Πιτσιλής: Ελέγχουμε τα πάντα στα social media - Τι ψάχνει η ειδική ομάδα- Πώς γίνονται οι έλεγχοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιτσιλής: Ελέγχουμε τα πάντα στα social media - Τι ψάχνει η ειδική ομάδα- Πώς γίνονται οι έλεγχοι
«Παρακολουθούμε τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία» δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σχολιάζοντας το πάρτι φοροδιαφυγής που στήθηκε στο γάμο.

«Παρακολουθούμε τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία» δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σχολιάζοντας το πάρτι φοροδιαφυγής που στήθηκε στο γάμο. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει ειδική ομάδα η οποία σκανάρει τα social media, εντοπίζει στοιχεία και στη συνέχεια γίνεται επαλήθευση και ο έλεγχος.

«Το γενικό μου σχόλιο είναι πως υπάρχει μια αναντιστοιχία εικόνων στα social media με εικόνες πολυτελείας και τη φορολογική εικόνα με πολύ χαμηλά δηλούμενα εισοδήματα ή μεγάλες ζημιές» σημείωσε ο Γιώργος Πιτσιλής. Οι ελεγκτές της ειδικής μονάδας που ασχολείται με τη φοροδιαφυγή στα social media καταγράφουν τα πάντα. Από αναρτήσεις σε Instagram, facebook και ΤikΤok μέχρι και τα σχόλια.

Οι ελεγκτές με τη συνδρομή ενός ειδικού λογισμικού πραγματοποιεί ελέγχους και διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις, τζίρους, τιμολόγια, myDATA. Στην περίπτωση του γάμου με έναν αλγόριθμο, οι ελεγκτές άρχισαν να εντοπίζουν έναν έναν τους συντελεστές του γάμου και της δεξίωσης, που ακολούθησε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων σχεδόν κανένας από τους επαγγελματίες δεν είχε κόψει παραστατικά (απόδειξη ή τιμολόγιο) για τις υπηρεσίες του. Μετά τα ευρήματα, οι ελεγκτές έστειλαν προσκλήσεις στους εμπλεκόμενους για να δώσουν εξηγήσεις. Οι επαγγελματίες που υποστήριξαν ότι πρόσφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο ζευγάρι ποντάροντας στην προβολή που θα είχαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ιστορικό σύστασης της ειδικής ομάδας

Σημειώνεται πως η ομάδα συστάθηκε με αφορμή την υπόθεση του γνωστού μοντέλου και influencer που απέκρυψε τζίρο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ πουλώντας ρούχα και αξεσουάρ μέσω των social media, ενώ διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο και στην χθεσινή αποκάλυψη του περιστατικού μεγάλης φοροδιαφυγής πολυτελούς γάμου με πληθώρα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ομάδα ξαναήρθε στη δημοσιότητα μετά από το χθεσινό κρούσμα με έναν πολυτελή γάμο στα social media, που εκτός από τα βλέμματα των φίλων, κίνησε και το ενδιαφέρον της ΑΑΔΕ η οποία ξεσκέπασε μια πολύ μεγάλη υπόθεση φοροδιαφυγής. Η προβολή του γάμου ενεργοποίησε το ειδικό λογισμικό και την ομάδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ, που σκανάρει τα social media. Με τη βοήθεια του ειδικού αλγορίθμου, οι ελεγκτές άρχισαν να εντοπίζουν έναν έναν τους συντελεστές του γάμου και της δεξίωσης, που ακολούθησε.

Η προβολή του γάμου ενεργοποίησε το ειδικό λογισμικό και την ομάδα ελεγκτών της ΑΑΔΕ, που «ξεσκόνισε» τα social media. Με τη βοήθεια του ειδικού αλγορίθμου, οι ελεγκτές άρχισαν να εντοπίζουν έναν έναν τους συντελεστές του γάμου και της δεξίωσης, που ακολούθησε. Στόχος των ελεγκτών είναι η αποκάλυψη «μαύρων» πωλήσεων μέσω των social media και κρυφών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες η φοροδιαφυγή μέσω διαδικτύου είναι η νέα «μόδα» και για αυτό το λόγο οι ελεγκτές βάζουν στο στόχαστρο το Facebook, το Twitter, το TikTok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψάχνοντας υποθέσεις παράνομου πλουτισμού. Στόχος είναι ο εντοπισμός φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες μέσω διαδικτύου χωρίς να εκδίδουν παραστατικά. Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν αποκαλύψει περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι δεν έχουν κάνει ούτε έναρξη εργασιών στην Εφορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Κέρδη προ φόρων στα 4,1 – 4,2 δισ. ευρώ για το 2023 – Πρωταγωνιστούν στο συνέδριο της JP Morgan στη Ν. Υόρκη

Ρεύμα: Έρχονται νέα μπλε τιμολόγια - Προϊόντα σταθερής χρέωσης για λιγότερο από 12μηνο

Ξεκίνησε η «διπλή» δημόσια προσφορά του ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» – Πώς θα τρέξει η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider