Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Προσαύξηση σύνταξης και μειωμένες εισφορές - Αυστηρό πρόστιμο σε όσους δεν το δηλώνουν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Προσαύξηση σύνταξης και μειωμένες εισφορές - Αυστηρό πρόστιμο σε όσους δεν το δηλώνουν
Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης

Καταργήθηκε από 1η/1/2024 η παρακράτηση του 30% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους είναι και εργαζόμενοι και δηλώσουν την απασχόλησή τους, ενώ οι επιπλέον εισφορές που θα καταβάλλουν θα αυξάνουν την σύνταξή τους.

Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, όσοι δεν δηλώσουν την εργασία θα έχουν πρόστιμο παρακράτησης 12 συντάξεις (ίσες με την εθνική σύνταξη).

Η ισχύ της εγκυκλίου ανατρέχει στην 1η Ιανουαρίου 2024 και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάνω από 50.000 συνταξιούχοι διαπίστωσαν ήδη (με τις συντάξεις Ιανουαρίου), ότι εισέπραξαν όλη τη σύνταξη χωρίς την περικοπή 30% που είχαν λόγω της απασχόλησής τους.

Κατά τη διάρκεια της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση, συνεχίζουν να λαμβάνουν το σύνολο της κύριας και επικουρικής σύνταξης που δικαιούνται από τον Φορέα οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ:

1. Λόγω γήρατος. Κατ’ εξαίρεση, η εξ ιδίου δικαιώματος κύρια και επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος αναστέλλεται για όσο διάστημα παρέχεται υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ απασχόληση σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί το εξηκοστό δεύτερο (62ο) έτος της ηλικίας του συνταξιούχου. Το ηλικιακό όριο της αναστολής δύναται να αναπροσαρμόζεται.

2. Λόγω γήρατος με αιτία την αναπηρία και των νόμων που παραπέμπουν σε αυτόν.

3. Λόγω αναπηρίας: Ειδικά ως προς τις συντάξεις λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) επισημαίνονται τα ακόλουθα: Από 1.1.2024 παύει πλέον ο έλεγχος των ασφαλιστικών οργάνων σχετικά με το ύψος αποδοχών/ εισοδήματος από την εργασία/ αυτοαπασχόληση των συνταξιούχων λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) και οι συντάξεις αναπηρίας καταβάλλονται ανεξάρτητα του ύψους του εισοδήματος/αποδοχών και της περιστασιακής ή μη μόνιμης εργασίας.

Αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης απασχολούμενου

Μετά τη διακοπή της απασχόλησης, ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση του συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης, κατόπιν αιτήσεώς του. Το ποσό της προσαύξησης για την κύρια σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης.

Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, όπου καταβάλλεται σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης.

Με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται ο χρόνος εργασίας ή η αυτοαπασχόληση ή μέρος αυτών, οποτεδήποτε και εάν διανύθηκε από τους απασχολούμενους συνταξιούχους κατά την 12η.5.2016 που συνέχισαν ανελλιπώς την εργασία ή την αυτοαπασχόλησή τους κατά την έναρξη ισχύος του ν.4387/16. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ εξ ιδίου δικαιώματος λόγω γήρατος, λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο) και γήρατος λόγω αναπηρίας υποχρεούνται, πριν αναλάβουν υπακτέα στον e-ΕΦΚΑ απασχόληση, να το δηλώσουν στον Φορέα.

Παράλειψη της δήλωσης επιφέρει χρηματική κύρωση ίση με δώδεκα (12) μηνιαίες συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Για τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, θα υπάρξει ξεχωριστή εγκύκλιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Β. Σπανάκης: Πλέον, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα έχουν παρακράτηση από τη σύνταξή τους

«Τιμωρούνται» οι συνταξιούχοι που εργάζονται

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Σενάριο μη περικοπής της σύνταξης - «Πέναλτι» μόνο στο εισόδημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider