Φοροδιαφυγή: Επανεξετάζονται τα φορολογικά κίνητρα για τις e-αποδείξεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φοροδιαφυγή: Επανεξετάζονται τα φορολογικά κίνητρα για τις e-αποδείξεις
Γιατί δεν πέτυχε το μέτρο. Πότε θα διασυνδεθούν 540.000 ταμειακές και μηχανισμοί με τα POS. Έρχονται «έξυπνοι» ηλεκτρονικοί μηχανισμοί στην εστίαση. Τα κόλπα με τις αποδείξεις.

Σε καθεστώς επανεξέτασης από μηδενική βάση μπαίνουν τα κίνητρα που δόθηκαν για έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ σε φορολογούμενους που πληρώνουν με πλαστικό χρήμα δαπάνες σε 20 επαγγελματικούς κλάδους όπως κομμωτήρια, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, γυμναστήρια κλπ. που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και επανεξετάζεται με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για τις αποδείξεις το οποίο θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της νέας κυβέρνησης, εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει το «τιμόνι» της χώρας.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 30% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι φορολογούμενοι δεν ζητούν αποδείξεις από επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κλπ) καθώς η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζει ο φορολογούμενος είναι πολύ μικρότερη από την έπτωση που του κάνει ο επαγγελματίας στην τελική τιμή χωρίς το ΦΠΑ 24% εφόσον βέβαια ο φορολογούμενος δεχτεί να μην λάβει απόδειξη.

Το σχέδιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία των νέου τύπου φορολογικών μηχανισμών που παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη προβλέπει τα εξής:

  • Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Από τους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος. Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2023 η υποχρεωτική διασύνδεση θα γίνει συνολικά για 400.000 ταμειακές – POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

  • Νέου τύπου φορολογικοί μηχανισμοί. Με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη ενώ έχουν διαπιστωθεί και παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών. Για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο και θα αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.
  • Ειδικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί στην εστίαση. Από τους φορολογικούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, οι παραγγελίες «περνούν» σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς να καταγράφονται στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με την υποχρεωτική χρήση νέων φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

Η χρηματοδότηση του κόστους για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών θα γίνει από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 165 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις για τα voucher για διασύνδεση ΦΗΜ – POS θα τρέξουν σε δύο κύκλους, μέχρι 15 Μαΐου και μέχρι 30 Ιουνίου ενώ ήδη έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις από τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιθανή η επιστροφή από το 2022 σε πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής – Καμπανάκι για εξωτερικό έλλειμμα

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Θέμα ωρών το άνοιγμα της πλατφόρμας - Οι αλλαγές στα φορο-έντυπα και οι κωδικοί SOS

Ανοίγει η πλατφόρμα επιδότησης εισφορών για μετατροπή συμβάσεων απασχόλησης - Τι κερδίζουν οι εργοδότες

gazzetta
gazzetta reader insider insider