Διπλό κίνητρο για όσους ιδιοκτήτες διαθέσουν κλειστά ακίνητα προς ενοικίαση - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλό κίνητρο για όσους ιδιοκτήτες διαθέσουν κλειστά ακίνητα προς ενοικίαση - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση τριετούς απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος όσων ιδιοκτητών ακινήτων θα διαθέσουν κλειστά σπίτια προς ενοικίαση - Προκαταβολή έως 50% των δαπανών ανακαίνισης κατοικιών, μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» 

Η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και η συγκράτηση των τιμών των ενοικίων είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται από την κυβέρνηση φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα που θα «ανοίξουν» τα κενά και αναξιοποίητα σπίτια

Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση τριετούς απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος όσων ιδιοκτητών ακινήτων θα διαθέσουν κλειστά ακίνητα προς ενοικίαση.

Η πρόταση αφορά όσα ακίνητα ανακαινίζονται και διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση, αλλά και αυτά που αποσύρονται από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και μπαίνουν στο... ενοίκιο.

Τα ακίνητα θα ανακαινίζονται είτε με αυτοχρηματοδότηση των ιδιοκτητών τους, είτε με τα υφιστάμενα προγράμματα και η τριετής περίοδος φοροαπαλλαγής θα ξεκινά με την έναρξη της μίσθωσης. Για τα τρία χρόνια ο ιδιοκτήτης θα απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος για το ενοίκιο που θα εισπράττει και μετά θα επανέρχεται στο ισχύον καθεστώς.

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Μεγάλη «ανάσα» στην πιεσμένη αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσουν τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή» του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και της ΔΥΠΑ.

Βελτιωτική ρύθμιση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αύριο Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, με την πρόβλεψη για προκαταβολή μέρους της επιδότησης (έως του 50%), ως κίνητρο προκειμένου οι δικαιούχοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, να προχωρούν στις εργασίες ανακαίνισης έως10.000€.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας/επικαρπίας ακόμη και ίσο του 50%, ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν ότι το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι μεγαλύτερο του 50% επί του ακινήτου. Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην αποκλειστούν ζευγάρια ή οικογένειες με ιδανικά μερίδια επί της εκάστοτε ιδιοκτησίας.

Η δράση στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών και αφορά την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν, έως 40% επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως 10.000€. Μπορεί να αξιοποιηθεί από 12.500 ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών τα τελευταία 3 χρόνια.

Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών που:

Δεν είναι δικαιούχοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραµµα Εξοικονοµώ.

Για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος θα πρέπει να καταθέσει: α) Tιµολόγια που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά, β) Ηλεκτρονικό µισθωτήριο µακροχρόνιας µίσθωσης της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζαχαράκη: Άμεσα στον αέρα το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» - Αφορά 12.500 κατοικίες

«Ανακαινίζω - Νοικιάζω»: Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης της αναβάθμισης κενών κατοικιών - Ποιους αφορά

Ακίνητα: Οι δυο κινήσεις που μηδενίζουν το φόρο για ανείσπρακτα ενοίκια - Πώς γλιτώνουν τη φορολογική παγίδα οι ιδιοκτήτες ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider