Μαζική έκδοση 30.000 επικουρικών έως το τέλος του έτους - Ο όρος που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζική έκδοση 30.000 επικουρικών έως το τέλος του έτους - Ο όρος που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι
Ο νέος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης θα εφαρμοστεί αναδρομικά, στις 50.000 εκκρεμείς επικουρικές που είναι σε αναμονή, καθώς θα εξεταστούν με βάση τη 15ετία και όχι με το χρόνο ασφάλιση που προέβλεπε το Ταμείο τους

«Ξεμπλοκάρει» η έκδοση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων μετά την ένταξη ειδικής διάταξης στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η σχετική διάταξη θα προβλέπει ενιαίες προϋποθέσεις σε όλα τα πρ. Ταμεία για την απονομή επικουρικής σύνταξης:

  • σε 3 μήνες μετά από την απονομή κυρίας
  • με ελάχιστο όριο την συμπλήρωση 4.500 ενσήμων, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτρέπεται στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν μια «προσωρινή» επικουρική σύνταξη με fast track διαδικασίες, θέτοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα, είτε με διαδοχική ασφάλιση.

«Έχουμε ήδη προωθήσει προς το υπουργικό Συμβούλιο μια νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουμε να εκδώσουμε αυτόματα περισσότερες από τις μισές επικουρικές συντάξεις. Υπάρχει ένα νομικό ζήτημα στον υπολογισμό, το οποίο θα λύσουμε με νόμο. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε στην έκδοση περίπου 30.000 επικουρικών συντάξεων αμέσως. Άρα, από τις 60.000 θα πάμε στις 30.000. Περίπου οι μισές από τις εκκρεμούσες σήμερα επικουρικές συντάξεις θα έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου» αποκάλυψε σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το στοκ των επικουρικών συντάξεων εν αναμονή παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αγγίζει τις 103.875 αιτήσεις (στοιχεία 31 Ιουνίου 2023), εκ των οποίων οι 83.635 είναι λήξιπρόθεσμες (με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 150 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, μόνο οι 50.000 πληρούν τις προϋποθέσεις έκδοσης, καθώς έχει εκδοθεί ήδη η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης θα εφαρμοστεί αναδρομικά, στις 50.000 εκκρεμείς επικουρικές που είναι σε αναμονή, καθώς θα εξεταστούν με βάση τη 15ετία και όχι με το χρόνο ασφάλιση που προέβλεπε το Ταμείο τους.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους 30.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, για τους οποίους δεν θα απαιτείται πια η συμπλήρωση 25ετίας και 35ετίας, αλλά θα θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική με 15ετία. Σήμερα η επικουρική σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να εκδοθεί ακόμη και 3 - 4 χρόνια μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσωρινές επικουρικές συντάξεις με fast track διαδικασίες προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Γεωργιάδης: Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις

ΣτΕ: «Στοπ» σε 16.000 συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ για αναδρομικά από διαφορές επικουρικών και επιδόματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider