Συντάξεις: Ξεμπλοκάρουν οι προσαυξήσεις λόγω παράλληλης ασφάλισης – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις: Ξεμπλοκάρουν οι προσαυξήσεις λόγω παράλληλης ασφάλισης – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά
Για το διάστημα της παράλληλης ασφάλισής τους ως το 2016 οι ασφαλισμένοι δικαιούνταν βάσει νόμου προσαύξηση 0,075% στο ποσοστό αναπλήρωσης που θα δοθεί επιπλέον στη σύνταξη

Στο τέλος Μαΐου υπολογίζεται να έχουν εκκαθαριστεί από τον e-ΕΦΚΑ όλες οι εκκρεμείς παράλληλες συντάξεις, τις οποίες αιτήθηκαν συνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016, οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Για το διάστημα της παράλληλης ασφάλισής τους ως το 2016 οι ασφαλισμένοι δικαιούνταν βάσει νόμου προσαύξηση 0,075% στο ποσοστό αναπλήρωσης που θα δοθεί επιπλέον στη σύνταξη, καθώς πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία.

Η πρόβλεψη αυτή έμεινε πρακτικά ανεφάρμοστη, γιατί δεν είχε προβλεφθεί ο μηχανισμός που θα υπολόγιζε την προσαύξηση. Ως αποτέλεσμα, δεν έβγαιναν συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, ή οι συνταξιούχοι έπαιρναν σύνταξη από ένα ταμείο χωρίς την προσαύξηση που δικαιούνταν.

Για τις χιλιάδες αυτές εκκρεμείς αιτήσεις, έχουν ήδη «ξεπαγώσει» εκείνες που προέρονεται κυρίως από τον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές κλπ.) ή το Δημόσιο. Μέχρι τον Μάιο σειρά θα πάρουν οι εκκρεμείς αιτήσεις παράλληλης σύνταξης για μηχανικούς, νομικούς και υγειονομικούς.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα ποσά που οφείλονται, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 300 ευρώ μηνιαίως, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων, στους οποίους οφείλονται αναδρομικά που υπερβαίνουν τα 30.000 ευρώ.

«Έπρεπε να περάσουν 83 μήνες, δηλαδή σχεδόν επτά χρόνια, για να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των προσαυξήσεων στους χιλιάδες συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Ο ΕΦΚΑ φαίνεται πως ενεργοποίησε (επιτέλους) το σχετικό λογισμικό και, αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία απονομής των οφειλόμενων» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ.

Για παράδειγμα:

- Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 26 χρόνια, 10 μήνες και 23 ημέρες, κατηγορίας ΠΕ4, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 478,61€ τον μήνα μικτά. 478,61€ Χ 81μήνες= 38.767,41€ μικτά, τα αναδρομικά του.

- Συνταξιούχος του Δημοσίου με παράλληλο χρόνο 24 χρόνια, 1 μήνα και 2 ημέρες, κατηγορίας ΥΕ, θα έχει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου 371,87€ τον μήνα μικτά. 371,87€ Χ 81μήνες= 30.121,47€ μικτά, τα αναδρομικά της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: Καταβολή 54,5 εκατ. ευρώ για 26.000 επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο

Παγίδα χαμηλών συντάξεων για 9 στους 10 επαγγελματίες- Τι ρόλο παίζουν οι εισφορές

Συντάξεις: Στα 639,58 ευρώ η μέση κύρια στα 190,82 ευρώ η μέση επικουρική - Μεγαλώνει η «ψαλίδα» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

gazzetta
gazzetta reader insider insider