Έσπασαν τα ρεκόρ οι κυβερνοεπιθέσεις το 2ο τρίμηνο του 2022

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έσπασαν τα ρεκόρ οι κυβερνοεπιθέσεις το 2ο τρίμηνο του 2022
Πόσο αυξήθηκαν παγκοσμίως - Οι κλάδοι που προτίμησαν οι κυβερνοεγκληματίες - Οι περιοχές με την μεγαλύτερη αύξηση

Σε μάστιγα των καιρών μας εξελίσσονται οι κυβερνοεπιθέσεις, με το 2ο τρίμηνο του έτους ο αριθμός των κακόβουλων ενεργειών να φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 32% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Δεδομένης της αύξησης των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων επιθέσεων ανά οργανισμό έφτασε στο ανώτατο όριο των 1.200, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Checkpoint.

Οι πιο δημοφιλείς αποδείχτηκαν με διαφορά και αυτό το τρίμηνο οι επιθέσεις ransomware, οι οποίες πλήττουν πλέον 1 στους 40 οργανισμούς την εβδομάδα (1 στους 64 οργανισμούς το 2ο τρίμηνο του 2021).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Check Point Research μάλιστα, οι έντονες γεωπολιτικές εντάσεις, η αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας και εκπαίδευσης και η προθυμία των οργανισμών να πληρώσουν, οδήγησε σε ετήσια αύξηση της τάξης του 59% στις επιθέσεις ransomware.

Οι κλάδοι που προτίμησαν οι κυβερνοεγκληματίες

Το λιανεμπόριο και ο τομέας της χονδρικής σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στις επιθέσεις ransomware, με την ανησυχητική αύξηση του 182%. Ακόμα μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν βέβαια οι επιθέσεις στον κυβερνητικό/στρατιωτικό τομέα, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 135%, επηρεάζοντας 1 στους 24 οργανισμούς σε εβδομαδιαία βάση.

Την πρωτοκαθεδρία ωστόσο κέρδισε και αυτό το τρίμηνο ο τομέας Εκπαίδευσης/Έρευνα, απορροφώντας κατά μέσο όρο περισσότερες από 2.300 χιλιάδες επιθέσεις ανά οργανισμό κάθε εβδομάδα. Ο εν λόγω κλάδος δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, καταγράφοντας αύξηση 53% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021.

Την μεγαλύτερη αύξηση(60%) ωστόσο ,σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021, κατέγραψε ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης με τις κυβερνοεπιθέσεις να φτάνουν τις 1.342 ανά οργανισμό την εβδομάδα κατά μέσο όρο το 2ο τρίμηνο του 2022.

Οι περιοχές που στοχεύουν περισσότερο

Όσο για την περιοχή που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, είναι η Αφρική με εβδομαδιαίο μέσο όρο των επηρεαζόμενων οργανισμών 1 στους 21 - αύξηση 21% ετησίως (1 στους 25 οργανισμούς το 2ο τρίμηνο του 2021).

Ψηλά ωστόσο βρίσκεται και η Ευρώπη με 1 στους 66 οργανισμούς της οποίας να δέχονται μια κυβερνοεπίθεση την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν οριακά - 1% σε ετήσια βάση - σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Σημαντικός αριθμός οργανισμών πλήττονται και στη Βόρεια Αμερική με τον εβδομαδιαίο μέσος όρος των επηρεαζόμενων οργανισμών να ανέρχεται σε 1 στους 108 - καταγράφοντας οριακή αύξηση της τάξης του 1% σε ετήσια βάση (1 στους 109 οργανισμούς το 2ο τρίμηνο του 2021).

Την ίδια στιγμή, η Λατινική Αμερική έχει δει τη μεγαλύτερη αύξηση στις επιθέσεις, εντοπίζοντας 1 στους 23 οργανισμούς που επηρεάζονται εβδομαδιαία, αύξηση 43% ετησίως, σε σύγκριση με 1 στους 33 το 2ο τρίμηνο του 2021. Ακολουθεί η Ασία, που έχει σημειώσει αύξηση 33% ετησίως, φτάνοντας το 1 από 17 οργανισμούς που επηρεάζονται εβδομαδιαία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θύμα κυβερνοεπίθεσης η Λαγκάρντ - Την «ψάρεψαν» με παλιό WhatsApp της Μέρκελ - Ασφαλή τα αρχεία της

Η Νορβηγία κατηγορεί φιλορωσική οργάνωση για κυβερνοεπίθεση σε δημόσιους κι ιδιωτικούς φορείς

Κίνδυνοι μπλακ άουτ από το «στοπ» του ρωσικού αερίου, κυβερνοεπιθέσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα

gazzetta
gazzetta reader insider insider