Στο τέλος Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τέλος Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μας
Έτοιμη να λανσαριστεί είναι η εφαρμογή που θα φέρει την ψηφιακή μορφή της ταυτότητάς μας στο κινητό. Πώς θα είναι και ποια η χρήση της.

Όλα έτοιμα είναι για το κρατικό ψηφιακό πορτοφόλι (wallet app) το οποίο θα δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να έχουν σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουλίου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πατήσει το «release» κάνοντας διαθέσιμη την εφαρμογή στους πολίτες της χώρας.

Στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet και με το ίδιο design στις αποχρώσεις του μπλε, το ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) την οποία οι πολίτες θα μπορούν να κατεβάζουν από το Google Play και το App Store. Αφού συνδεθούν στο app, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet, όπως και στο gov.gr, θα μπορούν να «κατεβάζουν» μέσα στην εφαρμογή την ψηφιακή μορφή της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης τους.

Πρακτικά, πρόκειται για την ίδια διαδικασία που είχε χρησιμοποιηθεί στο τέλος του 2021 για να το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπείας που χρησιμοποιήθηκε στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον COVID-19. Ειδοποιός διαφορά είναι βέβαια ότι εκείνη η εκδοχή της ψηφιακής ταυτότητας δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές με το Δημόσιο.

Η νέα ψηφιακή εκδοχή της ταυτότητάς μας, θα γίνεται αποδεκτή από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, αφού θα περιλαμβάνει ένα QR, το οποίο θα μπορεί να «σκανάρει» ο υπάλληλος του φορέα ή του οργανισμού προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη.

Ωστόσο, οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης θα είναι αποδεκτές μόνο εντός των ελληνικών συνόρων και δεν θα μπορούν να αποσταλούν μέσω email ή μέσω κάποιας εφαρμογής επικοινωνίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προσωπικό έγγραφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφιακή μορφή της ταυτότητας είναι διαφορετική από τις ψηφιακές ταυτότητες, ο διαγωνισμός για την υλοποίηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω διαγωνισμός έχει καθυστερήσει λόγω των ενστάσεων των υποψηφίων και η διαδικασία φαίνεται να έχει «παγώσει» στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο γρήγορο είναι το δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ευρώπη - Τι ταχύτητες πιάνει στην Ελλάδα

Νέο κεφάλαιο ανοίγει για την ΙΟΝ – Η «γλυκιά» διαδρομή στην ιστορία και η επόμενη μέρα

Το «τέλος» του τέλους επιτηδεύματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider