ΟΗΕ: Το 2024 η επαναφορά του παγκόσμιου τουρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ: Το 2024 η επαναφορά του παγκόσμιου τουρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα
Οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου κατέγραψαν άνοδο των τουριστικών αφίξεων κατά 54% σε σχέση με το 2020.

Καλύτερα από το 2020 αλλά και μακριά από τα επίπεδα που ήταν το 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού, κινήθηκε ο παγκόσμιος τουρισμός για το 2021, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, η πλήρης επιστροφή της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία αναμένεται το 2024.

Ο UNWTO σημειώνει για την περασμένη χρονιά πως η άρση των περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έδωσε ώθηση στον τουρισμό για το β' εξάμηνο του 2021, ενώ η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον επέφερε σημαντική μείωση στην τουριστική αγορά για τον Δεκέμβριο.

Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ετήσιες τουριστικές αφίξεις για το 2021 ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου (άνοδος των τουριστικών αφίξεων κατά 54% σε σχέση με το 2020), της Κεντρικής Αμερικής (56%) και της Καραϊβικής (37%).

Αντίθετα, ισχυρή μείωση στις τουριστικές αφίξεις καταγράφηκε στην Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Ειρηνικού, με μειώσεις 79% και 94% σε σχέση με τις αφίξεις του 2019.

Η συνολική αξία της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς ανήλθε σε 1,9 τρισ. δολάρια για το 2021, αυξημένη 19% από την αξία της το 2020. Ωστόσο, τα συνολικά έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας μόλις που ξεπέρασαν το μισό των συνολικών εσόδων που είχαν το 2019.

«Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να διαταράξουν την ανάκαμψη και να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη στις αρχές του 2022, καθώς ορισμένες χώρες επαναφέρουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και περιορισμού για ορισμένες αγορές», αναφέρεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Ο Ιανουάριος θα δώσει το στίγμα για την συνέχεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider