Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Μετά τις εκλογές η εφαρμογή της σε ΔΕΚΟ, βιομηχανία και ενεργειακές επιχειρήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Μετά τις εκλογές η εφαρμογή της σε ΔΕΚΟ, βιομηχανία και ενεργειακές επιχειρήσεις
Η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί στις εξής ΔΕΚΟ: ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ.

Αμέσως μετά τις εκλογές αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία εφαρμογής της Ψηφιακής κάρτας εργασίας στις ΔΕΚΟ των μεταφορών, ενώ από το φθινόπωρο θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, αλλά και στη βιομηχανία.

Εντός του καλοκαιριού η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί στις εξής ΔΕΚΟ: ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ. Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ αναμένεται να ενταχθούν στην ψηφιακή κάρτα σε δεύτερο χρόνο, ενώ οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας θα ενταχθούν όταν – σε επόμενη φάση – ενταχθεί στο σύστημα αυτό και η βιομηχανία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζόμενων και παράλληλα πιστοποιείται η παρουσία τους στον χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά των εργαζομένων.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις , η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Πού εφαρμόζεται ήδη

Ήδη, από το καλοκαίρι του 2022, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ενώ, από τις 16 Φεβρουαρίου 2023, ξεκίνησε η εφαρμογή της σε δύο ακόμη επιχειρηματικούς κλάδους, τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις εταιρίες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το μέτρο καλύπτει έως σήμερα περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται στους τέσσερις κλάδους, που προαναφέρθηκαν, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν οι 18.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εσπευσμένα στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έως τα τέλη Απριλίου ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, Αττικό μετρό, Hellenic Train

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Έχουν ενταχθεί ήδη πάνω από 150.000 εργαζόμενοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider