Νέο ρεκόρ εσόδων χάρισαν τα iPhone 12 στην Apple

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ρεκόρ εσόδων χάρισαν τα iPhone 12 στην Apple

Κάθε προσδοκία ξεπέρασαν τα έσοδα της Apple, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε την Τετάρτη, με τις πωλήσεις της εταιρείας να κινούνται ανοδικά σε κάθε τομέα δραστηριοποίησής της ξεπερνώντας τα 100 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εξίσου θεαματικά ήταν και τα αποτελέσματα στο τμήμα των smartphones με τις πωλήσεις του iPhone να αντιπροσωπεύουν το 59% περίπου των εσόδων της εταιρείας, στο τρίμηνο που περιλάμβανε και την κατεξοχήν ενισχυμένη αγοραστική περίοδο των εορτών, η οποία όμως διεξήχθη με «αναταράξεις», λόγω των κατά τόπους lockdown.

Παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες, οι πωλήσεις των iPhone κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 17% σε ετήσια βάση αγγίζοντας το επιβλητικό ποσό των 65,6 δισ. δολαρίων μέσα σε ένα μόνο τρίμηνο, από τα 55,96 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η άνοδος είναι μεγάλη αν σκεφτεί κανείς ότι το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους η ετήσια αύξηση των πωλήσεων ήταν 7,6% ενώ ακόμα και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την τρέχουσα περίοδο έκαναν λόγο για 59,53 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Tim Cook στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αναλυτές, τα νέα μοντέλα iPhone δεν έκαναν μόνο τους πιστούς του iOS να βάλουν το χέρι στην τσέπη αναβαθμίζονται τις συσκευές τους - σε αυτό το τρίμηνο καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό πελατών που αποφάσισαν να αναβαθμίσουν το παλιό τους iPhone - αλλά κατάφεραν να κερδίσουν και νέους πελάτες από τους καταναλωτές που μέχρι χθες εμπιστεύονταν τις Android συσκευές.

Παρότι η εταιρεία δεν παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τις αποστολές των προϊόντων της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, ο κολοσσός του κουπερτίνο απέστειλε 90,1 εκατομμύρια τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του εν λόγω τριμήνου. Το νούμερο είναι το υψηλότερο όλων των εποχών, από τότε που η IDC ξεκίνησε να παρακολουθεί τον τομέα των smartphones, σύμφωνα με τον Francisco Jeronimo, αναλυτή της IDC. Κι όλα αυτά παρότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tim Cook ανέφερε ότι οι πωλήσεις θα ήταν καλύτερες αν ο κορονοϊός δεν είχαν κλείσει τα καταστήματα σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Το πολύ θετικό τρίμηνο της Apple οφείλεται εν μέρει στα τέσσερα μοντέλα της νέας σειράς iPhone 12 η οποία περιλάμβανε σχεδιαστικές ανανεώσεις αλλά και δυνατότητα σύνδεσης σε 5G δίκτυα.

Κατά τα λοιπά, η Apple κατέγραψε τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών φτάνοντας τα 111,4 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, από τα 91,82 δισ. δολάρια έναν χρόνο πριν και πολύ πάνω σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 103,27 δισ. δολάρια. Τα συνολικά καθαρά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 28,76 δισ. δολάρια ή 1,68 δολ. ανά μετοχή, από 22,24 δισ. δολάρια ή 1,25 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,42 δολ. ανά μετοχή.

Πέρα από τον τομέα των smartphone βέβαια, η εταιρεία επωφελήθηκε κι από την ζήτηση προϊόντων που καλύπτουν τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, για παράδειγμα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή εργασία. Σε αυτό το πλαίσιο τα έσοδα από τις πωλήσεις των iPad σκαρφάλωσαν στα 8,44 δισ. δολάρια από 5,98 δισ. δολάρια, ενώ αυτά από τις πωλήσεις των Mac αυξήθηκαν στα 8,68 δισ. δολάρια, από 7,16 δισ. δολάρια.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία δεν προχώρησε σε προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο ή για το σύνολο του έτους, επαναλαμβάνοντας ότι αποφεύγει τέτοιου τύπου εκτιμήσεις εν μέσω πανδημίας. Σύμφωνα όμως με τα όσα ανέφερε ο Tim Cook κατά την συνομιλία του με τους αναλυτές, το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα λαμπρότερο αν σκεφτεί κανείς ότι η κάλυψη 5G είναι υψηλή σε πολύ λίγες χώρες του κόσμου, με την Ευρώπη, να ξεκινά αυτή την περίοδο την κούρσα προς τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Δεδομένου του γεγονότος ότι όλα τα νέα μοντέλα υποστηρίζουν σύνδεση 5G, «νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης είναι πιθανότατα μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Cook.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider