Χρέη στην εφορία: Σχέδιο επιβράβευσης συνεπών οφειλετών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρέη στην εφορία: Σχέδιο επιβράβευσης συνεπών οφειλετών
Δημιουργείται προφίλ για κάθε φορολογούμενο με ανοιχτούς φορο-λογαριασμούς. Ενεργοποιείται σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων. Ψηφιακά η έκδοση της βεβαίωσης οφειλής.

Νέες διευκολύνσεις για τους συνεπείς οφειλέτες της εφορίας αλλά και νέες παρεμβάσεις για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών δρομολογεί η ΑΑΔΕ εντός του 2024.

Οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό ή το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο κάθε φορά που ξεχνούν να πληρώσουν μια δόση της ρύθμισης και κινδυνεύουν να τη χάσουν ενώ παράλληλα δημιουργείται το προφίλ για κάθε οφειλέτη. Όσοι είναι συνεπείς στην εξόφληση των ανοιχτών φορο-λογαριασμών τους, η εφορία θα τους επιβραβεύει κρατώντας λιγότερα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών τους στην περίπτωση που ζητούν την έκδοση ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το δημόσιο ή την πώληση ακινήτου.

Σήμερα η εφορία μπορεί να κρατήσει ακόμα και το 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές από το τίμημα πώλησης ενός ακινήτου ή από το δημόσιο.

Με βάση την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι για να μειωθεί το ποσοστό παρακράτησης θα πρέπει να συντρέχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να μην έχουν χαθεί δόσεις, ο οφειλέτης να μην «μπαινοβγαίνει» σε ρυθμίσεις κ.λ.π. Δεν αποκλείεται σε κάποιον οφειλέτη ανάλογα και με το οφειλόμενο ποσό το ποσοστό παρακράτησης να μειώνεται στο 50% ή και χαμηλότερα ανάλογα με το εάν πρόκειται για μεταβίβαση ακινήτων ή είσπραξη χρημάτων.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα, στις περιπτώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένα χρέη οι οποίοι είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεών τους θα επιβραβεύονται με μειωμένα ποσοστά παρακράτησης επί των τιμημάτων πώλησης των ακινήτων τους σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους ή είναι ασυνεπείς στις ρυθμίσεις τους κατά τη χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών. Η ενημέρωση της ΑΑΔΕ θα είναι άμεση και η χορήγηση των βεβαιώσεων θα γίνεται ψηφιακά.

Νέα μέτρα

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνει νέες εφαρμογές και κινήσεις όπως:

1. Αυτοματοποιημένος κεντρικός έλεγχος προϋποθέσεων τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ή απώλειας των ρυθμίσεων που δεν τηρούνται. Η εφαρμογή αναμένεται να λειτουργήσει έως τον Ιούνιο του 2024. Σήμερα, σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος χάσει μια ρύθμιση επειδή πλήρωσε μία ή περισσότερες δόσεις το σύστημα δεν ενημερώνεται αυτόματα αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Από τον Ιούνιο ο έλεγχος των προϋποθέσεων τήρησης ή μη τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής θα γίνεται κεντρικά και αυτόματα, ώστε σε περίπτωση που δεν εξοφλείται μία δόση η απώλεια της ρύθμισης θα είναι αυτόματη και θα ενημερώνεται άμεσα ο οφειλέτης.

2. Ψηφιοποίηση της βεβαίωσης οφειλής για τις μεταβιβάσεις ακινήτου με παρακράτηση τιμήματος. Έως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία στην ΑΑΔΕ μια νέα υπηρεσία μέσω της οποίας η διαδικασία χορήγησης της βεβαίωσης οφειλής θα γίνεται ψηφιακά, χωρίς να να χρειάζεται ο οφειλέτης να επισκεφτεί τη Δ.Ο.Υ. ή το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών όπως συμβαίνει σήμερα.

3. Υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας. Με την εφαρμογή αυτή οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στο δήμο θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα. Σήμερα, αν μια οφειλή στο δήμο (π.χ. κλήσεις από δημοτική αστυνομία) περάσει στην εφορία, και πληρωθεί στον Δήμο, η εφορία δεν ενημερώνεται αυτόματα και εξακολουθεί να είναι «κλειδωμένη» η φορολογική ενημερότητα. Με το νέο σύστημα η φορολογική αρχή θα βλέπει την ίδια στιγμή εάν έχει εξοφληθεί η οφειλή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider