Ξεκινούν από την Δευτέρα οι καταβολές συντάξεων και επιδομάτων - Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινούν από την Δευτέρα οι καταβολές συντάξεων και επιδομάτων - Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών
Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί σε 750.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά το επίδομα προσωπικής διαφοράς, ενώ το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» θα πιστωθεί έως την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου

Ξεκινά από την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου το 15νθήμερο τακτικών και έκτακτων πληρωμών για εκατομμύρια εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, εν όψει εορτών.

Την αρχή θα κάνει η ΔΥΠΑ, καθώς από την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα γίνει η προπληρωμή:

  • των τακτικών επιδομάτων, επιδομάτων μακροχρονίως ανέργων και των βοηθημάτων ανεργίας ΟΑΕΔ -ΔΥΠΑ αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων
  • του Δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους ΟΑΕΔ και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Ολόκληρο το Δώρο στους ανέργους ανέρχεται σε 479 ευρώ, ενώ το ύψος του ποσού που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εξαρτάται από το χρονικό διάστημα που ήταν άνεργοι εντός του 2023, αρχής γενομένης από την 1η Μαΐου.

Για το Δώρο Χριστουγέννων σε ανέργους, βασική προϋπόθεση για τη χορήγησή του είναι ο ασφαλισμένος να επιδοτείται από τη ΔΥΠΑ το διάστημα 1 Μαΐου με 31 Δεκεμβρίου 2023.

Στις 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί σε 750.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη το πολύ έως 1.600 ευρώ τον μήνα το επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους 100, 150 και 200 ευρώ.

Από 20 έως 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιανουαρίου 2024, ενώ για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους χωρίς ή με ελάχιστη προσωπική διαφορά οι συντάξεις θα είναι αυξημένες κατά 3%.

Μέχρι την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα το Δώρο Χριστουγέννων.

Νέα επιδόματα και περισσότεροι δικαιούχοι από το 2024 - Ποιος παράγοντας θα καθορίσει την αύξησή τους

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» θα λάβουν έως την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου χαμηλοσυνταξιούχοι, δικαιούχοι επιδόματος τέκνων και ΑμεΑ και θα καταβληθεί με την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και των συντάξεων του ΕΦΚΑ, λίγο πριν τις γιορτές. Πιο συγκεκριμένα:

- 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον 1,5 δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
- 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κυρίων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1-1-2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3% από 1.1.2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1 %.
- 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα θα εισπράξουν την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ).
- 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8%. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).
- 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Τα επιδόματα Δεκεμβρίου του ΟΠΕΚΑ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς περισσοτέρων από 1,55 εκατ. δικαιούχων έως τις 22 Δεκεμβρίου, ενώ για ορισμένες κατηγορίες (όπως οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων ή ΕΕΕ) τα ποσά θα είναι αυξημένα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μίνι ασφαλιστικό: Τεκτονικές αλλαγές στα επιδόματα - Οι εργασιακές διατάξεις που μπήκαν στο παρά 5'

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Τι αλλάζει σε ταμεία, συντάξεις και επιδόματα

Προϋπολογισμός: Πόσο αυξάνονται μισθοί, επιδόματα και συντάξεις το 2024

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider