Λίφτινγκ στην «Εργάνη» - Ευέλικτη προσέλευση εργαζομένων και αλλαγές σε υπερωρίες και άδειες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λίφτινγκ στην «Εργάνη» - Ευέλικτη προσέλευση εργαζομένων και αλλαγές σε υπερωρίες και άδειες
Εντός του Νοεμβρίου θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει πως στο νέο ευνοϊκό καθεστώς θα ενταχθούν όχι μόνο όσες επιχειρήσεις προσέλθουν οικειοθελώς, αλλά εκείνες που ήδη εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα.

Κίνητρα στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας και με αυτόν τον τρόπο να γλυτώσουν πολλές γραφειοκρατικές ενημερώσεις που προβλέπονται στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, δίνει ο νέος εργασιακός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Εντός του Νοεμβρίου θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας ,που θα ορίζει πως στο νέο ευνοϊκό καθεστώς θα ενταχθούν όχι μόνο όσες επιχειρήσεις προσέλθουν οικειοθελώς, αλλά εκείνες που ήδη εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα (τράπεζες, σούπερ μάρκετ κλπ),προκειμένου να μην προδηλώνουν:

  • αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας
  • υπερωριακή απασχόληση
  • ετήσιες άδειες των εργαζομένων
  • ανανέωση συμβάσεων.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στη διαδικασία ευέλικτης προσέλευσης εργαζομένων, ενώ θα φτιαχτεί και ψηφιακή κάρτα εξ αποστάσεως. «Στόχος είναι σε ένα έτος η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμόζεται παντού», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη του νέου εργασιακού νόμου ορίζει τα εξής: «Οι εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τους εργαζομένους τους με εξαρτημένη εργασία, δύνανται να μην καταχωρίζουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

Εφόσον τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διαπιστώσουν ότι η σήμανση της ψηφιακής κάρτας εργασίας δεν ταυτοποιείται με την αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του πρώτου εδαφίου, στον εργοδότη επιβάλλεται πρόστιμο 10.500€ ανά εργαζόμενο, στην ψηφιακή κάρτα του οποίου δεν είναι δυνατή η ανωτέρω ταυτοποίηση».

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της ψηφιακής κάρτας αποτελεί κρίσιμο μέσο για την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας – πραγματικής αμοιβής, εξακριβώνοντας σε πραγματικό χρόνο την πραγματική έναρξή και τη πραγματική λήξη του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ εξετάζεται να δοθεί και δυνατότητα αυτοτελούς χτυπήματος της έναρξης και λήξης της υπερωρίας, ώστε με αυτοματοποιημένο τρόπο να μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να εκτελεί τους ελέγχους της στους χώρους εργασίας , που ούτως ή άλλως ο διενεργούμενος έλεγχός της αφορά πάντα τους ευρισκόμενους εργαζόμενους στην επιχείρηση σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Επίσης με το σύστημα αυτό θα διευκολυνθεί περαιτέρω η εφαρμογή της κάρτας στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους.

Πριν την οικειοθελή ένταξη των νέων κλάδου στην Ψηφιακή κάρτα εργασίας, θα προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων τους, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ιδιαιτερότητες που θα δυσκολέψουν την εφαρμογή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πότε «κλειδώνει» η νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών - Γιατί συνδέεται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Γεωργιάδης: Σε έναν χρόνο η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Γεωργιάδης: Κίνητρα στις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν νωρίτερα την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider