Εφορία: Χωρίς τέλος επιτηδεύματος 66.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις – επαγγελματίες λόγω νέων προσλήψεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Χωρίς τέλος επιτηδεύματος 66.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις – επαγγελματίες λόγω νέων προσλήψεων
Tι ισχύει για όσους υπέβαλλαν ενστάσεις. Έρχεται «κούρεμα» του τέλους από το 2025 και πλήρη κατάργηση του το 2027.

Ελαφρύτερος κατά 400 – 1.000 ευρώ είναι ο φετινός λογαριασμός της Εφορίας για 66.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022 αύξησαν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν ήδη ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος λόγω των νέων προσλήψεων που έκαναν πέρυσι. Ωστόσο ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς μέχρι τις 28 Αυγούστου 2023 είχαν περιθώριο να υποβάλουν ενστάσεις όσοι δεν έλαβαν τη σχετική ενημέρωση.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν υποβάλλει ενστάσεις και αναμένουν την απόφαση της ειδικής επιτροπής για την απαλλαγή τους από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που γλίτωσαν από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2022, επειδή αύξησαν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022 δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγούν από το τέλος και για φέτος με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2024.

Η εξαίρεση ισχύει για ένα έτος και εφόσον οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θέλουν να ξανακερδίσουν την απαλλαγή θα πρέπει έως την 1η Οκτωβρίου 2023 να έχουν προχωρήσει σε νέες προσλήψεις.

Τίτλοι τέλους

Οι «τίτλοι τέλους» του τέλους επιτηδεύματος θα πέσουν οριστικά το 2027. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή θα προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους από το 2025 και την οριστική κατάργησή του το 2027.

Η αγορά ζητά επί χρόνια την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το οποίο επιβαρύνει σημαντικά επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς επιβάλλεται ανεξάρτητα από τα εάν η επιχείρηση είναι ζημιογόνα ή κερδοφόρα.

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το τέλος επιτηδεύματος θα μειωθεί κατά:

  • - 20% το 2025 και θα διαμορφωθεί από 320 – 800 ευρώ,
  • - 30% το 2026 για να περιορισθεί στα 224 έως 560 ευρώ και
  • - το 2027 το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί τελείως

Από το τέλος επιτηδεύματος απαλλάσσονται σήμερα και:

- Εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

- Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθερίου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

- Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

- Έμποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.

- Αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Το μέτρο ισχύει και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), με αποτέλεσμα οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων, μεταξύ καθέτων, να απαλλάσσονται από το τέλος.

- Επίσης, για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία το τέλος μειώνεται κατά 40% τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη, απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου 2010 και προχώρησαν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιτσιλής: Αυξημένα τα έσοδα από τις ψηφιακές πλατφόρμες - Μπορεί να φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ

Λαθρεμπόριο: Η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί με δορυφόρο φορτηγά και κοντέινερ

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider