεις των καιρών, δείχνει να κινείται ο τουρισμός πολυτελείας στη χώρα, καταγράφοντας αρχής γενομένης της πανδημίας, αύξηση, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το παραπάνω αναφέρουν στο insider.gr παράγοντες του κλάδου που ειδικεύονται στο luxury travel, σημειώνοντας ότι o υποκλάδος αναμένεται να διατηρήσει τις θετικές προοπτικές του και τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας με όρους ιδιωτικότητας την ώρα που ο «συνωστισμός» ενείχε πολλαπλούς κινδύνους - τουλάχιστον στην συνείδηση των ταξιδιωτών - ο τουρισμός πολυτελείας της χώρας κινήθηκε ανοδικά ακόμα και τα δύο προηγούμενα χρόνια, όπου ο κλάδος συνολικά βίωσε τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δεκαετιών. Με το που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού «οι ναυλώσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων και τα πολυτελή ταξίδια σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με το 2019», αναφέρει στο insider.gr o κ. Μίλτος Μουζάκης, συνιδιοκτήτης μαζί με τους κ.κ. Μπαμπαλή Νάσο και Μπαμπαλή Γιάννη τoυ Magna Group. Το Magna Group αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τουριστικά γραφεία της χώρας που εξειδικεύεται μέσω των Magna Aviation και Magna Τhe Travel Company στην ενοικίαση ιδιωτικών αεροσκαφών κι ελικοπτέρων αλλά και στην παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Να θυμίσουμε ότι την πρώτη χρονιά που ξέσπασε η πανδημία, ο τουρισμός παγκοσμίως βίωσε μια πτώση της τάξης του 70% σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UΝWTO). Αντίστοιχα η χώρα μας εκείνη την χρονιά κατέγραψε μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 78,2% και έχασε τουριστικά έσοδα 13,86 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η αντιστρόφως ανάλογη πορεία συνεχίστηκε και το επόμενο έτος. Το 2021, όπου οι εμβολιασμοί είχαν ξεκινήσει έστω και με αργούς ρυθμούς και ο τουρισμός άρχισε σταδιακά να ανακτά μέρος του χαμένου εδάφους των προπανδημικών χρόνων, οι ναυλώσεις ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 60% σύμφωνα με τον κ. Μουζάκη. Αντίστοιχα για φέτος και βάσει των προκρατήσεων οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση μεταξύ 5% και 10%. Ενδεικτικό της δυναμικής πορείας του υποκλάδου είναι το γεγονός ότι για τους δύο πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού, (Ιούλιο- Αύγουστο) η πλειονότητα των διαθέσιμων στη χώρα μας ιδιωτικών αεροσκαφών κι ελικοπτέρων έχει ναυλωθεί.

H προαναφερθείσα αύξηση βέβαια, κατευθύνεται σε συγκεκριμένους ελληνικούς προορισμούς. «Στην κορυφή του ενδιαφέροντος των πελατών που αναζητούν υψηλού επιπέδου διακοπές βρίσκεται το νησί της Μυκόνου», σημειώνει ο κ. Νάσος Μπαμπαλής. Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, κι άλλα νησιά όπως Σαντορίνη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος ή και ανερχόμενοι προορισμοί όπως Πόρτο Χέλι και Πάρος, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των τουριστών πολυτελείας, με μικρότερα όμως ποσοστά. Όσο για τις αγορές που τροφοδοτούν με τουρίστες τέτοιου τύπου ταξίδια είναι κυρίως η Αμερικανική, η Βρετανική και η Γαλλική, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του Magna Group.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των πολυτελών ταξιδιών, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αυξημένο το ενδιαφέρον και από τις αγορές της Μέσης Ανατολής. Το γεγονός ενισχύεται κι από τις κινήσεις εξωστρέφειας που κάνουν τοπικές αρχές και επιχειρηματίες του κλάδου, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα να αποτελεί η συμμετοχή του ΕΟΤ αλλά και 10 συνεκθετών, μεταξύ των οποίων και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην διεθνή τουριστική έκθεση Πολυτελείας Arabian Travel Market (ATM) 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Dubai. Στο ραντεβού του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με αγορά της Μέσης Ανατολής, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες συναντήσεις ενώ κλείστηκαν και συμφωνίες προώθησης των μοναδικών τουριστικών εμπειριών της χώρας μας.

Η ανοδική αυτή πορεία είναι ενθαρρυντική αν σκεφτεί κανείς ότι η τέτοιου είδους πακέτα διακοπών ξεκινούν από 10.000 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με τις πολυτελείς εμπειρίες που επιθυμεί να προσθέσει ο κάθε τουρίστας. Μόνο η ναύλωση του ελικοπτέρου για ένα ταξίδι Αθήνα - Μύκονο φτάνει τις 7.000 ευρώ. Αντίστοιχα μεγάλα είναι τα ποσά που διατίθενται για την διαμονή καθώς και για γαστρονομικές εμπειρίες ή μικρές εκδρομές μέσω yachting που διοργανώνονται στο πλαίσιο του ταξιδιού, όπως εξηγούν τα στελέχη του Magna Group. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο πακέτο διακοπών στην περίπτωση του Magna Group μπορεί να συμπεριλάβει από μετάβαση με ιδιωτικό αεροσκάφος σε κάποιον προορισμό και πολυτελή διαμονή μέχρι και ναυλώσεις θαλαμηγών για island hopping. Οι εμπειρίες σχεδιάζονται προσωποποιημένα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη και περιλαμβάνουν 24ωρη εξυπηρέτηση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ενισχυμένο ενδιαφέρον και για διαμονή πέντε αστέρων

Το αυξημένο ενδιαφέρον των τουριστών πολυτελείας για την Ελλάδα επιβεβαιώνουν εν μέρει και τα στοιχεία από τα πεντάστερα ξενοδοχεία τα οποία, ακόμα κι εν μέσω υγειονομικής κρίσης, κινήθηκαν καλύτερα. Να θυμίσουμε ότι την χρονιά που μας πέρασε οι μονάδες πέντε αστέρων της χώρας κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις από το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με τίτλο : «Οι επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2021», ο τζίρος των ξενοδοχείων την προηγούμενη χρονιά έφτασε τα 5,48 δισ. ευρώ, όντας μειωμένος κατά 34,9% σε σχέση με την χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, 2019. Εξ αυτών τα 2,82 δισ. ευρώ περίπου, πήγαν στα πεντάστερα ξενοδοχεία της χώρας, τα οποία κατάφεραν να υπερτριπλασιάσουν τις επιδόσεις της πρώτης πανδημικής χρονιάς του 2020, με τις υπόλοιπες τέσσερις κατηγορίες να μοιράζονται τα 2,66 δισ. ευρώ.

Η ισχυρή ζήτηση για διαμονή στις πεντάστερες μονάδες είχε ως αποτέλεσμα ο τζίρος τους να περιοριστεί μόνο κατά 8,4% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019 - σε σχέση με το 76,1% που είχε περιοριστεί το 2020, την ώρα που οι απώλειες τζίρου στις άλλες κατηγορίες διαμονής ξεπέρασαν το 45%.

Οι καλές επιδόσεις των πεντάστερων αποδίδονται εν μέρει στην αποταμίευση των ταξιδιωτών όλο το προηγούμενο διάστημα η οποία αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα το καλοκαίρι του 2021. Ενισχυτικά προς αυτή την κατεύθυνση λειτούργησε και το γεγονός ότι οι long haul προορισμοί παρέμειναν κλειστοί ενώ και άλλου τύπου πιο ακριβά ταξίδια, όπως οι κρουαζιέρες, δεν πραγματοποιήθηκαν και αντ' αυτών οι τουρίστες κατευθύνθηκαν σε ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Ωστόσο οι προοπτικές των πεντάστερων μονάδων παραμένουν λαμπρές και για την τρέχουσα χρονιά, η οποία αναμένεται να κινηθεί ακόμα καλύτερα από πέρυσι. Σύμφωνα με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, ο ρυθμός των κρατήσεων στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ήδη από τον πρώτο μήνα του χρόνου ήταν πολύ δυναμικός, δυναμικότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, όπου δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία. Μέχρι και σήμερα δε, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με τις πληρότητες του καλοκαιριού να φτάνουν ακόμα και στο 90%, στο μεγαλύτερο μέρος των πεντάστερων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Σε αναζήτηση 55.000 εργαζομένων βρίσκεται ο κλάδος της Ξενοδοχίας

Ανεβάζει ταχύτητα ο τουρισμός τον Μάιο

Τουρισμός: Ο τρόμος του air condition - Η Τσεχία καρφώνει την Κύπρο - Τα περίεργα του Ικτίνου

Όλες οι ειδήσεις

22:03

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολάρια το αμερικανικό αργό

21:51

Γερμανία: 7 στους 10 πολίτες έχουν μειώσει τη χρήση ενέργειας - 2 στα 3 νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες

21:34

Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο του ΜΟΔ οι 12 κατηγορούμενοι της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού

21:31

Ιταλία - Δημοσκόπηση: Τα γκάλοπ προαναγγέλλουν σκληρή μάχη - «Φαβορί» η συντηρητική συμμαχία

21:22

Αλγερία: Στους 37 οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές - Πάνω από 180 οι τραυματίες

21:13

Φινλανδία: Η πρωθυπουργός θα κάνει τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών μετά το βίντεο από ένα πάρτυ

21:01

Νέες απώλειες για τον χρυσό - Σε χαμηλό 3 εβδομάδων

20:59

Βενετία: Πρόστιμα 1.500 ευρώ σε τουρίστες που σέρφαραν με μηχανοκίνητες σανίδες στο Μεγάλο Κανάλι

20:48

Μπούλαρντ (Fed): Πρώιμο να σκεφτόμαστε χαμηλότερα επιτόκια

20:39

Βουλγαρία: Εκτίμηση για αύξηση 50% των ξένων τουριστών φέτος το καλοκαίρι σε ετήσια βάση

20:26

ΗΠΑ: Πολίτες σημαδεύουν με λέιζερ πιλότους αεροπλάνων - Πάνω από 9.000 περιστατικά το 2021

20:16

Πυροσβεστική: Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:11

DW: Η Γερμανία αναζητά εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο

20:01

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα το Φθινόπωρο για την εκτός Ενισχυμένης Εποπτείας αξιολόγηση – Τα ραντεβού και ο Προϋπολογισμός

19:47

ΗΠΑ: Προς συμφωνία με την Bavarian Nordic για εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων

19:29

Γερμανία: Η Shell μειώνει την παραγωγή διυλιστηρίου λόγω της χαμηλής στάθμης του Ρήνου

19:15

Μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά - Συνολικά 80 παραβιάσεις

19:08

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζητά αποστρατικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

19:02

Μιχαηλίδου: Η ισότιμη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους νησιώτες μας είναι καθήκον και υποχρέωσή μας

18:52

ΟΛΘ: Επεκτείνει τις συνδυασμένες μεταφορές στη Νις της Σερβίας

18:51

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed

18:37

Αποτυχία συμφωνίας στις συζητήσεις της Σερβίας με το Κόσοβο

18:29

Ξάνθη: Στα 69 τα κρούσματα κορονοϊού στο γηροκομείο «Άγιος Βασίλειος»

18:20

Embracer: Deal για την αγορά της Middle-earth Enterprises - Θα αποκτήσει τα δικαιώματα των Lord of the Rings και Hobbit

18:12

ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης για τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα

18:02

ΗΠΑ: Ένοχος για απάτη ο πρώην επικεφαλής οικονομικών του Ντόναλτ Τραμπ

17:44

ΟΠΕΚ: Κατηγορήστε τις κυβερνήσεις για την αύξηση των ενεργειακών τιμών

17:34

Νέο θετικό βήμα προς τις 900 μονάδες για το Χρηματιστήριο

17:28

ΗΠΑ: Συμφωνία 7,5 δισ. δολαρίων για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του κολεγιακού football

17:21

Ρωσία - ΗΠΑ: Συνεχίζεται η «αθόρυβη» διπλωματία για την ανταλλαγή κρατουμένων