ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για τον χρόνο παραμονής σε δημόσια υπηρεσία μετά το 67ο έτος

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για τον χρόνο παραμονής σε δημόσια υπηρεσία μετά το 67ο έτος
Κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ορίζουν ότι στα 67 έτη οι υπάλληλοι στο Δημόσιο πρέπει να συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά, η εγκύκλιος προβλέπει παράταση του εργάσιμου βίου από 6 μήνες έως έναν χρόνο.

Έξτρα χρόνο ασφάλισης, με προσαύξηση του τελικού ποσού της σύνταξης, προβλέπει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για όσους δημοσίους υπαλλήλους επιθυμούν να παραμείνουν στην υπηρεσία τους και μετά το 67ο έτος της τηλικίας τους, εφόσον συντρέχουν λόγοι έκτακτης ανάγκης.

Κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ορίζουν ότι στα 67 έτη οι υπάλληλοι στο Δημόσιο πρέπει να συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά, η εγκύκλιος προβλέπει παράταση του εργάσιμου βίου από 6 μήνες έως έναν χρόνο, ανάλογα με την θέση στην διοικητική ιεραρχία.

Υπενθυμίζεται πως ο χρόνος παραμονής των γιατρών του ΕΣΥ θεωρείται συντάξιμος, καθώς λόγω κορονοϊού παρέτειναν τη συνταξιοδότησή τους πέραν του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Με αφορμή διαμαρτυρία στελέχους που συνταξιοδοτήθηκε έχοντας παραμείνει στην υπηρεσία του μετά το 67ο έτος, χωρίς όμως να προσμετρηθεί ως συντάξιμος ο επιπλέον χρόνος παραμονής του, ο ΕΦΚΑ εξέδωσε νεότερη οδηγία που ορίζει τα εξής:

- Κατά παρέκκλιση του ν. 4764/2020, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του αρ. 38 του ν. 4808/2021 και την παρ. 2 του αρ. 89 του ν. 4876/2021, δόθηκε η δυνατότητα σε προϊστάμενους των Γενικών Διευθύνσεων, καθώς και σε εκτελούντες χρεών αναπληρωτών αυτών, των οποίων η υπαλληλική σχέση λυόταν αυτοδικαίως την 31.12.2020, λόγω της συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας, κατόπιν υποβολής αιτήματος να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 30.6.2022, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών των υπηρεσιών ως προς την άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, λόγω των συνεπειών διασποράς της πανδημίας.

- Δόθηκαν οδηγίες προς τον e-ΕΦΚΑ περί προσμέτρησης ως συντάξιμου του χρόνου ασφάλισης που πραγματοποίησαν ιατροί του ΕΣΥ λόγω παραμονής στην Υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του αρ 155 του ν. 3528/2007 και στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

- Για λόγους ίσης μεταχείρισης, ο χρόνος παραμονής στην υπηρεσία Διευθυντών και Γενικών Διευθυντών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 111 του ν. 4764/2020, όπως ισχύει, και εφόσον τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα συνέχισαν να ασκούν νομίμως τα καθήκοντα τους και κατέβαλλαν τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να θεωρηθεί ως συντάξιμος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημόσιοι υπάλληλοι: Έρχεται προκαταβολή μερισμάτων και αυξήσεις στα ειδικά μισθολόγια εντός του 2023

Τσακλόγλου (Delphi): Δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις συντάξεις αν τηρηθούν οι κανόνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider