Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Μόνιμο το μέτρο σε τουρισμό, μεταφορές – 6μηνη παράταση για καφέ και ταξί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Μόνιμο το μέτρο σε τουρισμό, μεταφορές – 6μηνη παράταση για καφέ και ταξί
Στο 24% επανέρχεται ο συντελεστής ΦΠΑ για αναψυκτικά και ροφήματα στην εστίαση από την Πρωτοχρονιά.

Στη σκιά της ακρίβειας, η οποία επιμένει και ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η κυβέρνηση αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να μονιμοποιήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στις μεταφορές, όχι μόνο θα διατηρηθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά γίνεται μόνιμο μέτρο με εξαίρεση τα ταξί για τα οποία ο μειωμένος ΦΠΑ παρατείνεται μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2024 και από την 1η Ιουλίου επανέρχεται στο 24%.

Επίσης:

  • Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους.
  • Διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ στην εστίαση.
  • Επανέρχονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, ροφήματα κλπ) στην εστίαση από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023 αλλά η δυναμική των φορολογικών εσόδων δημιουργεί τα περιθώρια για των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο Τρίτη με την κατάθεση στη Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού 2024, όπου θα αποκαλυφθεί σε ποια αγαθά και υπηρεσίες και πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κοστίζουν πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση με το μεγαλύτερο κόστος 320 εκατ. ευρώ να προκύπτει από την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων κλπ). Ακολουθεί με κόστος 158 εκατ. ευρώ ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά ενώ 25 εκατ. ευρώ κοστίζει η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, σχολές χορού.

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ ισχύουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για τις ακόλουθες κατηγορίες:

- Τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

- Τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά και σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων.

- Το τουριστικό πακέτο

- Τα εισιτήρια σε κινηματογράφο και θέατρα και στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης

- Τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού

- Σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης. Επίσης στους απινιδωτές και ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Η Εθνική «ξεκλειδώνει» την επενδυτική βαθμίδα από την Fitch – Πλήρης η επιστροφή στην κανονικότητα

Ελληνικό: Ποιοι κατασκευαστές βάζουν τη «σφραγίδα» τους στη μεγάλη ανάπτυξη της Lamda

«Ανακαινίζω - Νοικιάζω»: Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης της αναβάθμισης κενών κατοικιών - Ποιους αφορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider