Donkey Hotels: H επένδυση για το 5* της Σαντορίνης και τα σχέδια της νέας αλυσίδας της οικογένειας Ιωάννου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Donkey Hotels: H επένδυση για το 5* της Σαντορίνης και τα σχέδια της νέας αλυσίδας της οικογένειας Ιωάννου
Πώς θα είναι το νέο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη, πώς κινήθηκε η χρονιά το 2020 και ποιες είναι οι προσδοκίες για το 2021 με αφορμή και την νέα ξενοδοχειακή αλυσίδα του κ. ΑΒΑΞ.

Την επανατοποθέτησή της στον ξενοδοχειακό χάρτη της χώρας διεκδικεί με αξιώσεις, η νέα αλυσίδα Donkey Hotels της οικογένειας Ιωάννου, που προέκυψε από την συγχώνευση δι' απορρόφησης της ξενοδοχειακής αλυσίδας YES! Hotels από την ιδιοκτήτρια του Intercontinental, Αθήναιον.

Το νέο σχήμα, που ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιο του τις ιδιόκτητες ξενοδοχειακές μονάδες, Αθήναιον Intercontinental, Semiramis, NEW Hotel και Periscope. Στόχος βέβαια είναι να αυξήσει περαιτέρω τις υποδομές των συνολικά 85.000 τετραγωνικών μέτρων που θα διαχειρίζεται, μέσω εξαγορών ή και ανάπτυξης νέων μονάδων.

Επένδυση 50 εκατ. ευρώ για νέα μονάδα στη Σαντορίνη

Η αρχή άλλωστε έχει ήδη γίνει, με τα θεμέλια για ένα νέο ξενοδοχειακό πρότζεκτ να έχουν μπει ήδη στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η επένδυση για τη νέα ξενοδοχειακή μονάδα της Σαντορίνης υπερβαίνει τα €50 εκατ. ευρώ και «στοχεύει σε ένα νέο προϊόν που θα προσφέρει μια αξιομνημόνευτη εμπειρία για τον πελάτη, συνδυάζοντας την μακρόχρονη εμπειρία του ομίλου στην φιλοξενία πέντε αστέρων με τις γαστρονομικές εξερευνήσεις και το μοναδικό φυσικό τοπίο του νησιού».

Η νέα μονάδα, η οποία θα έχει έντονο το στοιχείο του design - που αποτελεί άλλωστε και το σήμα κατατεθέν της αλυσίδας Yes! Hotels, θα είναι δυναμικότητας 121 δωματίων τα οποία θα περιστοιχίζονται από 42 στρέμματα κήπων. Έντονο θα είναι σε αυτή και το υδάτινο στοιχείο, αφού πέρα από τις 62 ιδιωτικές πισίνες των δωματίων, θα υπάρχει και μια κεντρική πισίνα 1.οοο τ.μ. αλλά και ένα SPA 1.100τμ. υψηλών προδιαγραφών.

Η εμπειρία θα εμπλουτίζεται με 2 εστιατόρια και 3 bar ενώ εντός του συγκροτήματος θα υπάρχουν και συνεδριακοί χώροι, τομέας που ο όμιλος του Intercontinental κρατά τα σκήπτρα εντός Αθηνών.

Στόχος είναι να αποτελέσει «μια όαση διαλογισμού και ξεκούρασης που θα προσφέρει αμέτρητες στιγμές χαλάρωσης στους επισκέπτες», αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2022, όπου και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του.

Παρότι η απόφαση για την δημιουργία της Donkey Hotels πάρθηκε προ πανδημίας, η υγειονομική κρίση αντιμετωπίστηκε ως ευκαιρία από τον Όμιλο για την περαιτέρω ανάπτυξη κι εξέλιξη των επιχειρηματικών του πλάνων. «Στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι η δημιουργία ισχυρών δομών λειτουργίας για τα ξενοδοχεία μας, επαναπροσδιορίζοντας την στρατηγική μας και αξιοποιώντας αποτελεσματικότερα το ανθρώπινο δυναμικό μας» επισημαίνουν οι πηγές που μίλησαν στο insider.gr.

Τα πλάνα άλλωστε του Ομίλου συνεχίζονται απρόσκοπτα, παρά το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί ο κλάδος από την υγειονομική κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα πρώτα δείγματα του 2020, τα οποία μαρτυρούσαν ότι η χρονιά για το Athenaeum InterContinental Athens, θα κινηθεί εξαιρετικά ειδικά στον τομέα των συνεδρίων, η πανδημία ανέτρεψε τις προβλέψεις.

Οι επιπτώσεις που έκαναν την εμφάνισή τους ήδη από τον Φεβρουάριο είχαν ως αποτέλεσμα τα εισοδήματα να καταγράψουν πτώση της τάξης του 85% εν συγκρίσει με το 2019. Ο λόγος ήταν φυσικά οι μαζικές ακυρώσεις των συνεδρίων που είχαν προγραμματιστεί για μέχρι και το τέλος της χρονιάς αλλά και η συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν των μεμονωμένων επισκεπτών σε τρεις μόνο μήνες – από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο, όπου και άρχισε να κάνει την εμφάνισή του το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Εξίσου μικρός ήταν και ο αριθμός και των επισκεπτών που ήρθαν στην πρωτεύουσα και διέμειναν στο ξενοδοχείο, για επαγγελματικούς λόγους.

Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στα ξενοδοχεία της αλυσίδας YES!, δεδομένου ότι εστιάζουν σε μεμονωμένο τουρισμό, τόσο επαγγελματικό όσο και αναψυχής και αντλούν τους επισκέπτες τους κατά κύριο λόγο από την Αμερική και τις κρουαζιέρες, αγορές που παρέμειναν κλειστές όλο τον προηγούμενο χρόνο . «Οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες ξεκίνησαν να διακόπτουν τη λειτουργία τους λίγο πριν το πρώτο επίσημο lockdown. Με την επανεκκίνηση του τουρισμού τον Ιούνιο του 2020, τα ξενοδοχεία λειτούργησαν με μεμονωμένους τουρίστες ενώ φιλοξένησαν και κάποια meetings με λιγοστούς ωστόσο συμμετέχοντες. Η όποια κινητικότητα – κυρίως ταξιδιώτες από Ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ - περιορίστηκε στο Φθινόπωρο» τονίζουν οι πηγές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πτώση των εσόδων να φτάσει το 2020 στο 76% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ρεκόρ του 2019.

Όσο για την νέα χρονιά του 2021, για την οποία το σύνολο των τουριστικών φορέων δηλώνει αδυναμία προβλέψεων, ο Όμιλος εκτιμά ότι θα παραμείνει δύσκολη θα κινηθεί ωστόσο καλύτερα από την προηγούμενη.

Η πληρότητα του ξενοδοχείου Athenaeum InterContinental Athens έως και τον Απρίλιο θεωρείται πως θα είναι χαμηλή, περίπου στο 10%, προερχόμενη από μεμονωμένους επισκέπτες οι οποίοι θα βρεθούν στη χώρα μας για επαγγελματικούς λόγους. Στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να κινηθούν και τα ξενοδοχεία της αλυσίδας YES!.

Ενθαρρυντικό όμως κρίνεται το γεγονός ότι στην κατηγορία των μεμονωμένων επισκεπτών για επαγγελματικά ταξίδια αναμένεται σταδιακή αύξηση από το Μάιο ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένεται άνοδος στην κατηγορία των ταξιδιών αναψυχής. Βάσει αυτών οι μέχρι στιγμής προβλέψεις κάνουν λόγο για μέση πληρότητα της τάξης του 40% με 45%.

Παρόλα αυτά ο κλάδος των συνεδρίων δεν αναμένεται να ανακάμψει μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο insider.gr η διστακτικότητα των διοργανωτών εκδηλώσεων αυξάνει την επιφυλακτικότητα για το σύνολο της χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλες οι προβλέψεις εξαρτώνται από τον αριθμό των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας σε κάθε χώρα, με τις πρώτες αγορές που αναμένεται ότι θα ανοίξουν να είναι η Αγγλία και το Ισραήλ, όπου η πρόοδος των εμβολιασμών είναι μεγάλη.

Στην περίπτωση του επαγγελματικού τουρισμού τώρα, εκτιμάται ότι θα είναι από τους πρώτους κλάδους που θα παρουσιάσει κίνηση στα ξενοδοχεία 12μήνης λειτουργίας κάτι που θα ενισχυθεί τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω και της ανόδου των ταξιδιών αναψυχής από και προς τα νησιά της χώρας.

Οι ελπίδες, όπως διευκρινίζεται στρέφονται στο Σεπτέμβριο όπου αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός από Αμερική και ο ρυθμός εμβολιασμών να έχει φτάσει σε επίπεδα που θα ενισχύει πλέον το αίσθημα ασφάλειας τόσο στους επαγγελματίες ταξιδιώτες όσο και σε αυτούς που ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία έχει κάνει χρήση των εργαλείων ενίσχυσης και ρευστότητας που έχει προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο, και σε συνδυασμό και με τραπεζικό δανεισμό έχει εξασφαλιστεί το 2021, ευελπιστώντας σε σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς από τον Απρίλιο και μετά. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε ενέργειες για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, την τόνωση της ρευστότητας και τη βελτιστοποίηση των ψηφιακών υποδομών και διαδικασιών.

Σύμφωνα με τα μεγέθη του 2019, η ενοποιημένη εταιρεία είχε έσοδα €38.3εκ και EBITDA €7.3εκ ενώ ο στόχος πλέον είναι τα μεγέθη αυτά να έχουν εξελιχθεί σε έσοδα και EBITDA της τάξεως των €50εκ και €15εκ αντίστοιχα το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider