Με μηδενικό φορολογητέο εισόδημα 221.000 ελεύθεροι επαγγελματίες – Στο επόμενο υπουργικό τα μέτρα της φοροδιαφυγής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με μηδενικό φορολογητέο εισόδημα 221.000 ελεύθεροι επαγγελματίες – Στο επόμενο υπουργικό τα μέτρα της φοροδιαφυγής
Απώλειες 3,2 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή και κλοπή ΦΠΑ το 2021 – Τι δείχνει η  έκθεση της Κομισιόν.

Με στόχο τη μείωση του «κενού ΦΠΑ» στο 9% έως το 2026 που θα φέρει επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία δημιουργώντας τα περιθώρια για πρόσθετες ελαφρύνσεις, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Μόνο από τη φοροδιαφυγή και τις απάτες στο ΦΠΑ οι απώλειες εσόδων ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ το 2021, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη «τρύπα» στις εισπράξεις ΦΠΑ μετά τη Ρουμανία και τη Μάλτα. Ωστόσο η χώρα μας κατάφερε να κλείσει το «κενό ΦΠΑ» κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020 που είχε διαμορφωθεί στο 21% ενώ σε σχέση με το 2017 η βελτίωση ήταν της τάξης των 6 δισ. ευρώ.

Με τις νέες παρεμβάσεις που δρομολογούνται, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να αποκαλυφθούν τα κρυφά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων καθώς 1 στους 3 ή 221.000 δηλώνουν σήμερα στην εφορία είτε μηδενικά εισοδήματα είτε ζημίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, «δεν θα αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες» αλλά στα σχέδια του υπουργείου είναι αλλαγές στο σύστημα φορολόγησής τους με στόχο ένα «πιο δίκαιο σύστημα» που θα επιτρέψει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος δημιουργώντας παράλληλα δημοσιονομικό χώρο για την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης συνολικά, σε βάθος χρόνου.

Η έκθεση της Κομισιόν

Σύμφωνα με της έκθεση της Κομισιόν για το «κενό ΦΠΑ» η Ρουμανία έχει τις χειρότερες επιδόσεις με τις απώλειες ΦΠΑ να φθάνουν 36,7%. Η Μάλτα έρχεται δεύτερη στην κατάταξη των χειρότερων επιδόσεων με κενό ΦΠΑ 25,7%. Η Ελλάδα με το τρίτο μεγαλύτερο κενό ΦΠΑ στην Ε.Ε (17,8%) έρχεται στην τρίτη θέση με ετήσιες απώλειες 3,231 δισ. ευρώ. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2020 η Ελλάδα είχε κενό ΦΠΑ 21% με απώλειες εσόδων 3,426 δισ. ευρώ και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το κενό ΦΠΑ να πέσει στο 9% το 2026.

Τα στοιχεία δείχνουν σημαντική πρόοδο στην Ε.Ε στο επίπεδο του κενού ΦΠΑ. Από το 9,6% του 2020, το κενό υποχώρησε στο 5,3% το 2021 με τα 99,3 δισ. ευρώ των απωλειών να περιορίζονται στα 60,6 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση του κενού ΦΠΑ πέτυχαν η Ιταλία (10,7 ποσοστιαίες μονάδες), η Κύπρος (9,2 ποσοστιαίες μονάδες, η Πολωνία (7,8 ποσοστιαίες μονάδες), το Βέλγιο (6,7 ποσοστιαίες μονάδες) και η Ιρλανδία (6 ποσοστιαίες μονάδες). Αντίθετα το έλλειμμα ΦΠΑ αυξήθηκε μόνο στη Δανία (κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες) και τη Σουηδία (κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες).

Το «κενό ΦΠΑ» στις χώρες της Ε.Ε. το 2021

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πάγο» στις αυξήσεις επιτοκίων βάζει η ΕΚΤ – Ξεκινά σήμερα η διήμερη συνεδρίαση στην Αθήνα

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider