Επιχείρηση «μάθε πότε παίρνεις σύνταξη» από τον ΕΦΚΑ - Το σχέδιο για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχείρηση «μάθε πότε παίρνεις σύνταξη» από τον ΕΦΚΑ - Το σχέδιο για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου
Προειδοποιητική ενημέρωση θα ενεργοποιηθεί από 1/1/2024 για όλους τους ασφαλισμένους του Δημοσίου που πληρούν το ηλικιακό όριο που απαιτείται (π.χ. 67 έτη) - Στο νέο σύστημα θα ενταχθούν σε δεύτερη φάση οι ασφαλισμένοι από τον ιδιωτικό τομέα και στο τέλος όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση.

Νέα δεδομένα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα φέρει η αναβαθμισμένη δυνατότητα επικοινωνίας με τον e-ΕΦΚΑ για την έκδοση σύνταξης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Φορέα, ο εν δυνάμει ασφαλισμένος θα ενημερώνεται έως και 6 μήνες νωρίτερα, ώστε να προετοιμαστεί για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η προειδοποιητική ενημέρωση θα ενεργοποιηθεί από 1/1/2024 για όλους τους ασφαλισμένους του Δημοσίου που πληρούν το ηλικιακό όριο που απαιτείται (π.χ. 67 έτη).

Μέσω της νέας υπηρεσίας επιδιώκεται να γλυτώσει από την ταλαιπωρία ο ασφαλισμένος και ταυτόχρονα να εκδοθεί ταχύτερα η σύνταξή του, με απώτερο στόχο να χρειάζεται ένας μόλις μήνας από την υποβολή του αιτήματος.

«Θα είναι η πρώτη φορά που το Κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης στο Κράτος» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας το νέο σχέδιο του φορέα.

Πηγές του ΕΦΚΑ επισημαίνουν πως μετά το Δημόσιο, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ενταχθούν στο νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και στην επόμενη φάση όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση (που είναι και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις).

Προσωποποιημένη πληροφόρηση

Μάλιστα αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της έως και την οριστική απόφαση, μέσω μιας νέας υπηρεσίας, την προσωποποιημένη πληροφόρηση για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει ο e-ΕΦΚΑ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία στον ιστότοπο του Φορέα (www.efka.gov.gr), και πλέον παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να παρακολουθεί την πορεία της αίτησης συνταξιοδότησής του σε κύριο φορέα του δημοσίου τομέα.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι αφού προηγουμένως έχουν προβεί σε αυθεντικοποίηση με τη χρήση των κωδικών taxis, μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Ηλ. Υπηρεσίες - Θεματική ενότητα: Δημόσιοι Υπάλληλοι - ΝΠΔΔ Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες - «Παρακολούθηση πορείας αίτησης συνταξιοδότησης κύριου φορέα».

Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι να μειωθούν οι επισκέψεις των υποψήφιων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα στις αρμόδιες υπηρεσίες και παράλληλα θα αυξηθεί ο ρυθμός εξυπηρέτησης τους.

Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ με 107 σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, έχει βελτιώσει το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και, ειδικότερα, των ατόμων της τρίτης ηλικίας και των Ατόμων με Αναπηρίες.

Πρόσφατα μάλιστα εντάχθηκαν νέες υπηρεσίες προς όφελος των ασφαλισμένων. Η νέα υπηρεσία «Συνοπτικό ιστορικό ασφάλισης» μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν αναλυτικά την ασφαλιστική ιστορία τους, ενώ η «Ηλεκτρονική βεβαίωση προϋπηρεσίας για χρήση στο ΑΣΕΠ» παρέχει μία πρωτοποριακή λύση για την άμεση και αποδοτική υποστήριξη των μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Εξίσου σημαντική, όμως, θεωρείται και η ηλεκτρονική υπηρεσία της μετάβασης στο ΤΕΚΑ από την επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ που ουσιαστικά παρέχει τη δυνατότητα στους νέους ασφαλισμένους να επενδύσουν στο μέλλον τους με έλεγχο των αποταμιεύσεων τους και δημιουργία ενός πραγματικού περιουσιακού κεφαλαίου για τη συνταξιοδότηση.

Κύμα συνταξιοδοτήσεων

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της κοινωνικής ασφάλισης, εντός του 2023 αναμένεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ στις αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την υποβολή -και πάλι- πάνω από 200.000 αιτήσεων. Ήδη το πρώτο εξάμηνο είχαν καταγραφεί 94.851 αποχωρήσεις, αλλά τον Δεκέμβριο σημειώνεται, παραδοσιακά, ρεκόρ αιτήσεων, καθώς οι περισσότεροι ασφαλισμένοι επιλέγουν να υποβάλλουν αίτηση τον τελευταίο μήνα του χρόνου για να κερδίσουν ολόκληρο το επίδομα Χριστουγέννων.

Πάντως στον δημόσιο τομέα, η ενεργοποίηση του e-ΔΑΥΚ (Δελτίο Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης) έχει συμβάλει στην δραστική μείωση του χρόνου έκδοσης των συντάξεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή με τις αυξήσεις στις συντάξεις του 2024 - Τι ποσό θα πιστωθεί πριν τις γιορτές

Το πακέτο εισφορών που δίνει σύνταξη πάνω απο 1.000 ευρώ - Πόσο αυξάνονται από τον Ιανουάριο

Τσακλόγλου: Πότε θα γίνουν οι νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές -Ποια αύξηση θα λάβουν φέτος οι συνταξιούχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider