Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων
Με βάση την ΚΥΑ, θα προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (έως 6 μήνες) για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του ακινήτου προκειμένου να δοθεί για ενοικίαση.

Στον αέρα θα είναι από αύριο Παρασκευή 5 Απριλίου, η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», που επιδοτεί εργασίες ανακαίνισης σε κλειστά ακίνητα, ώστε να ενισχυθεί το οικιστικό απόθεμα της χώρας.

Οι ιδιοκτήτες μετά την ανακαίνιση, θα πρέπει να νοικιάσουν για τρία χρόνια το ακίνητο, υποβάλλοντας μαζί με τα τιμολόγια των εργασιών ανακαίνισης και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο του σπιτιού.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στο ERTnews ότι «την Παρασκευή, χωρίς απρόοπτο πάντα, η πλατφόρμα για το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» θα είναι στον αέρα. Τα 50 εκατ. ευρώ που θα δοθούν γι’ αυτό το σκοπό από το υπουργείο, μπορούν να δοθούν για ανακαίνιση περίπου 12,5 χιλιάδων κατοικιών, οι οποίες είναι έως 100 τ.μ.

Το οικογενειακό εισόδημα είναι 40.000 ευρώ για την αιτούσα ή τον αιτούντα και επίσης το όριο της περιουσίας θα είναι 300.000 ευρώ. Άρα νομίζω ότι είναι αρκετά ευέλικτο, θα είναι πάρα πολύ εύκολο, όλο ψηφιακό και ουσιαστικά μπορείς να έχεις 40% μιας ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ με αποκλειστικό σκοπό, να μπορέσουμε να δώσουμε όλα αυτά τα διαμερίσματα προς εκμίσθωση» τόνισε.

Με βάση την ΚΥΑ, θα προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (έως 6 μήνες) για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του ακινήτου προκειμένου να δοθεί για ενοικίαση. Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν θα νοικιαστεί, τότε θα υπάρξει πρόστιμο ίσο με την επιστροφή του ποσού για την ανακαίνιση.

Η δράση αφορά στην επιδότηση του κόστους ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν, έως το 40% επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως του ποσού των 10.000€. Μπορεί να αξιοποιηθεί από 12.500 ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών τα τελευταία 3 χρόνια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακαίνιση είναι:

  • το ακίνητο να είναι έως 100 τ.µ. και να βρίσκεται σε αστικά κέντρα,
  • ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας
  • οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€
  • η κατοικία να µην ήταν δηλωμένη α' κατοικία, ούτε µισθωµένη και να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

Δεν είναι δικαιούχοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραµµα Εξοικονοµώ.

Για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος θα πρέπει να καταθέσει: α) Tιµολόγια που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά, β) Ηλεκτρονικό µισθωτήριο µακροχρόνιας µίσθωσης της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Για την επιχορήγηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για την κάλυψη του κόστους υλοποίησης του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» δεμσεύτηκε ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανακαινίζω - Νοικιάζω: Ξεκινούν οι αιτήσεις μέσω ΔΥΠΑ - Ποιοι θα λάβουν την προκαταβολή των 2.000 ευρώ

Έρχονται οι συμβάσεις κοινωνικής αντιπαροχής: Με κριτήρια η επιλογή των δικαιούχων μισθωτών - Πρόβλεψη για rent to own

gazzetta
gazzetta reader insider insider