Έξτρα μπόνους 2.000 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης για οικογένειες με παιδιά - Έως 10 ευρώ ο φόρος διαμονής για την κλιματική κρίση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξτρα μπόνους 2.000 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης για οικογένειες με παιδιά - Έως 10 ευρώ ο φόρος διαμονής για την κλιματική κρίση
Από μεγάλες επιχειρήσεις ξεκινά η υποχρεωτική ασφάλιση. Από μηδενική βάση εξετάζεται η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με παρεμβάσεις και στους φορολογικούς συντελεστές. Πως εξειδικεύεται το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ.

Περισσότερα νοικοκυριά θα λάβουν φέτος το επίδομα θέρμανσης των 100 έως 800 ευρώ, με τους κερδισμένους να είναι οι οικογένειες με παιδιά, ενώ την ίδια ώρα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανεξετάζει από μηδενική βάση το φορολογικό πλαίσιο για 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, σχεδιάζοντας παρεμβάσεις και στους συντελεστές φορολόγησής τους.

Παράλληλα, δρομολογείται η υποχρεωτική ασφάλιση περιουσιών για επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ και η αύξηση του τέλους διαμονής σε 1,5 έως 10 ευρώ για την ενίσχυση του ειδικού αποθεματικού για τις φυσικές καταστροφές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με πληροφορίες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει:

1. Επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους. Την περίμετρο των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να ανοίξει φέτος η κυβέρνηση δίνοντας έξτρα μπόνους 2.000 ευρώ στα νοικοκυριά με παιδιά. Συγκεκριμένα εξετάζεται το εισοδηματικό όριο για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης να αυξηθεί λόγω παιδιών στα 5.000 ευρώ από 3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί αυξάνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ ενώ για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία ενώ η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου χωρίς την κρατική επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία που εφαρμόστηκε πέρυσι.

2. Φόρος διαμονής για κλιματική κρίση. Το τέλος φυσικών καταστροφών θα επιβαρύνει τη διαμονή σε ξενοδοχεία- ενοικιαζόμενα δωμάτια κι εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί το αποθεματικό που θα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 ο φόρος αυτός θα αυξηθεί από 1 έως 6 ευρώ και θα διαμορφωθεί ως εξής:

- Ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ

- Ξενοδοχεία 3 αστέρων: από 1,5 ευρώ στα 3 ευρώ

- Ξενοδοχεία 4 αστέρων: από 3 ευρώ στα 7 ευρώ

- Ξενοδοχεία 5 αστέρων: από 4 ευρώ στα 10 ευρώ

- Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια –διαμερίσματα: από 0,50 ευρώ σε 1,5 ευρώ.

3. Νέο φορολογικό πλαίσιο για ελεύθερους επαγγελματίες. Από μηδενική βάση επανεξετάζεται το φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Ένα από τα σχέδια που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει παρεμβάσεις και στους συντελεστές φορολόγησής τους με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής. Υπάρχουν ερωτήματα για το πως κάποιοι ζουν με 200 ή 300 ευρώ ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ότι «ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και το κάνουμε όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, γιατί χρειαζόμαστε παραπάνω έσοδα, το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης. Για λόγους ισονομίας, γιατί τελικά μόνο έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν αισθάνονται κάποιοι ότι είναι νομοταγείς και κάποια άλλη χαίρονται και... πίνουν στην υγειά των κορόιδων που πληρώνουν τους φόρους τους, όταν οι ίδιοι ξεφεύγουν». Επίσης όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, ασχέτως ΚΑΔ που έχουν δηλώσει στην Εφορία, θα εγκαταστήσουν POS για να δέχονται πληρωμές με κάρτες, εφόσον δέχονται πελάτες λιανικής. Παράλληλα δεν θα αναγνωρίζεται σαν δαπάνη προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα δαπάνες που δεν έχουν περάσει μέσα από την πλατφόρμα myDATA.

4. Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων. Η υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας, θα αφορά τα νομικά πρόσωπα με ετήσιο τζίρο 1 εκατομμύριο ευρώ. Σε αυτήν τη φάση, για την ασφάλιση των κατοικιών έχει ψηφιστεί και πρόκειται να εφαρμοστεί το κίνητρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ενώ υποχρεωτική είναι η ασφάλιση για κατοικίες που έχουν αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει δημόσιο διάλογο για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται μη τραπεζικοί οργανισμοί για παροχή πιστώσεων – Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη και η εξυγίανση των δανειοληπτών

Οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Τουρισμός: Μεικτές οι αντιδράσεις της αγοράς για αύξηση στο τέλος διαμονής και ΦΠΑ στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider