Δυνατότητα παράτασης στις μισθώσεις ξενοδοχείων για 2 έτη

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δυνατότητα παράτασης στις μισθώσεις ξενοδοχείων για 2 έτη
Προβλέπεται πως οι συμβάσεις μίσθωσης κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που βρίσκονται σε ισχύ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της τροπολογίας μπορούν να παραταθούν για δύο έτη από την ημερομηνία λήξης τους.

Την δυνατότητα να παραταθεί για δύο χρόνια η διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων δίνει η τροπολογία, που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και η οποία ορίζει μεταξύ άλλων τις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικό τεστ για να προσέλθουν στην εργασία τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται πως οι συμβάσεις μίσθωσης κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που βρίσκονται σε ισχύ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της τροπολογίας μπορούν να παραταθούν για δύο έτη από την ημερομηνία λήξης τους, με μονομερή δήλωση του μισθωτή η οποία δεσμεύει και τον εκμισθωτή.

Προϋπόθεση για να ισχύσει η παράταση των 2 ετών είναι κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από μισθώματα – χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Η μονομερής δήλωση του μισθωτή μπορεί να υποβληθεί για τους επόμενους έξι μήνες από την δημοσίευση της τροπολογίας.

Σε περίπτωση παράτασης, η αναπροσαρμογή του μισθώματος για κάθε έτος της παράτασης θα είναι ίση με το 75% του δείκτη Τιμών Καταναλωτή και δεν μπορεί να ξεπεράσει το 4%. Σε περίπτωση αρνητικού πληθωρισμού η ελάχιστη αναπροσαρμογή θα ανέρχεται σε 1%.

Η προαναφερθείσα αναπροσαρμογή θα ισχύει εφόσον δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον τρόπο διαμόρφωσης του μισθώματος σε περίπτωση παράτασης της σύμβασης για οποιονδήποτε λόγο.

Να σημειωθεί ότι οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε όλες τις μισθώσεις ξενοδοχειακών καταλυμάτων και δωματίων στις οποίες εκμισθωτής είναι οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αλλά οποιοσδήποτε δημόσιος φορέας, ή οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικό πρόσωπο Δημοσίου δικαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider