Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι και πώς μπορούν να γλιτώσουν στο παρά πέντε την πληρωμή του

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι και πώς μπορούν να γλιτώσουν στο παρά πέντε την πληρωμή του
Μέχρι 28/7 η υποβολή ενστάσεων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενώ το 2022 προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού δεν έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Το μέτρο ισχύει για όσους αύξησαν τις θέσεις εργασίας μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

To ρολόι μετρά ανάποδα για την υποβολή ενστάσεων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενώ το 2022 προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού δεν έλαβαν μήνυμα από την ΑΑΔΕ ότι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Οι επιτηδευματίες που δεν ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικό μήνυμα, αλλά γνωρίζουν ότι έκαναν τις αναγκαίες προσλήψεις και πληρούν τα κριτήρια για να μην πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023 και σε περίπτωση που δικαιωθούν θα γλιτώσουν από την πληρωμή του τέλους των 400-1.000 ευρώ.

Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μαζί με όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης. Οι ενστάσεις εξετάζονται από ειδική Επιτροπή. Η απόφαση που εκδίδεται από την Επιτροπή Ενστάσεων κοινοποιείται στην επιχείρηση και γνωστοποιείται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο αποστέλλει για τις περιπτώσεις αυτές επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις των οποίων η ένσταση γίνεται αποδεκτή.

Τροποποιητική δήλωση

Εάν κατά τον χρόνο λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους, υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

Το μέτρο είναι μόνιμο και ισχύει για επαγγελματίες ή μικρές επιχειρήσεις που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους. Για παράδειγμα αν μία επιχείρηση αυξήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2023 τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσει τουλάχιστον έως το τέλος Νοεμβρίου αυτόματα θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλλει το 2024.

Τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

  • 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί τη σταδιακή μείωση του τέλους από το 2025 με πλήρη κατάργηση το 2027.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

e-ΕΦΚΑ: «Σαφάρι» των «ράμπο» για αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία - 68.449 υποθέσεις το 2022 και το 1ο εξάμηνο

Φόροι: Πάνω από 8 στα 10 ευρώ πληρώνονται στην ώρα τους

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Ανάπτυξη 2,6% φέτος, στο 2,8% το 2024 - Προκλήσεις και αβεβαιότητες ενόψει

gazzetta
gazzetta reader insider insider