Στις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος επιστρέφει η ελληνική κρουαζιέρα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος επιστρέφει η ελληνική κρουαζιέρα
Οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων με hub το λιμάνι του Πειραιά είναι περισσότερες από τις transit προσεγγίσεις, κάτι που είχε να συμβεί από την δεκαετία του 1970

Τους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς φαίνεται να ανακαλύπτει εκ νέου η κρουαζιέρα, η οποία παρουσιάζει την τρέχουσα χρονιά την μεγαλύτερη κίνηση των τελευταίων 40 ετών επί ελληνικού εδάφους.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΦΚΝ), κ. Γιώργος Κουμπενάς από το διαδικτυακό βήμα του Posidonia Sea Tourism Forum.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2021 οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων με hub το λιμάνι του Πειραιά είναι περισσότερες από τις transit προσεγγίσεις, κάτι που είχε να συμβεί από την δεκαετία του 1970. Σε αυτό συνετέλεσαν σίγουρα οι πρωτοβουλίες των συναρμόδιων υπουργείων, δηλαδή του υπουργείου Τουρισμού και Ναυτιλίας αλλά και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού «Γαλάζια Σημαία» το οποίο έδωσε προτεραιότητα στους τουριστικούς προορισμούς εμβολιάζοντας το σύνολο των κατοίκων των νησιών. Για να συνεχιστεί βέβαια αυτή η θετική αυτή πορεία θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Κουμπενά, η Ελλάδα να εντείνει τις προσπάθειές της προετοιμάζοντας τα λιμάνια που μπορούν να γίνουν home port.

Πολλαπλά τα οφέλη

Τα οφέλη από την προαναφερθείσα συνθήκη αναμένονται πολλαπλά, αφού αφενός η Ελλάδα κατάφερε να προσεγγίσει τον κλάδο μετά από μια χρονιά μεγάλων απωλειών – να θυμίσουμε ότι η κρουαζιέρα το 2020 απώλεσε πάνω από το 90% του έργου της, κι αφετέρου οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που θα πιάσουν λιμάνι στη χώρα μας θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές της και για τις επόμενες χρονιές.

Η ώθηση στην τουριστική βιομηχανία θα είναι μεγάλη, τα θετικά μηνύματα όμως δεν σταματούν εκεί αφού η αναθέρμανση του κλάδου και το home porting έχει θετική επίδραση σε πολλαπλούς τομείς της οικονομίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Αλευρόπουλο, Vice President | Marine Operations της Celebrity Cruises τα πλοία της Celebrity και της Royal Caribbean που θα ξεκινούν από ελληνικά λιμάνια αναμένεται να ξοδεύουν σε Έλληνες προμηθευτές πάνω από 8,4 εκατ. δολ για προμήθειες τροφών και λαχανικών τη σεζόν που ξεκινά. Σε αυτό το ποσό μάλιστα θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα καύσιμα και τις λιμενικές υπηρεσίες.

Σε πλεονεκτική θέση η Ελλάδα

Το γεγονός ότι ο κλάδος δείχνει να εξέρχεται από τον «σκοτεινό χειμώνα της πανδημίας» και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από αυτό, επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της CLIA Pierfrancesco Vago τονίζοντας ότι το σύνολο των εταιρειών του κλάδου χτίζει την επιστροφή του σε σταθερά θεμέλια, υιοθετώντας ισχυρά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν την ασφαλή επανεκκίνησή του. Σε αυτό το σκηνικό μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της CLIA «η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει νωρίτερα από άλλες χώρες το στοίχημα της επανεκκίνησης». Κατ επέκταση, όπως συμπλήρωσε «η Ελλάδα έχει μία καταπληκτική ευκαιρία να γίνει ένας προορισμός, όπου τα λιμάνια της να είναι επιβίβασης, κάτι που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και τη συνεισφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας».

Πέρα από τις δηλώσεις του προέδρου της CLIA, την εμπιστοσύνη του κλάδου στον ελληνικό προορισμό έχουν υπογραμμίσει και εκπρόσωποι άλλων εταιρειών κρουαζιέρας, όπως ο κ. Σπύρος Αλμπέρτης εκπρόσωπος στην Ελλάδα της εταιρείας Silversea Cruises, η οποία έχει προγραμματίσει για φέτος 60 αναχωρήσεις από Πειραιά και άλλες 30 από το Ηράκλειο Κρήτης. «Η εταιρία δείχνει έμπρακτα την προτίμησή της στη χώρα, που μπορεί να αναπτύξει μεγάλη δυναμική τα επόμενα χρόνια στις υψηλής ποιότητας κρουαζιέρες» είχε αναφέρει σε πρόσφατη εκδήλωση ο κ. Αλμπέρτης τονίζοντας ότι ανοδικά κινείται και η ζήτηση από μεγάλες αγορές.

Τις θετικές ενδείξεις και τις ελπίδες για μια καλή χρονιά για τα κρουαζιερόπλοια που θα πιάσουν ελληνικά λιμάνια έχουν επισημάνει αρκετά στελέχη του κλάδου. Ένα εξ αυτών και ο κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της Navigator Travel & Tourism Services και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, ο οποίος ανέφερε από το Poseidonia Forum ότι δημιουργείται μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα από την χώρα μας για την επόμενη χρονιά.
.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider