Φορολογικό: «Μερεμέτια» στο παραπέντε της ψήφισης – Πώς θα ελεγχθούν οι επαγγελματίες που θα αρνηθούν τα τεκμήρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικό: «Μερεμέτια» στο παραπέντε της ψήφισης – Πώς θα ελεγχθούν οι επαγγελματίες που θα αρνηθούν τα τεκμήρια
Προσθήκη επαγγελματικών κλάδων στη λίστα των επαγγελματιών που κερδίζουν μείωση στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου που ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε οριακές διορθώσεις στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν το τεκμήριο των ελευθέρων επαγγελματιών αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βελτιώσεις θα αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίες θα προστεθούν στο καθεστώς της μείωσης κατά 50% του τεκμηρίου καθώς και στον υπολογισμό του με βάση την πραγματική διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας δηλαδή με δωδεκατημόρια όπως ισχύει για τα σχολικά κυλικεία.

Σε κάθε περίπτωση όπως ξεκαθαρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής δεν αλλάζει ο πυρήνας του νέου φορολογικού συστήματος που συνίσταται στην καθιέρωση ελάχιστης αμοιβής που προσαυξάνεται ανάλογα με το χρόνια άσκησης του επαγγέλματος, το κόστος μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου.

Με βάση τις τροποποιήσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης διευρύνθηκε η λίστα των εκπτώσεων και των απαλλαγών από το τεκμήριο και των περιπτώσεων αμφισβήτησης του τεκμαρτού φόρου. Ειδικότερα το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% για τους επαγγελματίες με αναπηρία 67% έως 79%, για όσους ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, για γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα, για γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67% και για γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

Ποιοι επαγγελματίες απαλλάσσονται

Από το τεκμήριο απαλλάσσονται πλήρως οι αγρότες, όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες και οι επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%. Επίσης για όσους ασκούν εποχικές δραστηριότητες το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται με το σύστημα των δωδεκατημορίων.

Ποιοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο

Οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμήριο στις περιπτώσεις στρατιωτικής θητείας, φυλάκισης, νοσηλείας σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας με βάση την εργατική νομοθεσία, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, ή για άλλους λόγους ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για την εφαρμογή των παραπάνω, ο φορολογούμενος υποβάλλει στη φορολογική διοίκηση τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.

Πώς θα ελεγχθούν όσοι δεν δέχονται το τεκμαρτό εισόδημα

Κάθε ελεύθερος επαγγελματίας έχει την δυνατότητα να αμφισβητήσει το ποσό του φόρου που προκύπτει από το τεκμήριο υπό την προϋπόθεση να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι χαμηλότερο από αυτό που προσδιορίζει η εφορία.

Στην περίπτωση αυτή, η εφορία πρώτα θα βεβαιώσει το ποσό του φόρου που θα καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και εάν μετά το φορολογικό έλεγχο αποδειχθεί ότι το πραγματικό εισόδημα του επαγγελματία είναι μικρότερο από το τεκμαρτό τότε θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου.

Ο έλεγχος

Ο έλεγχος στον επαγγελματία θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 23 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας το οποίο προβλέπει ότι:

  • Η Φορολογική Διοίκηση επαληθεύει, ελέγχει και διασταυρώνει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων εκ μέρους του φορολογούμενου, την ακρίβεια των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται σε αυτήν και επιβεβαιώνει τον υπολογισμό και την καταβολή του οφειλόμενου φόρου, διενεργώντας έλεγχο σε έγγραφα, λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία) και στοιχεία γνωστοποιήσεων και παρόμοιες πληροφορίες, θέτοντας ερωτήσεις στον φορολογούμενο και σε τρίτα πρόσωπα, ερευνώντας εγκαταστάσεις και μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
  • Ο έλεγχος είναι δυνατόν να έχει τη μορφή φορολογικού ελέγχου από τα γραφεία της Φορολογικής Διοίκησης ή επιτόπιου φορολογικού ελέγχου.
  • Ο φορο-έλεγχος από το γραφείο γίνεται με βάση τις δηλώσεις και τα λοιπά έγγραφα που υποβάλλει ο φορολογούμενος, τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, καθώς και τα έγγραφα και τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή της ή με βάση τα λογιστικά αρχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο.
  • Η εντολή για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, στην περίπτωση πλήρους επιτόπιου ελέγχου, κοινοποιείται στον φορολογούμενο με προηγούμενη έγγραφη ειδοποίηση. Κάθε άλλος επιτόπιος φορολογικός έλεγχος είναι δυνατόν να διενεργείται χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση.
  • Ο Διοικητής μπορεί, με απόφασή του, να ορίζει ειδικό τρόπο διενέργειας των ελέγχων, ενδεδειγμένες ελεγκτικές επαληθεύσεις, για ορισμένες ή και για όλες τις κατηγορίες των υπόχρεων, ανάλογα και με το αντικείμενο δραστηριότητας και το ύψος των οικονομικών δεδομένων, διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά τον έλεγχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομ. Τσάπαλος: Διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά δικηγόρους-ελεύθερους επαγγελματίες

17 Ερωτήσεις - Απαντήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο

“Appodixi”: Ποιοι θα πάρουν αμοιβή έως 3.000 ευρώ για «μαϊμού» αποδείξεις – Χωρίς αναδρομικότητα το κίνητρο επιβράβευσης 

gazzetta
gazzetta reader insider insider