Τα σχέδια της Forthnet για την επόμενη της εξόδου από το ΧΑΑ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σχέδια της Forthnet για την επόμενη της εξόδου από το ΧΑΑ

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα, η Δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των κοινών ονομαστικών μετοχών της Forthnet από την Newco United Group Hellas η έκβαση της οποίας ενδέχεται να δρομολογήσει και την έξοδο της εισηγμένης από το χρηματιστηριακό ταμπλό, 21 χρόνια μετά την εισαγωγή της.

Να θυμίσουμε ότι η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών -σήμερα η United κατέχει το 84,6% της Forthnet - θα διαρκέσει συνολικά τέσσερις εβδομάδες, έως δηλαδή και την 1 Μαρτίου 2021 και το αντίτιμο που θα προσφέρει η United για κάθε μετοχή που δεν κατέχει είναι 0,3 ευρώ.

Αν και μετά την ολοκλήρωσή της Δημόσιας Πρότασης, η United κατέχει τουλάχιστον 95% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Forthnet, θα συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την διαγραφή της εταιρείας από το Χ.Α. Εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση θα υποβληθεί ανάλογο αίτημα διαγραφής προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Σε αντίθετη περίπτωση βέβαια, δηλαδή αν η United συγκεντρώσει ποσοστό μικρότερο του 90% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου, τότε θα συνεχίσει, με την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς, τις προσπάθειες για τη διαγραφή των μετοχών της Forthnet από το Χ.Α.

Πέρα από τις κινήσεις στο μετοχικό σχήμα, η μητρική της Forthnet, έχει ξεκινήσει με την νέα διοίκηση να σχεδιάζει και την επόμενη ημέρα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Πρωτεύων στόχος, όπως διευκρινίζεται στο πληροφοριακό δελτίο είναι η οικονομική και επιχειρηματική αναδιάρθρωση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας για να επικεντρωθεί στη συνέχεια σε πρωτοβουλίες βιώσιμης εμπορικής ανάπτυξης και περαιτέρω διείσδυσης στις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Αυτό θα επιτευχθεί τόσο μέσω προώθησης νέων προϊόντων, όσο και μέσω επένδυσης στο δίκτυο διανομής. Παράλληλα βέβαια θα αξιοποιηθούν και οι τεχνολογίες τελευταίας γενιάς που διαθέτει η United στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος και πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνδυαστικές υπηρεσίες, που ήδη προσφέρει η Forthnet θα συνεχίσουν να αποτελούν τον βασικό άξονα ανάπτυξής της στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, ωστόσο θα δοθεί έμφαση στον εμπλουτισμό των on demand υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης αξιοποιώντας και τους αποκωδικοποιητές νέας γενιάς της τηλεοπτικής πλατφόρμας αλλά και στην παροχή υπηρεσιών περιεχομένου σε άλλα μέσα (π.χ. διαδίκτυο και κινητή τηλεφωνία).

Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα η Forthnet προσφέρει συνδυαστικές υπηρεσίες 2play (σταθερή τηλεφωνία - internet) και 3play (σταθερή - internet - συνδρομητική τηλεόραση) σε ιδιώτες αλλά και σε επιχειρήσεις όπως πρακτορεία ΟΠΑΠ, μπαρ - καφέ, ξενοδοχεία κλπ. με τους συνδρομητές/πελάτες της Nova να αριθμούν στο τέλος του 2019, τους 457.305, από 477.641 πελάτες που είχε την 31.12.2018.

Ωστόσο ήδη από το καλοκαίρι εκκρεμεί η είσοδός στην κινητή τηλεφωνία, ως εικονικός πάροχος, το λανσάρισμα της οποίας θα της επιτρέψει να προχωρήσει και σε 4play υπηρεσίες. Σημειωτέον ότι η διαδικασία εμπορικής ανάπτυξης της κινητής γίνεται μέσω ενοικίασης και εκμετάλλευσης του δικτύου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας της Vodafone κατόπιν υπογραφής σχετικής σύμβασης.

Όσον αφορά στον οικονομικό σχεδιασμό της United για την Forthnet, προβλέπει την χρηματοοικονομική εξυγίανσή της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, μέσω κεφαλαιοποίησης του ληξιπρόθεσμου χρέους της αλλά και την εισφορά νέων κεφαλαίων. Το ανθρώπινο δυναμικό θα αξιοποιηθεί οι θέσεις εργασίας όμως θα προστατευτούν, όπως διευκρινίζεται, στο πλαίσιο ενός υγιούς ισολογισμού και κερδοφόρου επιχειρηματικού πλάνου, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει κι απολύσεις. Να θυμίσουμε ότι ήδη πραγματοποιούνται οργανωτικές αλλαγές στη δομή της εταιρείας, οι οποίες περιλαμβάνουν και αποχωρήσεις στελεχών αφού διάφορες θέσεις παύουν να υπάρχουν και οι αρμοδιότητές τους θα επιμεριστούν σε χαμηλότερα ιεραρχικά στελέχη, τα οποία θα αντιστοιχηθούν σε διευθυντές της United Group.

Σε επίπεδο Διοίκησης ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, η United δεν προτίθεται να επιφέρει αλλαγές στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, εκτός και αν επιτευχθεί η διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α., οπότε και η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου αναμένεται να αλλάξει.

Στόχος όλων των παραπάνω είναι «η ενίσχυση της θέσης της Forthnet και η αύξηση των εσόδων, των κερδών και της ρευστότητας, μέσω ενός συνδυασμού οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, στρατηγική που ακολουθεί ο Όμιλος σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider