Υπερ-υψηλές ταχύτητες Internet: Ποιος ο ρόλος τους για τις επιχειρήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπερ-υψηλές ταχύτητες Internet: Ποιος ο ρόλος τους για τις επιχειρήσεις
Η τεράστια επένδυση του Ομίλου ΟΤΕ στις οπτικές ίνες αλλάζει την ταχύτητα της χώρας.

Ο Όμιλος ΟΤΕ αυξάνει τις επενδύσεις του σε πάνω από 3 δισ. ευρώ μέσα στην εξαετία, για να φέρει το FTTH (Fiber To The Home) σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2022, και σε 3 εκατομμύρια μέχρι το 2027, μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα. Ήδη, πάνω από 650.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι.

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η υποδομή FTTH σε απλά ελληνικά και πώς θα επωφεληθούν από τις εγγυημένες υπερ-υψηλές ταχύτητες Internet οι επιχειρήσεις;

Τα micro-οφέλη του FTTH στις επιχειρήσεις

Αρχικά, ας εξηγήσουμε τι σημαίνει «δίκτυο οπτικών ινών». Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για πρόσβαση στο Internet. Επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων με εγγυημένη υπερ-υψηλή ταχύτητα, μέσα από καλώδια με πάρα πολύ λεπτά γυάλινα νήματα, τις οπτικές ίνες. Η υποδομή Fiber to the Home σημαίνει σύνδεση στο internet μέσω 100% οπτικής ίνας, η οποία εξασφαλίζει σταθερά υπερ-υψηλή ταχύτητα 100 & 200Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης στο μέλλον σε 1Gbps.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για μια επιχείρηση;
-Πιο γρήγορο uploading & downloading. Μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία μεγάλου όγκου, παρουσιάσεις, video κ.α μέχρι και 8 φορές πιο γρήγορα και να κάνετε uploading πραγματικά σε δευτερόλεπτα, κερδίζοντας χρόνο.
-Οι συσκευές όλων των χρηστών και οι εταιρικές εφαρμογές μπορούν να είναι ταυτόχρονα online, χωρίς καμία διακοπή, όσο απαιτητικές εργασίες κι αν εκτελούν.
-Videoconference χωρίς καθυστερήσεις ή «παγωμένη» οθόνη.
-Φιλικά στο περιβάλλον. Τα δίκτυα οπτικών ινών έχουν 10 έως 15 φορές μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη ροή δεδομένων από τα δίκτυα χαλκού.
-Αξιοπιστία & σταθερότητα. Οι οπτικές ίνες παρέχουν σταθερή απόδοση και ταχύτητα Internet χωρίς επιρροές από εξωγενείς παράγοντες, όπως η υγρασία, το κρύο και τα μαγνητικά πεδία.
Για να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα του FTTH μέχρι την πρίζα της επιχείρησής σας, μπορείτε να δείτε εδώ.

Tα macro-οφέλη του FTTH στη χώρα

Για τους συνδρομητές COSMOTE (οικιακούς και εταιρικούς), στους οποίους δεν έχει φθάσει ακόμα η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι ή την επιχείρησή τους, η εταιρεία φροντίζει να αναβαθμίσει εντελώς δωρεάν την ταχύτητα του σταθερού internet στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα. Περισσότεροι από 750.000 οικιακοί και εταιρικοί συνδρομητές θα δουν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού Internet να αναβαθμίζονται μέσα στο 2022. Ήδη, η αναβάθμιση έχει υλοποιηθεί στο 30% των συνδέσεων που μπορούν να αναβαθμιστούν και προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Οι δύο πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ για την επέκταση του FTTH και την άμεση αναβάθμιση των ταχυτήτων αποτελούν game-changing κινήσεις για τη χώρα. Θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στους διεθνείς δείκτες, ιδίως στη βελτίωση της απόκλισής της από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI. Οι επιχειρήσεις αποκτούν την ταχύτητα και τη σταθερότητα που χρειάζονται, προκειμένου να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις επιχειρήσεις της διεθνούς αγοράς. Επιχειρηματίες σε σημαντικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η βιομηχανία θα εφαρμόσουν τα νέα αυτά δεδομένα στην καθημερινότητά τους και θα εξελίξουν με «ταχύτητες FTTH» την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, τα δίκτυα νέας γενιάς συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), το Internet of Things, η Εικονική Πραγματικότητα (VR), το 3D printing, τα Αυτόνομα Ρομπότ (Autonomous Robots) κ.α. που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής με καινούργιες εμπειρίες, εξελίξεις και παροχές στην Ιατρική, στην Εκπαίδευση και στην Ψυχαγωγία.

Είναι ξεκάθαρο πως η COSMOTE βάζει τη χώρα σε νέα τροχιά, αφού οι ακόμα πιο γρήγορες ταχύτητες μάς πηγαίνουν όλους ακόμα πιο μπροστά. Κι ένας κόσμος πιο γρήγορος για όλους, είναι σίγουρα ένας κόσμος καλύτερος για όλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider