Τουρισμός
16-12-2020 | 14:21

Αντιδρούν οι ξενοδόχοι για το κλείσιμο των εστιατορίων τους Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Νίκη Παπάζογλου
Μοιράσου το
Αντιδρούν οι ξενοδόχοι για το κλείσιμο των εστιατορίων τους Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Απάντηση σε υψηλούς τόνους στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία για τους διαμένοντες σε αυτά δίνει η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων καλώντας τις αρμόδιες αρχές «να αποφασίσουν τί θέλουν, αν θέλουν δηλαδή όσα λίγα ξενοδοχεία παραμένουν ανοικτά- με πληρότητες κάτω του 10%, είναι επομένως σχεδόν… άδεια – να δέχονται τους πελάτες …μόνο για ύπνο».

Όπως εξηγεί η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων «οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μας, από την αρχή της πανδημίας, τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν πιστά τα ιδιαίτερα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν προβλεφθεί για αυτές και αποδείχθηκαν από τους πλέον υγειονομικά ασφαλείς χώρους. Η επιβράβευση – «τιμωρία» για την ανωτέρω προσπάθεια μας ήταν, εν μέσω lockdown, να παραμείνουν τα ξενοδοχεία μας ανοικτά – κλειστά στην ουσία, χωρίς έσοδα και εκτός των πρόσθετων μέτρων στήριξης που προβλέφθηκαν για τις κλειστές επιχειρήσεις. Τώρα φτάσαμε στο σημείο να κατηγορούμαστε διότι οι επιχειρήσεις μας ίσως να έχουν πελάτες – διαμένοντες, επειδή δεν έχουν διακόψει μόνες τους τη λειτουργία τους!»

Παράλληλα τονίζει ότι «τα εστιατόρια των ξενοδοχείων λειτουργούν νόμιμα ΜΟΝΟ για την εξυπηρέτηση των διαμενόντων σε αυτά και με συγκεκριμένους αυστηρούς όρους και κανόνες, τους οποίους απαρέγκλιτα οφείλουν να τηρούν και τους τηρούν. Αφού κατάφεραν να το πράξουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που είχαν κάποια, μικρά έστω, ποσοστά πληρότητας, ασφαλώς και μπορούν να το πράξουν και τώρα που είναι σχεδόν άδεια. Και τα εστιατόριά μας δεν είναι δυνατόν να κλείσουν όσο τα ξενοδοχεία μας παραμένουν ανοικτά και σε λειτουργία, καθώς οι πελάτες μας που διαμένουν σε αυτά, πρέπει να εξυπηρετηθούν». 

Για το λόγο αυτό «καλεί τις αρμόδιες αρχές να αποφασίσουν επιτέλους αν θέλουν να δεχόμαστε πελάτες «μόνο για ύπνο», διότι και αυτόν τον έχουμε χάσει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα! Πάντως ξενοδοχεία τα οποία δεν θα επιτραπεί να δέχονται πελάτες, δεν μπορούν να παραμείνουν ανοικτά, ούτε για αστείο!» ξεκαθαρίζει.

Σημειωτέον ότι τα λίγα αστικά ξενοδοχεία που παραμένουν ανοικτά- εν μέσω lockdown και απαγορεύσεων μετακίνησης εκτός νομού – λανσάρουν πακέτα διανομής για την περίοδο των Χριστουγέννων, περιλαμβάνοντας στις υπηρεσίες τους όπως είναι λογικό και δείπνο στο εστιατόριο. Στόχος είναι να διασφαλίσουν την ελάχιστη δυνατή ζήτηση από την εγχώρια αγορά αφού οι μονάδες δεν έχουν κλείσει στο δεύτερο lockdown με κρατική εντολή.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, οι Ενώσεις Ξενοδόχων έχουν ζητήσει με επιστολές τους προς το κυβερνητικό επιτελείο οι ξενοδοχειακές μονάδες να εξομοιώνονται με τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, αν δεν κλείσουν με κρατική εντολή, δεδομένου ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό μηδένισε την ήδη πενιχρή ζήτηση που είχαν για την εορταστική περίοδο. 

Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι κατά την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δεν θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια των ξενοδοχείων, και οι διαμένοντες θα σερβίρονται αποκλειστικά στο δωμάτιο τους, με την σχετική υπουργική απόφαση να αναμένεται τις επόμενες ημέρες. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.