«Κλειδώνει» η αύξηση του 2024 στις συντάξεις - Πριν τις γιορτές η καταβολή της

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλειδώνει» η αύξηση του 2024 στις συντάξεις - Πριν τις γιορτές η καταβολή της
Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, θα «κλειδώσει» το ακριβές ποσοστό της αύξησης.

Μικρότερη του 3,1% θα είναι η αύξηση των συντάξεων το 2024 για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους που θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 2,95% με 3%, αντί για 3,1% που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Ωστόσο το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2024 που θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα θα «κλειδώσει» το ακριβές ποσοστό.

Αφορμή για την αναθεώρηση επί το χείρω το ποσοστού της αύξησης, στάθηκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το ΑΕΠ του 2022 (στο 5,6% και όχι στο 5,9% που είχε αρχικά ανακοινωθεί).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αυξήσεις που έλαβαν οι συνταξιούχοι για φέτος ήταν λίγο υψηλότερες απ' ότι έπρεπε, καθώς βασίστηκαν στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9%. Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις προκύπτουν από το μισό του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης.

Η διαφορά είναι οριακή, δηλαδή αντί για 7,75% αύξηση θα έπρεπε να δοθεί 7,6%. Ωστόσο όπως ορίζει ο νόμος, το ποσό αυτό (0,15%) θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις που θα δοθούν το 2024. Εάν το 0,15% αφαιρεθεί από το 3,1%, τότε η αύξηση θα διαμορφωθεί στο 2,95%.

Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένοντας το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για να ανακοινώσουν το ποσοστό των αυξήσεων του 2024.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου σε χθεσινές δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 απέφυγε να προσδιορίσει με ακρίβεια το ποσοστό, λέγοντας ότι μπορεί να είναι και χαμηλότερο, λόγω της μείωσης του πληθωρισμού σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Οποιαδήποτε και αν είναι η αύξηση, θεωρείται βέβαιο πως θα δοθεί πριν τις γιορτές (με τις συντάξεις Ιανουαρίου), μαζί με το επίδομα προσωπικής διαφοράς (100 - 200 ευρώ) στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την αύξηση, αλλά και την επιταγή ακρίβειας (ύψους 200 ευρώ) που εκτιμάται πως θα εισπράξουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι (που δεν θα λάβουν το επίδομα).

Αυξάνονται η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη

Η αύξηση των συντάξεων πάντως που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024, θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της εθνικής σύνταξης όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης.

Η εθνική σύνταξη που σήμερα είναι 413,76 ευρώ θα αυξηθεί από 1/1/2024 κατά 3% (+12 ευρώ) και θα ανέλθει στα 426 ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει πως όσοι βγουν στην σύνταξη από 1/1/2024 αλλά και όλοι όσοι θα έχουν καταστεί μέχρι τότε συνταξιούχοι, θα λάβουν εθνική σύνταξη 426 ευρώ.

Παράλληλα, η αύξηση θα δοθεί στην ανταποδοτική και στην εθνική σύνταξη που λαμβάνουν όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι, καθώς και σε όσους υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιχείρηση «μάθε πότε παίρνεις σύνταξη» από τον ΕΦΚΑ - Το σχέδιο για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου

Διπλός «κόφτης» για την συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με οφειλές - Τι προβλέπει η ρύθμιση στο μίνι ασφαλιστικό

Τσακλόγλου: Καταβολή βοηθήματος σε 750.000 συνταξιούχους, που δεν θα δουν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς

gazzetta
gazzetta reader insider insider