Google - Tips προστασίας για τα προσωπικά σας δεδομένα

Newsroom
Μοιράσου το
Google - Tips προστασίας για τα προσωπικά σας δεδομένα
Όπως αναφέρετε σε σχετική ανακοίνωση, είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε πως οι κυβερνο-εγκληματίες σήμερα δεν κάνουν διακρίσεις πλέον μεταξύ των στόχων τους..

Χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στο internet δίνει η Google, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2022.

Όπως αναφέρετε σε σχετική ανακοίνωση, είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε πως οι κυβερνο-εγκληματίες σήμερα δεν κάνουν διακρίσεις πλέον μεταξύ των στόχων τους. Όλοι είτε πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, διασημότητες ή καθημερινούς πολίτες, είναι το ίδιο εκτεθειμένοι όσο αφορά τα προσωπικά τους δεδομένα.

Για αυτό το λόγο στη Google θέσαμε την ασφάλεια στο επίκεντρο της στρατηγικής μας σε κάθε προϊόν μας.

Το 2021 επιταχύναμε τις προσπάθειές μας για ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενέχει η χρήση των προσωπικών κωδικών (passwords), ξεκινώντας να εγγράφουμε αυτόματα τους χρήστες στο 2-Step Verification (2SV) - προσφέροντας στον κόσμο ένα επιπλέον φίλτρο προστασίας απέναντι στους κυβερνο-εγκληματίες που προσπαθούν να χακάρουν τους λογαριασμούς τους. Μέχρι σήμερα έχουμε ενεργοποιήσει επιτυχώς το 2SV σε περισσότερους από 150 εκ. ανθρώπους ενώ το ίδιο έγινε και για πάνω από 2 εκ. δημιουργούς μας στο YouTube. Το αποτέλεσμα ήταν μείωση 50% σε παραβιάσεις λογαριασμών των συγκεκριμένων χρηστών.

Η επιτυχία αυτή αναδεικνύει την σημασία χρήσης ενός δεύτερου συστήματος επαλήθευσης στοιχείων για την προστασία των δεδομένων. Είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα αυτά και συνεχίζουμε δυναμικά το έργο μας για την καθημερινή ασφάλεια των χρηστών μας.

Μεγιστοποιώντας την ασφάλεια του Sign-In και την ευκολία χρήσης

Μεγαλύτερη ασφάλεια δεν πρέπει να σημαίνει μικρότερη άνεση και ευκολία στη χρήση. Εργαζόμαστε εντατικά για τη δημιουργία τεχνολογίας που θα παρέχει μια ασφαλή, άψογη εμπειρία στο sign-in, περιορίζοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή μας από τα passwords, τα οποία ευθύνονται συχνά για παραβιάσεις δεδομένων και απόπειρες phishing, δεν απομνημονεύονται εύκολα και είναι ταλαιπωρία να πρέπει να τα ανανεώνουμε διαρκώς.

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας ηγηθήκαμε της δημιουργίας κλειδιών ασφαλείας (Security Keys) - ενός διαφορετικού είδους επαλήθευσης που, το μόνο που ζητά από τον χρήστη είναι να συνδέσει ένα ειδικό βύσμα και να πατήσει ένα κουμπί. Γνωρίζοντας ότι τα κλειδιά ασφαλείας παρέχουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ασφάλειας στο sign-in, τα εντάξαμε στα Android τηλέφωνά μας, καθώς και στην εφαρμογή Google Smart Lock στις συσκευές Apple. Σήμερα, σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα στον κόσμο υποστηρίζουν αυτόματα την τεχνολογία αυτή - όπως πιθανότατα και το δικό σας τηλέφωνο.

Πώς σας κρατάμε σήμερα ασφαλείς

Αυτό που θέλουμε είναι να έχουν όλοι οι χρήστες μας τις καλύτερες μεθόδους προστασίας στη διάθεσή τους -ως προεπιλογή- για όλες τις συσκευές και όλους τους λογαριασμούς τους. Όσο εμείς τους προστατεύουμε αυτόματα από μια ποικιλία αναδυόμενων απειλών, υπάρχουν μερικά μικρά βήματα που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι ώστε να είναι ακόμη πιο ασφαλείς.

  • Να κάνουν για παράδειγμα ένα Security Checkup, που είναι ο γρήγορος, βήμα-βήμα οδηγός μας με εξατομικευμένες και αποτελεσματικές συμβουλές για άμεση ενίσχυση της ασφάλειας του Google Account. Παράλληλα, ο οδηγός αυτός θα διευκολύνει τους χρήστες να προετοιμάσουν τη διαδικασία ανάκτησης του λογαριασμού τους, κάτι που είναι τόσο απλό, όσο το να προσθέσουν έναν αριθμό τηλεφώνου και ένα εναλλακτικό email στο λογαριασμό τους. Αυτό, αφενός μας βοηθά να επαληθεύσουμε την ταυτότητά σας αν ξεχάσετε το password σας, αφετέρου θα δυσχεράνει τις προσπάθειες ενός κακόβουλου ατόμου να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας.
  • Να εφαρμόσουν το 2CV (αλλιώς θα το κάνουμε εμείς!), καθώς, σε περίπτωση που παραβιαστεί ο προσωπικός κωδικός σας, αυτό θα έχει καθοριστική σημασία. Δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό: πολλοί φορείς, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα αγωνίζονται να θεσπίσουν το 2SV. Στην Αμερική, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει ισχυρή θέση υπέρ της πολυ-παραγοντικής εξακρίβωσης (MFA), για την οποία εξέδωσε εντολή να την εφαρμόζουν όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες για την προστασία των δεδομένων τους. Σήμερα, βλέπουμε πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ακολουθούν αντίστοιχες προσεγγίσεις.
  • Να χρησιμοποιούν το Google Password Manager, το οποίο είναι προ-εγκατεστημένο στο Chrome, το Android και το Google App. Το Password Manager βοηθά τους χρήστες να δημιουργούν ισχυρά passwords για όλους τους online λογαριασμούς τους, χωρίς να πρέπει να τα θυμούνται. Τους βοηθά επίσης να τσεκάρουν αν έχουν πέσει θύματα παραβίασης λογαριασμού ή απόπειρας phishing, επαληθεύοντας τη γνησιότητα των σελίδων που επισκέπτονται πριν καν συνδεθούν. Επιπλέον, είναι πολύ βολικό. Αντί να πληκτρολογούμε προσωπικούς κωδικούς στα μικροσκοπικά πληκτρολόγια των κινητών τηλεφώνων, περιμένουμε το Password Manager να συμπληρώσει το password, πατώντας απλώς στη συνέχεια, ένα κουμπί.

Το 2022, συνεχίζουμε τις αυτόματες εγγραφές στο 2SV, βελτιστοποιώντας ακόμη περισσότερο την εμπειρία του sign-in, καθώς και ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η Google θα κάνει κάθε μέρα μας πιο ασφαλή. Επισκεφθείτε το Safety Center μας για περισσότερες online συμβουλές ασφαλείας.

Όσο για τους νεαρούς μας χρήστες, η Google έχει ετοιμάσει και εφαρμόζει ένα εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Γίνε Ήρωας του Διαδικτύου”, που εκπαιδεύει γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά, ώστε να αναγνωρίζουν βασικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του Διαδικτύου και να μάθουν να προστατεύονται από αυτούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι απαντά η Google για τη μήνυση της PriceRunner

Όλες οι ειδήσεις

09:59

Ομιλία Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

09:58

Κύπρος: Στις 5/2/23 η εκλογή του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

09:55

Intrakat: Ολοκληρώθηκε το deal Intracom – εφοπλιστών στα 2,95 ευρώ/μετοχή

09:54

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Ανακοινώθηκε η παράταση των αιτήσεων μέχρι τις 8 Ιουλίου

09:47

ΗΠΑ: Επικοινωνία Γέλεν με τον αντιπρόεδρο της Κίνας - Στο επίκεντρο η επάρκεια τροφίμων

09:46

Σκρέκας για επιδότηση ρεύματος Ιουλίου: Κάλυψη όλων των κατοικιών και όλης της κατανάλωσης - Στα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα

09:39

Βρετανία: Σε χαμηλό 26 ετών οι πωλήσεις αυτοκινήτων

09:37

ΑΕΙ: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο - Την Πέμπτη εισάγεται στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

09:34

Φινλανδία: Εγκαταστάθηκε η πρώτη στον κόσμο μπαταρία από άμμο

09:30

Conde Nast Traveller: Αφιέρωμα του Βρετανικού περιοδικού σε Πάτμο και Λειψούς

09:26

Σταϊκούρας: Νέο πακέτο στήριξης από Σεπτέμβριο – Χαμηλά ο πήχης για νέα παράταση στην Επιστρεπτέα

09:16

Κορκίδης: Θερινές εκπτώσεις εναντίον ετήσιου πληθωρισμού

09:10

Οικονόμου: Νέο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους άνω των 45, με μηνιαία επιχορήγηση έως 746 ευρώ

08:56

Τουρκία: Αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο τα «ελληνικά» F-35

08:55

Κρεμλίνο: «Εσωτερική υπόθεση» του Ουζμπεκιστάν, οι πολύνεκρες ταραχές - Στους 18 οι νεκροί

08:49

Εξαδάκτυλος: Μπορεί να ξαναγίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες προστασίας

08:43

Β. Μακεδονία: Συνεχίστηκαν για τρίτο συνεχόμενο βράδυ οι διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας με τη Βουλγαρία

08:33

Μάχη με τις φλόγες σε Κρανίδι Αργολίδας και Φωκίδα - Σε επιφυλακή στην Ηλεία - Όλα τα μέτωπα

08:30

ΗΠΑ: Πυρά εναντίον αστυνομικών στη Φιλαδέλφεια - Δύο τραυματίες

08:23

Συνάντηση Μακρόν - Σολτς στο Παρίσι: Στο επίκεντρο η ενέργεια και η ευρωπαϊκή άμυνα

08:18

Ουκρανία: Στο στόχαστρο των Ρώσων τo Ντoνιέτσκ - Μαίνονται οι μάχες για τον έλεγχο του Ντονμπάς

08:10

Έξυπνο deal Αlpha-Νexi - Τεχνική Ολυμπιακή: ακόμα η αξία του deal με Ιβάν; - Το ακίνητο του Φιλιππίδη

08:03

ΗΠΑ: Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στο Χάιλαντ Παρκ - Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες

08:00

Εφορία: Πότε υποβάλλεται φορολογική δήλωση «με επιφύλαξη» , τι ισχύει για την πληρωμή του φόρου

07:56

L’Oréal Hellas: Δυναμική η ανάπτυξη της αγοράς ομορφιάς – Τα σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτήριά της

07:53

Ακίνητα: Ποιες είναι οι τιμές πώλησης και ενοικίασης σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη – Τι «παίζει» στα νησιά

07:50

Ελληνικό: Πώς η Lamda «έχτισε άμυνες - θεμέλια» για το «χωρίς προηγούμενο» (στην Ελλάδα) project

07:46

Εργοδοτικές αυθαιρεσίες με την ψηφιακή κάρτα εργασίας - Τα κόλπα των επιτήδειων για να παρακάμπτουν το νόμιμο ωράριο

07:44

Τράπεζες: Τι σηματοδοτεί το deal Alpha Bank – Nexi στην αγορά των ψηφιακών πληρωμών

07:40

Ρεύμα: Στα 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα η επιδότηση τον Ιούλιο - Στις 9.30 οι ανακοινώσεις